|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
kontrolka abs pali sie caly czas |
Autor |
Wiadomość |
danielsob3
Nowy Forumowicz
Auto: colt 99r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-03-2014, 20:03 kontrolka abs pali sie caly czas
|
|
|
Witam raz jeszcze, kilka dni temu kupiliśmy dla rodziców colta z roku 99 i pojemnością 1,3, podczas zakupu paliła się kontrolka abs, ale więcej wad nie stwierdziliśmy wiec doszło do transakcji. Teraz postanowiłem im to zrobić ale napotkałem problem, pojechałem do zaprzyjaźnionego warsztatu aby podpiąć się pod komputer, co się udało za pomocą programu (texa), no i pokazało błąd 21,22,23,24 i chyba 25 pierwsze 4 błędy to niby zwarcie na każdym kole a ten nie wiadomy program pokazywał ze to jest czujnik polożenia prędkości. W warsztacie powiedzili mi że to nie możliwe aby padły wszystkie czujniki na raz i że trzeba szukac po kolei. Wiec pytanie do znawców tematu czy tak faktycznie mogło być aby wszystkie padły czy tylko chcą mnie naciagnac(na chwile obecna nie płaciłem nic za podpięcie) dodam ze program nie dał rady wykasować błędów i przy podłączaniu było slychac jakies tykanie bliżej akumulatora pozdrawiam |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 06-03-2014, 20:49
|
|
|
danielsob3 napisał/a: | )no i pokazało błąd 21,22,23,24 | Takie błedy lubią wystepowac nie są groźne dopóki błedy dają sie kasować danielsob3 napisał/a: | a ten nie wiadomy program pokazywał ze to jest czujnik polożenia prędkości. | Jest taki bład o kodzie 15 i mówi o czujniku prędkości - zazwyczaj określa sygnał poza normą
Warto sprawdzic zebatki ABS pod kątem uszkodzeń, peknięć, nastepnie przejśc do czujników prędkości kól posprawdzać parametry (standard obwodu 1,4-1,8 kΩ, przebicie na obudowie 100kΩ i więcej) i wiązke |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
danielsob3
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2014, 21:33
|
|
|
dziekuje za odpowiedz właśnie tu się nie daja kasować ale panowie mówili ze być może ten program nie działa za dobrze gdyż pare razy zdazylo im się już z innymi samochodami, czyli będę musiał postawić auto na warsztat, aha jeszcze sugerowali ze to właśnie ten czujnik predkosci może być winowajca, a kolega wie cos na temat dziwnych odgłosów przy podłączaniu go pod komputer? panowie z warsztatu nie spotkali się z czyms takim, a u nas ciężko o jakies dobre warsztaty |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 06-03-2014, 23:02
|
|
|
Przeważnie to przekaźniki klikaja gdy sie diagnozuje ECU od ABS |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 07-03-2014, 08:00
|
|
|
danielsob3, niektórym na forum do skasowania błędu ABS-u wystarcza odpięcie aku na 30min, zawsze można spróbować .
Gdzieś na forum kiedyś znalazłem, tylko nie pamiętam dokładnie o jakie mitsu chodziło .
Cytat: | Procedura kasowania błędów ABS:
- włączyć stacyjkę na pozycję ON
- w ciągu 3 s. od włączenia stacyjki 10 razy w ciągu 10 s. nacisnąć i puścić pedał hamulca (tak, żeby migały lampy STOP)
- dla potwierdzenia skasowania błędów mignie na 1 s. kontrolka ABS |
|
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
danielsob3
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-03-2014, 16:27
|
|
|
dziekuje na pewno spróbuje , odłaczyc , kiedyś miałem problem z mazda i pomogło na kasowanie błędu odpięcie akumulatora i wciśniecie hamulca na 10 sekund i błąd się skasował, tu tez próbowałem takiego zabiegu ale nic to nie dało, także dziś na na noc odłacze aku , pozdrawiam |
|
|
|
 |
isic
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander
|
Wysłany: 12-04-2014, 22:08
|
|
|
Ja mam Outlandera ale też mi pojawiła się kontrolka ABS dodatkowo napęd 4WD i ESP.
W serwisie stwierdzili że to czujnik ABS jest uszkodzony. Cena mnie przeraziła 1500zl z robocizną i rabatem Kupiłem zamiennik za 67zł i po wymianie wszystkie kontrolki pogasły i jest OK. tyle tylko, że musiałem jeszcze zapłacić za podłączenie do kompa w ASO (150zeta)
U mnie zdiagnozowali, ze uszkodzony jest prawy - przód. |
|
|
|
 |
|
|