Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Engine check - twardy pedał hamulca, obroty,
Autor Wiadomość
nawe 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-11-2013, 21:02   [Cari 1.8 GDI] Engine check - twardy pedał hamulca, obroty,

Witam,

Posiadam Carismę 1.8GDI z 1999r. po lifcie. Po dłuższym okresie bezawaryjnej jazdy przyszła pora na pierwszą, według mnie poważniejszą usterkę.

Dziś rano bez problemu dotarłem do pracy, jednak po południu po odpaleniu Cari zaczęła się dziwnie zachowywać. Obroty wzrosły do ok 3000rpm i tak trzymały. Kontrolka engine check mruga regularnie.

Dodatkowo miałem wrażenie, że auto lekko wibruje. Ale ok ruszam... do domu niedaleko. Auto muł jak nigdy, ledwo co z miejsca ruszył, dodanie gazu nic nie daje, prawie brak reakcji. Dodając lekko stopniowo powoli osiągnąłem 30-40 km/h.

Zauważyłem też, że hamulec nożny twardy, tak jakbym próbował hamować na wyłączonym silniku.

Proszę pilnie o pomoc, co może być przyczyną problemu i w jaki sposób go wyeliminować?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-11-2013, 21:34   

Sprawdź kody błedów, mozliwe, że przepustnica odmawia posłuszeństwa, co do hamulca, to nalezy sprawzić układ podciśnienia pomiędyz kolektorem a serwem
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

nawe 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-11-2013, 21:38   

Możliwe, że dwie rzecze padły dokładnie w tym samym czasie? Wcześniej z hamulcami nic się nie działo.

[ Dodano: 05-11-2013, 11:49 ]
Wymruguje mi tylko jeden błąd: 92. Co to może być?

Bismarck 
Forumowicz

Auto: SdKfz 181
Wysłany: 05-11-2013, 12:14   

wychodzi na czujnik połozenia zaworow albo pasek rozadu Ci sie posypal i poprzestawial sie rozad co skutkuje pokrzywieniem zaworów i utrata mocy oraz podcisnienia (hamulce)

http://imageshack.us/f/18/galant003.gif/

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981

nawe 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-11-2013, 12:33   

dzięki za info. Pasek rozrządu nie jest aż tak stary (40tys. przebiegu) wymieniany razem napinaczem i rolkami, więc aż dziwne by było by poszedł.

Zgodnie z tym co wysłałeś to kod 92 dotyczy zaworu przepustnicy jak dobrze rozumie a nie zaworów silnika.

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 05-11-2013, 14:11   

Problem z przepustnicą, być może magnes się rozkleił, ale ciężko sprawdzić na odległość. Auto wchodzi Ci w tryb awaryjny, dlatego ma takiego "muła". Na Dolnym Śląsku we Wrocławiu działa mechanik klubowy - Bartek deejay - http://forum.mitsumaniaki...wprofile&u=2251 . Jak masz jak, to dojedź do niego, niech sprawdzi, czy to magnes, czy też inny problem z przepustnicą.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 05-11-2013, 14:13   

Jakby dostał po zaworach, to raczej był by problem z odpaleniem. Ten błąd dotyczy raczej przepustnicy, skontaktuj się z forumowiczem Bartkiem, on naprawia przepustnice i wie o nich wszystko.

Odpowiedz do tematu