|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CJ1A 1.3] Problem z podłączeniem halogenów |
Autor |
Wiadomość |
Kamilinho
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CJ0
|
Wysłany: 01-05-2009, 11:22 [CJ1A 1.3] Problem z podłączeniem halogenów
|
|
|
Mam problem z podłączeniem halogenów w swoim samochodzie. Niedawno zakupilem takiego oto halogeny [klik!]. Po dłuuugich poszukiwaniach udało mi się dostać włącznik świateł przeciwmgielnych przednich, gdyż w Colcie w wersji Cool halogenów nie było. Z forum dowiedziałem się, że instalacja do halogenów powinna być już pociągnięta. Blisko otworu na halogeny mam takie wtyczki [klik!]. Jest na nich napięcie zawsze po włączeniu zapłonu, jednak gdy włączam światła przeciwmgielne to napięcie pozostaje ciągle takie same. Co więcej przy włączeniu świateł przeciwmgielnych przednich nie słyszę charakterystycznego kliknięcia jakie słyszę przy włączaniu światła przeciwmgielnego tylnego. Według Was pokazana wtyczka to instalacja halogenów czy też nie, bo nie wiem czy ciąć przewody.
Pozdrawiam,
Kamilinho |
|
|
|
 |
Kaleid
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lip 2006 Posty: 350 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 03-06-2009, 12:36
|
|
|
Tak, to wiązka do halogenów. Miałem podobny problem, lecz wczoraj spędziłem 3h w garażu z miernikiem i próbnikiem. Udało mi się rozpracować wiązkę Cj0 (nie mogłem znaleźć niestety schematu) A zatem do rzeczy:
"Wystarczy tylko wpiąć i działa" - krótko mówiąc, Windows prawda.
Instalacja jest wprawdzie gotowa (prawie), ale:
- potrzebujemy przekaźnik MB629083 (koszt w ASO 80 zł, na allegro do dostania z rozbiórkowych za grosze)
- rzecz jasna włącznika dwu-pozycyjnego w miejsce jedno-pozycyjnego.
Instalacja jest w zasadzie gotowa. W skrzynce pod maską znajduje się bezpiecznik (powinień być tam fabrycznie, oznaczony zgodnie z symbolem na obudowie skrzynki). Należy zdjąc plastikową osłonę kokpitu od strony kierowcy. Na dole po prawej stronie mamy dużą plastikową podstawkę gdzie znajdują się przekaźniki oraz wolne miejsca. Jeden duży przekaźnik i trzy wolne miejsca ( w tym jedno nie podłączone elektrycznie- pierwsze z lewej od duzego przekaźnika). Dwa kolejne to: miejsce na przekaźnik szyb elektrycznych (jeśli nie mamy), drugie to natomiast miejsce na przekaźnik halogenów. Od przekaźnika halogenów musimy znaleźć jeden przewód biegnący wiązką do kostki przyczepionej do skrzynki bezpieczników i przekaźników pod deską rozdzielczą( z lewej strony - jasno zielono-czarny przewód) oraz przewód zasilający z włącznika świateł kolumny(Biało-ciemnozielony. Z tego samego przewodu korzysta tez przeciwmgłowe tylne ). Podłączamy podwójny wyłącznik, ale uwaga! W kostce Colta którym fabrycznie nie było halogenów, nie ma dwóch przewodów które są potrzebne. Należy te dwa piny dołożyć (nie ma z tym problemu, przewód wyprowadzony od biało-ciemnozielonego wpinamy w miejsce wolne obok biało-ciemnozielonego przy kostce włącznika, natomiast jasnozielono czarny w jedyny wolny pin jaki zostanie).
Tak mniej-więcej wygląda sławetne wepnij i działa Nie jest to trudne, wymaga tylko trochę czasu i zabawy...no i trzeba wiedzieć co z czym. |
_________________ Volvo w garażu, Mitsubishi w sercu. |
|
|
|
 |
KR2YCHO
Nowy Forumowicz

Auto: Sprzedany
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-12-2013, 14:00
|
|
|
Ja mam taki problem ze gdy naciskam włącznik do świateł przeciwmgielnych przednich to przekaźnik tyka ale światła nie świecą. Wie ktoś jaka może być przyczyna?
Sprawdzałem same halogeny przed założeniem podłączając je bezpośrednio do akumulatora i działają.
Dodam jeszcze że przekaźnik tyka tylko gdy światłą zewnętrzne są zgaszone, gdy zapale postojowe lub pozostałe to przekaźnik przestaje tykać.
...Co nowego
Coś poszło do przodu, gdy zwieram ze sobą dwa przewody jasno-zielono-czarny z ciemno-zielono-białym to światła przeciwmgłowe świeca się przez pół sekundy i gasną, ale razem z nimi zapalają się też światła postojowe, ale one święcą cały czas do puki nie rozłączę przewodów. Może to zawęzi krąg poszukiwań. Acha, dodam jeszcze że mam włącznik do świateł przeciwmgielnych "mechaniczny" bo elektronicznego nie udało mi się nigdzie dostać poza ASO na zamówienie. Ale jakby ktoś miał tak włącznik to chętnie kupię. |
_________________ Mitsubishi Colt CJ0 (2002): 2013r. - 2020r. (sprzedany) |
|
|
|
 |
|
|