Przesunięty przez: sruba 07-08-2007, 09:34 |
[C52] Sprzęgło |
Autor |
Wiadomość |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 07-04-2006, 15:55 [C52] Sprzęgło
|
|
|
No więc tak:
Kilka lat temu zaczęło mi się ślizgać, typowy objaw - gaz i nie jedzie, obroty rosną. O forum nie wiedziałem, kupiłem w JC komplet docisk, tarcza, łożysko - nie wiem jak reszta tarcza koreańska (tfu). Po zdjęciu skrzyni okazało się że "łapa" a właściwie wałek sprzęgła - ten którym kręci wysprzęglik jest w obudowie skrzyni zatarty zdeczko. Penetratory poszły w ruch i rozruszane zostało. Komplet nowy też założony.
Po około 15kkm biegi zaczęły wchodzić cholernie ciężko i ruszał przy wciśniętym sprzęgle. Skrzynia w dół. Posypane tłumiki drgań blokowały docisk. Forum dalej nie znałem, kupiłem tarcze japońską - jakąś.
Po około 10-15kkm tarcza rozpadła się na 2 części i samochód przyholowałem.
Powiedziałem sobie - nie ma bata teraz kupię jakąś firmową tarczę. Wracam do domu i okazuje się że ojciec kupił mi wspaniałomyślnie bez pytania koreańską jaka była na początku.
No to założyłem. I tak jeżdżę jakieś 30kkm już.
PROBLEM:
-kilka dni temu biegi zaczęły ledwo wchodzić (nie wiem jaką tu emotikone wstawić), ale po 100m, wszystko wróciło do normy i pięknie działało. Dzisiaj na obwodnicy wrzuciłem luz, potem nie mogłem wbić już nić, z pomocą gazu udało się zapiąć 5ke. Na zjeździe stanąłem na poboczu i "pupa" nic nie wchodzi, pompowałem sprzęgłem - nic, znowu z pomocą gazu i zgrzytem zapiąłem 3 i nic nie kombinując tak ruszyłem i dokulałem do domu. Mówię sprawdzę czy rusza na wciśniętym sprzęgle - nie sprawdziłem bo przed domem biegi jak w masełko - małym paluszkiem można wszystkie wrzucić.
PYTANIE:
-od razu skrzynię ściągać czy to może znów zapiekł się wałek i nie do końca wysprzęgla - wtedy nie zasprzęglał.
-jaka jest szansa że to zapowietrzony układ?
-jak nie powyższe to jaką tarczę (konkretna firma) kupić i ile to kosztuje mniej więcej.
Się rozpisałem, sorry |
Ostatnio zmieniony przez ROMEL 07-04-2006, 21:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-04-2006, 15:57
|
|
|
Dokładnie takie objawy miałem jak skończyła mi sie okładzina na tarczy sprzęgła Andrzej.
Tak czy inaczej - skrzynia w dół... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24332 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 07-04-2006, 15:59
|
|
|
Jak dla mnie bez zdjęcia skrzyni "nie razbieriosz". Do wymiany polecam komplet Daikin. I zrobienie toru hydraulicznego na cacy. |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 07-04-2006, 16:00
|
|
|
Tia samochód mam niecałe 4 lata, wychodzi że skrzynię będę ściągał średnio co rok
Tylko że jakby się okładzina skończyła to nie byłoby problemów z wrzuceniem biegu, raczej ślizgałoby się sprzęgło.
I czemu do cholery raz działa raz nie - ta pier... sprężynka pęknięta tam lata i blokuje docisk? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 07-04-2006, 16:02
|
|
|
U mnie częściowo pozrywała się okładzina i dlatego nie chciał jechac bo cos tam blokowała. ja mu w gaz a on nic albo w dugą stronę - ja sprzęgło a on jedzie. Oj wesoło było. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 07-04-2006, 16:05
|
|
|
Nie wiem czy mam się śmiać, płakać czy upić.
Mam jeszcze tarczę i docisk w zapasowym silniku, zaraz ją ściągnę, wkleję foto i ktoś zobaczy co to i czy się nada. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 07-04-2006, 16:13
|
|
|
josie napisał/a: | Nie wiem czy mam się śmiać, płakać czy upić |
Płakać ze śmiechu pijąc piwo.
josie napisał/a: | Mam jeszcze tarczę i docisk w zapasowym silniku, zaraz ją ściągnę, wkleję foto i ktoś zobaczy co to i czy się nada |
Dawaj.
Andrzej - ściągaj skrzynię i zrób - jeżeli moge poradzić - zgodnie z tym co mówi Darek.
