Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.3] błąd
Autor Wiadomość
grechu 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1,3 Family 2001r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-04-2013, 21:40   [MSS 1.3] błąd

Witam.
Raz na jakiś czas podczas jazdy czuć szarpnięcie i zapala się check engine. Na początku podłączałem skaner jakiś taki do vw. ale on nic nie pokazywał oczywiście błąd dało się wykasować. Teraz zaopatrzyłem się w kabelek elm327 i tu to samo nie wykrywa błędu widzi, że pali się kontrolka, błąd usuwa ale cały czas nie wiem co się dzieje. Dodam tylko że mam lpg.
Dzięki.
Pozdrawiam.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 25-04-2013, 07:28   

Możliwe, że masz źle wyregulowane LPG, mieszanka LPG-powietrze jest zbyt uboga lub zbyt bogata i z tego powodu zapala się kontrolka silnika. Najlepiej było by jednak odczytać ten błąd, bo tak naprawdę może dotyczyć wielu rzeczy. Jeśli masz możliwość, to podejrzyj przynajmniej pracę sondy lambda, Przy utrzymywaniu stałych obrotów czy to na LPG czy na benzynie cały czas powinna oscylować w przedziale od 0 do 1V. Jeśli jest cały czas przy jednej wartości, to by wskazywało na niewłaściwy skład mieszanki.

tomekkndm 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1,6 '02 LPG
Wysłany: 25-04-2013, 13:49   

U mnie przy kiepsko wyregulowanej instalacji bardzo często zapalał się check, jednak nigdy nie było problemu z jego sczytaniem, zawsze odczytywało go jako zbyt ubogą mieszankę. Natomiast znikający błąd miałem przy uszkodzeniu czujnika wałka rozrządu, udało mi się go sczytać dopiero gdy wystąpił, a ja akurat miałem podpięty komputer, a tak to po jakimś czasie nie był widoczny. Tylko były inne objawy bo mój gasł...

grechu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-04-2013, 20:22   

Może coś źle robię, że nie może znaleźć tego błędu przy kablu mam zmostkowane piny 1 z 4.
Sondę mam prawie nową denso z oryginalną wtyczką. Wczoraj po kilkudniowym postoju auta zaraz po naruszeniu czułem, że coś jest nie tak( był słaby) a po ok 200 m zapalił się check.
Powiedzcie mi proszę czy brak smoka (tego szerokiego wlotu powietrza), może powodować zapalenia checka?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-04-2013, 22:09   

Aby odczytać błędy Evoscanem zmień "Timeout ms" z 1000 na 10000. U mnie dopiero po przestawieniu tego parametru wyświetla kody usterek. W Twojej wersji auta prawdopodobnie już nie trzeba mostkować pinów 1 z 4, u mnie Evoscan działa bez mostka. Jeśli była by potrzeba mostkować piny jak w starszych wersjach, to błędy mrugała by kontrolka silnika po podłączeniu kabla z mostkiem.

grechu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-04-2013, 23:07   

Gdzie zmienić tą opcję?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-04-2013, 06:46   

W głównym oknie na samej górze po lewej stronie trzeba kliknąć myszką i dopisać z klawiatury 0.

grechu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-11-2013, 11:29   

Witam. Od jakiegos czasy mam dziwny problem. Jak auto jest zimne szybko odpala tylko w czasie jazdy nie przyspiesza plynnie tylko tak jakos skokowo. Z kolei jak jest cieple to tez odpala dobrze tylko z chwila gasniecia kontrolki srs schodzi z obrotow prawie do zera I pozniej chodzi na ok 500 obrotow/min. I ma opozniona reakcje na gaz. Zadnych bledow nie pokazuje, wczesniej dwa razy byl blad wydajnosc katalizatora. Co to moze byc? Z kolei evoscan nie wspolpracuje z moim kabelkiem (elm327), probowalem cos tam przestawiac ale nic nie dziala. >:( moze jakims innym programem da sie sprawdzic.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-11-2013, 14:26   

Może katalizator jest zapchany i przydusza silnik.

grechu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-11-2013, 20:16   

Witam, wczoraj usunalem katalizator ten z kolektora. Na szczescie nie rzuca checkiem, moze troche lepiej jedzie na zimnym, ale to przygasanie po odpaleniu na cieplym nie zmienilo sie. Czy to moze byc czujnik temperatury jesli tak to ktory, bo wiem ze sa dwa. Z gory dziekuje za pomoc.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-11-2013, 21:06   

Czujnik jednopinowy podaje sygnał tylko dla wskaźnika, pewnie chodzi Ci o ten drugi podający sygnał dla sterownika silnika.

Odpowiedz do tematu