Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mistubishi Carisma 1.8 GLS 1997r 85kw problem z odpaleniem
Autor Wiadomość
Vissox 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8gls 85kw
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-08-2014, 18:37   Mistubishi Carisma 1.8 GLS 1997r 85kw problem z odpaleniem

Witam. Dzisiaj moje kochane Cari nie chciało odpalić. Mam sekwencje i rano ciężko zapaliła a gdy chciałem ją odpalić po pracy jak już silnik był zimny to nie odpalił. Paliwo dochodzi, iskra jest. Gdy prosto do gardła dałem mu samo strat to podtrzymywał obroty tylko gdy dawałem mu dawke łatwopalnego samo startu. Kilka dni wcześniej jak nie chciał odpalać wystarczyło nim pobujać :shock: teraz nawet gdy bujam auto nie odpala. Myślicie że ma na to wpływ gaz a jak nie to co waszym zdaniem? Może macie jakieś pomysły i może znacie kogoś z Zielonej Góry kto ma możliwość podłączenia go pod komputer. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 15-08-2014, 19:01   

Ale ze w ogole umarla i nie odpala? Czy tylko po dlugim staniu jest problem z odpaleniem?
Check sie swieci?

Vissox 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-08-2014, 20:00   

Dzisiaj nie odpalił w ogóle i to mnie zmartwiło bo do pracy mam 30km i nie chciał odpalić i musiałem go męczyć tym samo startem o nie patrzyłem czy świeci. Jeśli się nie świeci to co może to znaczyć?

eve1988 
Forumowicz

Wysłany: 15-08-2014, 20:47   

tzn. jesli sie nie swieci to dobrze, gorzej jesli sie swieci. Przekrec stacyjke na zaplon i poczekaj troche czy check zgasnie po kilku sekundach.
Jesli da sie go odpalic po dlugim kreceniu rozrusznikiem, to pewnie reduktor przepuszcza gaz do kolektora a wtedy silnik odpala na mieszance gazowo-benzynowo-powietrznej i stad problem.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-08-2014, 21:14   

Ale jeśli łapał na samostarcie to na pewno nie był zalany benzyną i gazem. Warto by było podłączyć instalację LPG pod komputer lub na próbę odłączyć ecu LPG aby sprawdzić jak będzie bez niego bo może ecu lpg nie przepuszcza sygnału na wtryskiwacze benzynowe. Ale po odpięciu ECU LPG trzeba zmostkować w kostce od niego cztery pary przewodów od wtrysków benzynowych. Napisz jaki dokładnie masz gaz to znajdę schemat co trzeba zmostkować.

Vissox 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-08-2014, 22:05   

Kontrolka silnika gaśnie a co do gazu wolę oddać samochód do gazownika który zna się na tych tematach, bo nie jest to jakaś zwykła zabawa w wymiane żarówki. W poniedziałek postaram się to zrobić i odezwę się jak poznam jakieś szczegóły.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-08-2014, 22:20   

Jak chcesz, ale odpięcie komputera to tylko wypięcie wtyczki bądź dwóch wtyczek i jak pisałem wyżej trzeba w tej wtyczce zmostkować cztery pary pinów jakimś drucikiem aby puścić sygnał sterujący ECU benzynowego na wtryskiwacze benzynowe, w taki sposób zupełnie odłączysz LPG i wykluczysz ewentualny problem z tą instalacją.

eve1988 
Forumowicz

Wysłany: 16-08-2014, 20:45   

plecho1, w sumie masz racje z tym samostartem. Wyglada tak jak by paliwa nie dostawal.
A czy wyjecie bezpiecznika od lpg nie wylaczylo by sterownika lpg? Mysle ze tak.
Vissox, a probowales odpalania awaryjnego na lpg? o ile twoja instalacja ma taka opcje.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-08-2014, 08:54   

Wyjęcie bezpiecznika wyłączy sterownik ale jeśli ze strownikiem jest coś nie tak i nie przepuszcza sygnału do wtrysków benzynowych, to wyjęcie go nic nie da.

eve1988 
Forumowicz

Wysłany: 17-08-2014, 20:58   

Sprawdze jutro u siebie co bedzie gdy bezpiecznik wyjme.
Mam laickie pytanie. Ecu od lpg bierze sygnal z wtryskow benzynowych, wiec one sa podlaczone szeregowo tak jak piszesz czy rownolegle tak jak mi sie wydaje?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-08-2014, 21:57   

Sterownik LPG jest wpięty szeregowo w przewody biegnące od ECU benzynowego do wtrysków benzynowych. Dzięki temu podgląda czas wtrysku benzyny i podczas pracy na LPG oszukuje ECU auta że wtryski benzynowe działają poprawnie. Więc jeśli odepniemy wtyczkę od komputera LPG to jednocześnie przerwiemy obwód wtryskiwaczy i auto nie odpali.

Vissox 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-08-2014, 10:49   

Nie mam pojęcia czy mój zestaw ma opcje odpalania na gazie wiem tylko że na listwie wtryskowej gazu pisze valter czy jakoś tak a sterownik firmy car-n. Co radzicie zrobić żeby odłączyć wtryski gazu żeby nie dawały sygnału.

eve1988 
Forumowicz

Wysłany: 18-08-2014, 23:11   

plecho1, to ze oszukuje to wiedzialem tylko nie wiedzialem ze sa w ten sposob podpiete pod ecu lpg,
caly czas sie czegos czlowiek uczy :)
Vissox, wtryski masz valteki z tego co zrozumialem, najgorszy szajs swoja droga.
a zeby je odlaczyc to tak jak plecho napisal.
a check sie swieci? pompa w zbiorniku dziala?

Vissox 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-08-2014, 23:44   

Pompa nowa bo była zatarta jak kupiłem auto, a kontrolka się nie świeci tylko SRS na chwile i gaśnie poza tym olej i ładowanie

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-08-2014, 06:56   

To sprawdź najpierw co z żarówką tej kontrolki bo albo się spaliła albo ktoś z nią specjalnie coś zmajstrował aby nie świeciła. Normalnie powinna się zapalać po włączeniu na zapłon i jeśli wszystko jest ok, gasnąć po kilku - kilkunastu sekundach. Bez sprawdzenia błędów nie da się za dużo powiedzieć.

Odpowiedz do tematu