brak mocy 1.8 GDI |
Autor |
Wiadomość |
ml3k@
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8GDI 2000r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-12-2013, 14:39 brak mocy 1.8 GDI
|
|
|
Witam
Zaznaczę że z "problemem" jeżdżę już ponad rok
Samochód po odpaleniu na zimnych silniku nie ma mocy, rzadko ale czasem jakby przerywał, myślałem że jest to zabezpieczenie nierozgrzanego silnika, jeżdżę drugim autem które coś takiego posiada
Problem nie występuje po przekroczeniu temperatury 80 stopni, ma bardzo dobra charakterystykę, obroty nie falują ( nawet na zimnym ), lecz znajomy co ma taki silnik powiedział że jest to nienormalne (chodź po rozgrzaniu powiedział że idzie lepiej niż jego), nie ma żadnych błędów, silnik jest w stanie idealnym z małym przebiegiem
Jaka może być najczęstsza przyczyna ? nie jest to uciążliwy problem bo rozgrzanie zajmuje 3-4 min, więc nie chcę wrzucać w to dużo pieniędzy |
|
|
|
 |
anna rakowska
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.8 GDI '04
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 05 Lis 2013 Posty: 270 Skąd: Trójkąt Trzech Cesarzy
|
Wysłany: 13-12-2013, 16:07
|
|
|
Mam podobny problem, z tym ze czasem nawet gdy jest cieply zdarza mu sie, ze sobie zabierze i doda kocy.
W aso powiedzieli, ze z komputera niewiele wynika, bo bledy wyskoczyly z alternatora i sondy lambda (ktora pracuje poprawnie, a podaje zle dane na komp). Przypuszczaja, ze jeden z cylindrow moze byc zalewany. Albo standardowo filtry paliwa, przepustnica, pompy. W kazdym razie musza Misie rozebrac, zeby znalezc przyczyny i zatrzymac ja na kilka dni.
Wiec jesli mozesz sobie pozwolic na postoj to szukaj, chetnie sie sama dowiem o co chodzi
Zapewne nie bylo to zbyt pomocne, ale wiedz, ze te silniki miewaja takie przygody. |
_________________ "Niczego w życiu nie należy się bać, trzeba to tylko zrozumieć"-M.Skłodowska-Curie |
|
|
|
 |
robert78
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 4g
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Sty 2012 Posty: 1171 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 13-12-2013, 22:00
|
|
|
przeczyscie przepustnice i nauczcie obrotow albo wczesniej zdjac klemy z aku odzczekac z 10 min zalozyc i nayuczyc obrotow |
_________________ Eclipse 4g 07r
 |
|
|
|
 |
michalcjo
Forumowicz
Auto: colt cjo
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Lis 2007 Posty: 44 Skąd: poznan
|
Wysłany: 13-12-2013, 22:20
|
|
|
Sprawdz wykres sondy lambda nastepnie przeplywka |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
Auto: SdKfz 181
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Gru 2010 Posty: 193 Skąd: Vorpommern-Stettin-Löcknitz
|
Wysłany: 14-12-2013, 13:51
|
|
|
U siebie stosuje co 5000 tys km
STP Formuła do czyszcenia wtryskiwaczy inna do benzyny a inna do diesla tankuje do pelna i dolewam srodek do paliwa cena jakies 15 zl
Producent cyt:preparat jest silnie skoncentrowaną, o dużej mocy działania formułą do usuwania osadów i nagarów z układu wtryskowego. Jednorazowe zastosowanie skutecznie usuwa zanieczyszczenia i odblokowuje wtryskiwacze w układzie zasilania silnika,
zapobiegając spadkowi mocy.
mi pomaga |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=xEGvaJMDia8 |
|
|
|
 |
ml3k@
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8GDI 2000r
|
Wysłany: 14-12-2013, 17:09
|
|
|
Pokombinuje z przepustnicą i dam znać
Bismarck odnośnie tego cuda, miałeś podobne problemy czy stosujesz systematycznie w celach zapobiegawczych ?
I jeszcze jedno pytanie filtr paliwa znajduje się w baku czy trudno go wymienić ? |
|
|
|
 |
robert78
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 4g
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Sty 2012 Posty: 1171 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 14-12-2013, 18:36
|
|
|
ml3k@, filtr paliwa jest w pompie wysokiego cisnienia taki maly a w baku prawdopodobnie tez jest |
_________________ Eclipse 4g 07r
 |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
Auto: SdKfz 181
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Gru 2010 Posty: 193 Skąd: Vorpommern-Stettin-Löcknitz
|
|
|
|
 |
|