Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CSx Ogólne] Kamera cofania + wyświetlacz do kombi
Autor Wiadomość
A'Tom 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Intense kombi 2006
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-02-2013, 15:43   [CSx Ogólne] Kamera cofania + wyświetlacz do kombi

Witam, mam Lancera CS 2006 w kombi i aby ułatwić żonce życie zastanawiam się nad montażem kamery cofania z nierzucającym się w oczy wyświetlaczem. Aby nie ingerować za bardzo w samochód, myślałem o kamerce wbudowanej w ramkę tablicy rejestracyjnej i wyświetlacz montowany na lusterko w kabinie (przykładowy zestaw). Czy ćwiczył ktoś z Was taki temat? W kombi tablica jest bardzo nisko. Kamera ma co prawda regulację na wysokość, ale czy pole widzenia z poziomu dolnego zderzaka będzie OK? Ewentualnie może jest dostępna na rynku kamerka w rozsądnych pieniądzach dedykowana do Lancera kombi?

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 16-02-2013, 16:23   

ekranik jest ok, jeśli nie masz np radia z LCD.

Kamera wbudowana w ramkę bardzo się rzuca w oczy, szczególnie taka z dodatkowymi diodami. Dodatkowo wystarczy śrubokręt żeby ją ukraść, nie mówiąc już o tym że ktoś może będzie chciał to wyrwać i narobi Ci tylko szkody.

Ja u siebie mam kamerę cofania nad tablicą rejestracyjną - wmontowana tam gdzie są światełka od oświetlenia tablicy rejestracyjnej.
Do mojego samochodu nie było dedykowanego zestawu więc kupiłem zwykłą kamerkę nad rejestrację (nawet nie wiem do jakiego auta)i ją przerobiłem, uciąłem w połowie, oryginalne oświetlenie z nad tablicy też, skleiłem te 2 części razem i jakoś wpasowałem nad tablicą, nie jest niestety idealnie, ale jest :)

Kamera poniżej rejestracji wydaje mi się trochę za nisko. Lepiej chyba widzieć w kamerze końcówkę zderzaka żeby mieć punkt odniesienia gdzie się samochód kończy.

Chociaż widzę że można ją też nad rejestracją umieścić, więc chyba będzie w miarę ok.

A'Tom 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-02-2013, 16:33   

Rozumiem, że masz tą kamerkę w Volvo C70? W Lancerze kombi tablica jest dużo niżej i jej górna krawędź jest jakby schowana pod "progiem" zderzaka. Może ta kamerka w ramce tak bardzo nie rzucałaby się w oczy? W każdym razie rozumiem, że nikt w Lancerze kombi tak kamerki zamontowanej nie ma. Jeszcze to przemyślę, ale nie chciałbym rzeźbić, dopasowywać, docinać etc. bo nie mam za bardzo do tego warunków pod blokiem.

Dla zainteresowanych: w międzyczasie znalazłem wątek na ten temat na innym forum. Tam też tablica jest bardzo nisko i kamerka zdaje egzamin.

karolgt 
moderator

Wysłany: 17-02-2013, 18:11   

tak, u siebie w Volvo.

Ja bym jednak nie zakładał kamery w ramce na rejestrację, tym bardziej że jak mówisz parkujesz pod blokiem.

Chodzi mi o coś tego typu

wyciągasz teraz swoje oświetlenie które masz nad tablicą, obcinasz kamerkę, obcinasz to co masz, łączysz razem i po sprawie.

a tak btw, to takie coś Ci nie podejdzie:

Tutaj link do aukcji - może któryś z tych będzie Ci pasował, najlepiej zmierzyć to co masz i dobrać najbardziej podobne.

A'Tom 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-02-2013, 21:17   

OK, dzięki za porady. Rozejrzę się za taką kamerką i pobawię się z montażem jak się zrobi cieplej. Pozdrawiam.

SQ 
Mitsumaniak

Auto: Lancer '07 2.0 Sport Kombi
Wysłany: 23-02-2013, 09:46   

karolgt ma chyba rację z ryzykiem związanym z montażem tak dużej, jak wybrana przez Ciebie kamera. będzie się rzucać w oczy. amatorów cudzej własności nie brakuje. przy okazji upewnij się, czy montaż w okolicy oświetlenia tablicy nie jest za nisko. jednak w naszych autach chyba nie ma sensowniejszego miejsca. no chyba, że zdemontujesz spojler znad tylnej szyby, jakoś go potniesz i zamontujesz kamerę w nim. wtedy też odpadłby zapewne problem kradzieży, bo wyswobodzić kamerę z takiej miejscówki pewnie by się nie chciało... może jednak zastanów się nad montażem zwykłych czujników parkowania. lancer jednak nie jest jakoś przesadnie wielki, widoczność przez szyby jest niezła, więc chybaby wystarczyły.

karolgt 
moderator

Wysłany: 23-02-2013, 10:53   

montaż w miejscu oświetlenia rejestracji i sprawa załatwiona.

A kamera bije na głowę czujniki, jest o wiele wygodniejsza :)

adrianf 
Nowy Forumowicz
mr.

Auto: Mitsu Lancer 2.0 Sport 2003
Wysłany: 30-07-2013, 23:21   

Ponawiam temat

jak się udała instalacja? i ew. na co warto zwrócić uwagę?

A'Tom 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-11-2013, 20:36   

Jednak zrezygnowałem z kamery. Założyłem tylko czujniki.

Lencu 
Forumowicz

Auto: Lancer Kombi 1,6 2008
Wysłany: 15-11-2013, 09:37   

ja myślałem o nawigacji sprzęgniętej z kamerką cofania żeby miliona ekranów nie mieć w aucie. Coś takiego: http://alga-shop.pl/p/100...-akcesoria.html

Odpowiedz do tematu