Demontaż panelu podłogowego |
Autor |
Wiadomość |
lurek
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sedan'08 1.8
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lip 2013 Posty: 422 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 07-12-2013, 19:30 Demontaż panelu podłogowego
|
|
|
Potrzebuję rozebrać panel podłogowy, czyli ten przy skrzyni biegów, tam gdzie są przyciski m.in. od czujników parkowania, chodzi o to:
Czy może ktoś mi powiedzieć jak to rozebrać?
i jedno, może głupie pytanie Każdy lancer ma ETACS-ECU i "clearance warning control unit"? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 08-12-2013, 12:26 Re: Demontaż panelu podłogowego
|
|
|
lurek napisał/a: | Potrzebuję rozebrać panel podłogowy, czyli ten przy skrzyni biegów, tam gdzie są przyciski m.in. od czujników parkowania, chodzi o to:
Obrazek
Czy może ktoś mi powiedzieć jak to rozebrać?
i jedno, może głupie pytanie Każdy lancer ma ETACS-ECU i "clearance warning control unit"? |
W moim zaczynam od miejsca gdzie Ty masz guziki (te trzy). Spróbuj, powinno się je dać wyjąć, potem już wszystko jasne, sam demontaż dość prosty. Tyle, że u mnie w tym miejscu jest "kieszonka", któą łatwo wyjąć. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
lurek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-12-2013, 14:22
|
|
|
miejsce na monety łatwo ponoć odchodzi ale przy guzikach nie ma nawet za co chwycić, ale już powinienem sobie poradzić
Wracając do drugiej części pytania
Każdy lancer ma ETACS-ECU i "clearance warning control unit"? |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 08-12-2013, 18:47
|
|
|
lurek napisał/a: |
Każdy lancer ma ETACS-ECU i "clearance warning control unit"? |
ETACS-ECU ma każdy (poza tymi, z których ktoś wymontował), a ten drugi - o ile dobrze rozumiem - to system ostrzegania o odległości/wysykości od podłoża - nie każdy, bo mój nie ma |
 |
|
|
|
 |
lurek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-12-2013, 20:03
|
|
|
to drugie to chyba własnie kontrolka do czujników parkowania, tyle ze schematu wyczytałem. I źle jeśli nie każdy lancer to ma
a jeśli nie ma, to czy można to domontować i gdzie kupić?;)
W najbliższy wolny weekend czeka mnie rozkręcanie lancelota |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 08-12-2013, 20:12
|
|
|
lurek napisał/a: | to drugie to chyba własnie kontrolka do czujników parkowania, tyle ze schematu wyczytałem. I źle jeśli nie każdy lancer to ma
a jeśli nie ma, to czy można to domontować i gdzie kupić?;)
W najbliższy wolny weekend czeka mnie rozkręcanie lancelota |
Clearance to prześwit (ale i odstęp) dlatego nie wiem co tak naprawdę autor miał na myśli. Czujniki prześwitu to raczej w samochodach terenowych występują. Z drugiej strony przycisk do czujników parkowania? Może chodzi o system mierzący odległość przed samochodem, tj z przodu?A czujniki parkowania (tez tyłu) to żaden problem, od chińszczyzny za paredziesiąt po trochę lepsze za kilkaset zeta. Ale są od tego osobne wątki. |
 |
|
|
|
 |
lurek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-12-2013, 21:58
|
|
|
Zamontowanie innych czujników to inna sprawa, rzecz w tym, że mam oryginalne czujniki już zamontowane w zderzaku, oryginalny panel z guzikiem "sonar", tylko... nie działa :/
całość jest dołozona do tego samochodu i albo ktoś miał dobre chęci i mu nie wyszło ale gdzieś coś jest uszkodzone.
Chcę zebrać jak najwięcej informacji zanim zacznę grzebać, bo i pogoda nie ku temu aby debatować przy rozkręconym samochodzie
{EDIT}
No i zabrałem się za rozkręcanie, okazuje się, że prawie wszystko jest, poza sterownikiem :/ (ten warning control...) Jeśli trafi się ktoś z okolic Wrocławia kto ma takie cacko na zbyciu to proszę o kontakt |
|
|
|
 |
|