Przyciemnianie szyb |
Autor |
Wiadomość |
wilk88
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA6W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 9 razy Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 613 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 13-02-2009, 16:41 Przyciemnianie szyb
|
|
|
Zacznę od tego, że nie mam rolety do bagażnika w moim Wagonie .Jak wiadomo "czego oczy nie widzą tego sercu nie żal"a więc w calach bezpieczeństwa lepiej by było w jakiś sposób zabezpieczyć to co znajduję się w środku Wpadłem sobie na pomysł, że może lepszym wyjściem niż kupno rolety było by przyciemnienie szyb- efekt prawie taki sam (nawet jeśli będzie trochę prześwitywało, to to co znajduje się w środku nie będzie wpadało w oczy), ładny efekt wizualny ( wiem kwestia gustu, ale do mojego koloru lakieru ciemna szyba pasuje ) , oraz możliwość zabezpieczenia czegoś większego niż roleta może zakryć. Ze względu tego iż jestem w sile wieku i lubię czasami zrobić coś szalonego, przyciemniane szyby w takim przestronnym samochodzie znalazły by szersze zastosowanie :P:P
Więc do rzeczy, pytanie czy ktoś z was już przyciemniał szyby, ile to kosztowało i co możecie polecić? Na allegro aż roi się od różnej ilości foli przyciemniających za 10zł, ale ja takim wynalazkom nie ufam, nie chcę żeby mi się robiły białe bąble i wypryski jak w większości samochodów, które przeszły przez tani "tuning"
Dzięki za porady! |
_________________ "Jaka to bitwa? gdzie Biblia, ty mi powiedz
Europa sra przepychem by Afrykę żywić głodem
Co tydzień w poświęconej wodzie moczysz palce
Którymi oczy byś wydłubał za pięć złotych na klatce..."
(EX)-Toyota Corolla E8 DX- pierwszy samochód,wielki sentyment
-Mitsubishi Galant EA6W
 |
|
|
|
 |
1grzecho
Mitsumaniak
Auto: carisma 1.9td 99r EXE
|
Wysłany: 13-02-2009, 17:42
|
|
|
ja przyciemniałem szyby w poprzednim samochodzie w profesjonalnym zakładzie. zapłaciłem 250zł, i tobie radze to samo, płaci się od powierzchni szyb. samemu lepiej się do tego nie zabierać. no i musze przyznać że po przyciemnieniu z zewnątrz samochodu nie było widać niczego co jest w środku za to ze środka bez zmian no i oto właśnie pewnie ci chodzi?
także najlepiej podjedz do jakiegoś profesjonalnego zakładu zajmującego się przyciemnianiem szyb |
|
|
|
 |
wilk88
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-02-2009, 17:52
|
|
|
Zgadza się właśnie o to mi chodzi Nawet nie myślałem o tym żeby to samemu zakładać, ostatnio nawet krzywo nakleiłem znaczek mitsumaniaków Ale myślałem, że może trzeba będzie mieć swoją folię Rozumiem, że zrobili Ci to na tyle dobrze , że nie robiły się żadne bąble później? |
-Mitsubishi Galant EA6W
 |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 13-02-2009, 18:38
|
|
|
1grzecho napisał/a: | najlepiej podjedz do jakiegoś profesjonalnego zakładu zajmującego się przyciemnianiem szyb |
Zgadz się. Też przyciemniełam w poprzednim modelu tył jak i boki i przez 7 lat nie robiły mi się bąble , czy biała kropeczki. |
EA5W

|
|
|
|
 |
prelud
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord 2.4 TypeS
|
Wysłany: 13-02-2009, 19:29
|
|
|
ja pytalem sie o przyciemnienie szyb w sedanie to za komplet wraz z przednimi zaspiewali mi 680 zl.Oklejaja oryginalna folia FOLIATEC.na caly tyl bez szyby kierowcy i pasazera daja homologacje zalaminowana z pieczatka,numerem folii,ktory jest naklejany pod folia na szybe i numerem rejestracyjnym samochodu.brat cale audi a6 w kombiku przyciemnil za 650zl bo latwiejsza od sedana jest do przyciemnienia tylna szyba. |
_________________ Mitsubishi Galant 2.0 - sprzedany |
|
|
|
 |
seir
Mitsumaniak
Auto: Sprzedane
|
Wysłany: 13-02-2009, 22:08
|
|
|
Też się chyba skuszę.
Pytanie mam tlyko - na ile to jest "legalne" tzn. ile można, a ile to już przesada. Głównie pytam o przednią szybę. Można to potem jakoś bezpiecznie usunąć? |
|
|
|
 |
costa brawa
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Sty 2009 Posty: 563 Skąd: mielec
|
Wysłany: 13-02-2009, 22:40
|
|
|
Jak sie cieplo zrobi to ja tez przyciemniam boczne i tyl
A co do tego ile mozna to jest nastepujaca (mam nadzieje ze sie nie pomylilem)
przednia 75% przepuszczalnosci swiatla , przednie boczne 70% a tyl nie ma znaczenia moze nawet swiatla nie przepuszczac i nie ma prawa Ci nikt nic zrobic (oczywiscie sprawne lusterka zewnetrzne)
I pamietajcie ze na przodzie jak przykleicie nawet najjasniesza folie to i tak sporo przekroczy dopuszczalna norme dlatego ze juz fabryczne szyby sa przyciemnione |
_________________ Mój misiek
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33851
 |
|
|
|
 |
mar111cin
Forumowicz
Auto: galant 2.5 V6 '03
|
Wysłany: 14-02-2009, 00:07
|
|
|
ogólnie na szybie powinno być napisane jaka jest fabryczna wartość przyciemnienia. Chociaż jutro sprawdze czy w mitsubishi napewno to podają, bo już wiem że data produkcji nie jest zapisana w "normalny" sposób. Normalnie są kropki, w mitsubishi nie wiem jak to jest zapisane.
Natomiast co do przepuszczalności światła , teraz nie pamiętam dokładnych wartości, ale Costa Brawa raczej podał dobre. Natomiast na SKP mają przyrząd do mierzenia przepuszzcalności światła, tak że jak będą zbyt ciemne to wyjdzie to na przeglądzie. Natomiast firma co to zakłada powinna być na tyle porzadna żeby mieć taki przyrzad i informować klienta o ewentualnych problemach ;P |
_________________ Galant 2.5 V6 2003r. automat +VSI Prins
witaj Gość |
|
|
|
 |
Rudy
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.6 '04
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 85 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-02-2009, 00:51
|
|
|
Z tego co wiem to przednie boczne mozna sobie zrobic piecowo, i spelnia to wszytkie normy i przepisy, z tym ze koszt okolo 400zl za dwie szyby i trzeba je wyjac i wyslac/pojechac do takiego zakladu, np w Zielonej Górze. |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 14-02-2009, 09:18
|
|
|
mar111cin napisał/a: | Natomiast firma co to zakłada powinna być na tyle porzadna żeby mieć taki przyrzad i informować klienta o ewentualnych problemach ;P |
Dokładnie |
EA5W