I UŚMIECH zdarza się najlepszym
P.S.
jak mnie pamięc nie myli t z Dragha sie smiałeś |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24332 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 07-04-2006, 16:20
|
|
|
Zależy jak długo drugi silnik stoi - u mnie zapasowy docisk stojący w idealnych warunkach (sucho i ciepło, ale wcześniej był używany) tak zardzewiał, że go wyrzuciłem. A jako MGP miałem tarczę, docisk i łożysko Aisan (który był stosowany zamiennie z Daikin). |
Ostatnio zmieniony przez Krzyzak 07-04-2006, 16:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 07-04-2006, 16:38
|
|
|
Wydłubałem tarczę. Silnik stoi 3-4 lata. Zdjęcia nie wkleję bo tarcza tragiczna.
Przypalona podrdzewiała, docisk też szrot totalny. Tarcza Exedy czy jakoś tak. Nie wiem czy to przypadkiem nie taka co mi się na 2 części połamała.
Jeszcze prośba - Bartek kiedyś pisał krok po kroku zdjęcie skrzyni - nie mogę znaleźć szukałem tu i na MKP i za *cenzura* znaleźć nie mogę. Chodzi o to że można było zdjąć skrzynię nie rozpinając całego zawieszenia - tylko z jednej strony, a ja zawsze wybijałem sworznie, końcówki drążków i obie półosie ściągałem - pomoże ktoś to znaleźć?
Darek - da radę kupić tego daikina gdzieś w 3m? Kupiłbym u Japaneze ale chciałbym mieć auto na poniedziałek. Chyba że zamówię i będę liczył że przez tydzień ta sprężynka poleży obok... |
Ostatnio zmieniony przez ROMEL 07-04-2006, 22:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 07-04-2006, 16:43
|
|
|
Wiesz - Daikin występował jako Daikin-Exeedy, więc jeśli masz złe z nim doświadczenia, to może lepiej kupić coś innego (Aisan?? a może to było Aisin???). No w Gdyni masz na Starowiejskiej sklep JC, kawałek dalej jest IC (na Władka 4 chyba). Musisz zadzwonić i zapytać (tel. pewnie w necie jest), bo nie wiem czy mają na stanie.
Edit:
http://www.mitsubishi-gra...a+zona&start=30 |
Ostatnio zmieniony przez Krzyzak 07-04-2006, 16:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 07-04-2006, 16:59
|
|
|
Dzieki za linka, fajne słowo kluczowe:)
Tarcza z zapasowego silnika to chyba faktycznie Daikin. Znalazłem jeszcze wybity herb z literkami DK i made in Japan, i jakiś numer zaczynający się od MB... Czy to wskazuje na oryginalne sprzęło? Powiedziałoby to mi trochę o leżakującym silniku.
Ta co się posypała to nie był raczej Daikin, wyglądała inaczej. A Exedy z czymś mi się kojarzyło a nie wiedziałem z czym i tak mi się wydawało że może to tamto g...
W JC jak kupowałem ostatnio mieli tylko koreańskie, w gdańsku japońskie te co się rwą.
Nic, będę szukał. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 07-04-2006, 17:31
|
|
|
Darku - gratulacje pamieci .... Aisina jako nie MGP nie wolno nawet wziac do reki.... rozpada sie juz w pudelku...... Daikin/Exedy albo Sachs, ale nie najtanszy, bo najtansze Sachsy to tez badziew.... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 07-04-2006, 23:41
|
|
|
No i zdjąłem. Blacha trzymająca sprężyny się ponadrywała i kawałek wpadł w docisk. Jak wziąłem tarczę to sprężyna wypadła, pęknięta zresztą.
A jak jest z Valeo - tarcza + docisk i łożysko Aisin?
Jutro poszukiwanie tarczy i możliwe że docisku i łożyska. |
Ostatnio zmieniony przez josie 07-04-2006, 23:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kampi
Forumowicz ADMIN COLTMANII

Auto: CJ4A, C51A + MSS 1.3 [ojca]
|
Wysłany: 08-04-2006, 00:12
|
|
|
Ludzie... u mnie tez sie sprzeglo slizga. Co jest grane czy to we wszystkich coltach tak jest... ;( |
_________________ Masz Colta/Protona/Mirage? to zarejestruj się także na forum:
COLTMANIA.PL |
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 08-04-2006, 08:56
|
|
|
Ci co maja problemy ze sprzęgłem......
Słuchajcie porad... Bartka, Krzyżaka, Huberta... oni o słomie a Wy dalej o sianie....
Kupcie w końcu komplet porządnego sprzegła może być nawet NKK Mede in Japan - komplet coś tam koło 300PLN - i zapomnijcie w końcu o problemach ze sprzęgłem...
"""Bicza z gów..a nie ukręcicie... nie ma szans"""
A teraz do Josie...
SPRZĘGŁO WYMNIENIA SIE ZAWSZE W KOMPLECIE
a jak ktos robi inaczej to poźniej nie marudzić proszę...
Pozdrawiam |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
Ostatnio zmieniony przez ROMEL 08-04-2006, 08:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|