Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Gałka tiptronica
Autor Wiadomość
Droper 
Forumowicz

Auto: Galant Avance Sedan '00
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-12-2009, 21:37   [EA5A/W 2.5] Gałka tiptronica

Witam Wszystkich,

Mam problem w postaci gałki tiptronika, która w pewnym momencie oddzieliła się od dźwigienki drążka skrzyni biegów i pozostała mi w ręku :(

Proszę o podpowiedź w jaki sposób ta gałka jest przymocowana do drążka, bo w żaden sposób nic nie mogę wymyślić, a w tej chwili przechodzenie pomiędzy różnymi trybami P,R,N,D jest utrudnione. Dodatkowo po wciśnięciu przycisku ten nie odbija na tyle, że nie sposób jest przejść z trybu P na inne, trzeba palcami podciągać taką rureczkę, która powinna być chyba na sztywno połączona z przyciskiem na gałce, który posiada sprężynkę odciągającą tą rurkę.

Mam nadzieje, że wyraziłem się dosyć klarownie :)

Jak ktoś mam jakieś własne doświadczenia proszę o pomoc

Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony przez swinks_UK 17-12-2009, 20:36, w całości zmieniany 1 raz  

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 15-12-2009, 22:28   

By dobrać się do mocowania musisz zdjąć przycisk, który mocowany jest na dwa klipsy. Wsuwasz dwa płaskie śrubokręty z obu stron przycisku i powinieneś go wyciągnąć.

Gałka jest mocowana nakrętką 12mm na długim gwintowanym pręcie. Dostęp od góry głęboka nasadówką 12mm. Po odkręceniu nakrętki, gałka do góry i już twoja.

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

Droper 
Forumowicz

Auto: Galant Avance Sedan '00
Wysłany: 15-12-2009, 22:59   

swinks_UK napisał/a:
By dobrać się do mocowania musisz zdjąć przycisk, który mocowany jest na dwa klipsy. Wsuwasz dwa płaskie śrubokręty z obu stron przycisku i powinieneś go wyciągnąć.

Gałka jest mocowana nakrętką 12mm na długim gwintowanym pręcie. Dostęp od góry głęboka nasadówką 12mm. Po odkręceniu nakrętki, gałka do góry i już twoja.

Dzięki :) działa

JarAsNo1 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6
Wysłany: 29-10-2013, 16:40   

Witaj Swinks'ie...a tak nawiązując do tego jakże starego już tematu...mianowicie czy po zdjęciu tej gałki jest już to połowa drogi do zdjęcia tej obudowy tiptroniku?tego z oznaczeniami P R D N...czy do tego trzeba zabrać sie z całkiem innej strony żeby to zdjąć?dźwignac?Wyczyścić?...niemam tam też tego plastiku który maskuje żeby nic tam nie wpadło...:-)pozdrawiam

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 29-10-2013, 17:06   

O ile mnie pamięć nie myli to po zdjęciu gałki musisz ściągnąć cały panel gdzie jest wkładka z PRND. Jest mocowany na klipsach, podważasz od strony ręcznego. Potem wysuwasz i od spodu ten panelik PRND jest przykręcony na 4 śrubo-wkręty.

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

Odpowiedz do tematu