Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie odpala
Autor Wiadomość
jart 
Nowy Forumowicz
jart

Auto: mss 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-04-2015, 10:48   Nie odpala

Witam auto rano nie odpaliło rozłączyłem aku , sprawdziłem bezpieczniki rozrusznik kręci jak szalony po przekręceniu kluczyka słychać chyba pompę i cykanie wtrysków , kontrolka chek gaśnie jak zawsze po paru sek . Próbowałem włożyć zszywacz biurowy między 1 a 4 pin i
kontrolka gaśnie normalnie żadnego mrugania. auto 1.3 z 1999r
Włożyłem jeszcze raz ten zszywacz z drugiej strony w 1 i 4 pin włączyłem zapłon i mrugają szybko chek i abs tak samo szybko .

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 07-04-2015, 11:31   

Spróbuj zapasowym kluczykiem.
Wygląda na problem z imo, ewentualnie z układem zapłonowym (brak iskry).

jart 
Nowy Forumowicz
jart

Wysłany: 07-04-2015, 11:32   

Niestety mam tylko jeden kluczyk

[ Dodano: 07-04-2015, 13:13 ]
jart napisał/a:
Niestety mam tylko jeden kluczyk

Odpalił końcówką akumulatora, odstawiony do garażu na ładowanie.
Zacznę od kupienia kabli wn i świec zobaczymy jak będzie dalej ,aku mam nowy.

[ Dodano: 08-04-2015, 10:24 ]
Witam ponownie wymieniłem kable wn NGK świece NGK filtr powietrza , wyczyściłem kopułkę , naładowałem aku i dziś rano misiu się odwdzięczył pięknie od strzału pali.
Pozdrawiam. :) :D

[ Dodano: 24-05-2015, 12:58 ]
Witam.
Dziś znowu odmówił posłuszeństwa któryś raz , mam pytanie do kolegów w którym miejscu znajduje się czujnik położenia wału i czujnik położenia wałka rozrządu, jakby ktoś miał fotkę byłbym bardzo wdzięczny. Podobno to też może być powodem tego że auto nie chce odpalić.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 24-05-2015, 13:59   

http://www.mitsubishi-mot...D410%26page%3D4

jart 
Nowy Forumowicz
jart

Wysłany: 24-05-2015, 14:14   

Czy to będzie czujnik wałka rozrządu nr.14912 i czy on jest pod plastikową górną osłoną paska rozrządu . I jeszcze czy masz taki schemat na którym jest czujnik położenia wału. czy on jest umiejscowiony na skrzyni czy na silniku, czy trzeba nurkować pod auto czy jest dostępny od góry .

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 24-05-2015, 16:48   

Teraz dopiero doczytałem, że masz jeszcze silnik z aparatem zapłonowym a nie z dwiema cewkami :wink: .
Z mojej wiedzy wynika, że nie masz czujnika wałka rozrządu, a czujnik wału korbowego jest w aparacie (na rysunku H).
Oczywiście mogę się mylić bo mechanikiem nie jestem :D .
Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić :rolleyes: .

jart 
Nowy Forumowicz
jart

Wysłany: 24-05-2015, 17:42   

Zgadza się masz rację mam aparat zapłonowy dzięki bardzo, po odłączeniu aku udało się odpalić . i jeszcze pytanie do forumowiczów czy czujnik położenia wału jest w aparacie zapłonowym tak jak pisze Bizi78 .

szumial 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1.3 99/00
Wysłany: 28-05-2015, 14:59   

Podłączę się pod temat jednocześnie startując na forum z pierwszym postem - dzień dobry! :)

Mam bardzo podobny problem, który występuje u mnie tylko gdy jest wilgotno. Po opadach deszczu mój MSS czasami odpala bez kłopotu, a czasem nie ma ochoty na współpracę. Próbowanie kręcenia kluczykiem do skutku zwykle rozwiązuje problem, a auto odpala się z bardzo niskimi obrotami i przez pierwsze 10 minut ma kaszel.

Mechanik zasugerował właśnie czujnik położenia wału - imo już wymieniałem, bo miałem kłopoty ze stacyjką.

@jart, podzielisz się doświadczeniami z wymianą kabli i świec na własną rękę?

jart 
Nowy Forumowicz
jart

Wysłany: 28-05-2015, 15:37   

Witam Szumiał 8)
Świece i kable NGK wymieniam praktycznie co roku,świece zaklepuje do 0.6mm tak mi doradził gazownik.Po akcji nie odpalania wymieniłem też pompę paliwa niestety to nie było to bo po paru dniach znowu to samo nie odpala. Byłem u znajomego na kompie sprawdził błędy i nic,pewnie jak by się wpiął kompem wtedy kiedy nie chce odpalać to by coś wykazało.
Moje dalsze kroki -zamówiłem aparat zapłonowy używany,nową kopułkę oraz nowy palec rozdzielacza.Czekam i dam znać,dodam że auto pali 100 razy aż któregoś dnia 101 raz nie odpali. :? I tak jak pisał Bizi78 czujnika wałka rozrządu u mnie w silniku nie ma ani nie znalazłem również czujnika położenia wału pewnie znajduje się w aparacie zapłonowym.Dlatego zdecydowałem się na wymianę całego aparatu po 327tkm ma prawo szwankować. :lol:

Odpowiedz do tematu