|
|
|
|
 |
marexi
Mitsumaniak

Auto: EJ9
|
Wysłany: 14-02-2009, 12:20
|
|
|
Rudy napisał/a: | Z tego co wiem to przednie boczne mozna sobie zrobic piecowo, i spelnia to wszytkie normy i przepisy, z tym ze koszt okolo 400zl za dwie szyby i trzeba je wyjac i wyslac/pojechac do takiego zakladu, np w Zielonej Górze. |
kiedys robilem w zakladzie w zileonej gorze calego passat b5, a wiec mialem przyciemnione piecowo wszystkie szyby oprocz czolowej za ktora chcieli 800zl. ale za to boczne i tylne mialem super przyciemnione naprawse ladne efekty, w nocy bylo wszystko widac w dzien przyciemnione i dawali cerftyfikat i w niemczech jak i w polsce nie przyczepili sie nigdy - koszt 2000
ja teraz na pewno tyl robie folia a przednie boczne robie piecem:) |
_________________ 92' Colt 1.6 GLXi -
00' Carisma Dynamics 1.8 GDI - sprzedana
98' Galant V6 Winter Edition - sprzedany
97' L - E5CW :( buum było
97' Honda Civic 1.4i
http://forum.mitsumaniaki...p?user_id=13173 |
|
|
|
 |
wilk88
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-02-2009, 12:24
|
|
|
To przednią też można przyciemnić? Myślałem, że to nielegalne, wiedziałem , że przednie boczne muszą przepuszczać jakiś procent a reszta może być "smoła" Ja i tak jak już się zdecyduję to na wszystkie boczne i tylną. |
-Mitsubishi Galant EA6W
 |
|
|
|
 |
costa brawa
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Sty 2009 Posty: 563 Skąd: mielec
|
Wysłany: 15-02-2009, 21:50
|
|
|
sprawdzalem i dobrze podalem 75 przod i 70 boczne przod..
Tak jak ktos napisal piecowo mozna legalnie przyciemnic wzsystkie szyby bo oni kontroluja na biezaco proces przyciemniania w piecu (proces nie odwracalny i drogi )
Sam jak tylko sie zrobi cieplo przyciemniam (juz umowiony jestem) folia .. taniej i w razie czego mozna sciagnac
cenowo bede mial miej wiecej ok 500 zl za caly samochod bez wyciagania zadnej szyby - ok 2 godziny i autem odjezdzam |
_________________ Mój misiek
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33851
 |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 15-02-2009, 22:40
|
|
|
costa brawa napisał/a: | caly samochod bez wyciagania zadnej szyby |
życze powodzenia.
szyby drzwiowe zawsze wyciąga się do przyciemnienia, no chyba że podobają Ci się białe krawędzie na około przyklejonej folii.... |
|
|
|
 |
marexi
Mitsumaniak

Auto: EJ9
|
Wysłany: 16-02-2009, 08:20
|
|
|
ja mam akurat magika ktory w zielonej gorze robi za mala kasa i naprawde dobry jest i nie wyciaga szyby, u kolegi tylna w ganadzie przyciemnil z 1979r a to jest sztuka w takiej szybie bez najmniejszej skazy zrobic:) |
_________________ 92' Colt 1.6 GLXi -
00' Carisma Dynamics 1.8 GDI - sprzedana
98' Galant V6 Winter Edition - sprzedany
97' L - E5CW :( buum było
97' Honda Civic 1.4i
http://forum.mitsumaniaki...p?user_id=13173 |
|
|
|
 |
|