|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z odpalaniem- prośba o diagnozę |
Autor |
Wiadomość |
kuken
Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 GL '99
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Maj 2009 Posty: 129 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-01-2014, 12:17 Problem z odpalaniem- prośba o diagnozę
|
|
|
Kilka dni temu Carisma nie odpaliła po przekręceniu kluczyka (słychać jedynie pojedyncze stuknięcie), przy drugiej próbie odpaliła bez problemu. Później było różnie, albo odpalała za pierwszym razem albo za drugim. Dziś rano po dojeździe do pracy wyłączyłem silnik i od razu próbowałem odpalić- bez efektu. Postała kilka godzin, nic z nią nie robiłem i odpaliła od strzała.
Pierwsza myśl- wieszają się szczotki, ale skoro odpaliła bez ruszania czegokolwiek to może nie to. Ponadto rozrusznik regenerowany ok. 1,5 roku temu
Może trzeba szukać zaśniedziałych styków raczej? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 10-01-2014, 18:53
|
|
|
Przejrzyj wiązke silnika pod katem zasniedziałej masy, oraz sprawdź połaczenia przy rozrusznika, sprawdź sterowanie automatu i głowny habel pradowy, jezeli będzie oK to raczej wina lezy w rozruszniku, jezeli będzie problem z kablem sygnałowym automatu to wina może leżeć po stronie kostki stacyjki |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 10-01-2014, 22:57
|
|
|
Szczotki raczej tak szybko sie nie zurzywają. też ostawiał bym wine styków lub automatu. |
|
 |
kuken
Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2014, 13:09
|
|
|
robertdg napisał/a: | Przejrzyj wiązke silnika pod katem zasniedziałej masy, sprawdź sterowanie automatu i głowny habel pradowy, |
Robertdg mógłyś to rozwinąć? Z elektryki jestem dość zielony. Pod akumulatorem znalazłem połączenie masy do podłużnicy, z tego co wyczytałem powinno być jeszcze połączenie do silnika, gdzie je znaleźć?
O co chodzi z głównym kablem prądowym? Kabel do zasilania automatu? Zajrzałem od spodu ale dostęp jest tam tak fatalny że ciężko mi tam rękę włożyć. co dopiero styki czyścić.
Póki co wyczyszczone klemy, na połączenie masowe jedynie psiknąłem WD-40 bo zapieczone. Samochód odpalał jak szalony, a dziś rano po krótkiej jeździe znów loteria. Potrafi nawet na chwilę obrócić rozrusznikiem i nie odpalić, jak gdyby akumulator był słaby, a po chwili odpala od strzała. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 11-01-2014, 19:10
|
|
|
Połaczenie z karoserii do silnika idzie w okolicy mocowanie silnik skrzynia obok rozrusznika, co do złaczy na rozruszniku, to niestety dostęp nie jest rewelacyjny ale do ogarnięcia, odrobina cierpliwości i dasz rade sprawdzić co i jak. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
kuken
Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2014, 19:31
|
|
|
Brak masy chyba muszę wykluczyć, bo porobiłem dodatkowe masy kablami rozruchowymi i problem dalej jest. Natomiast zaobserwowałem, że w momencie kiedy nie chce odpalić restartuje mi się radio- np. wyłącza CD a włącza radio FM.
[ Dodano: 17-01-2014, 15:01 ]
Sprawa rozwiązana- auto oddane do elektryka- diagnoza- automat. Po wymianie na nowy zapala prawidłowo. |
|
|
|
 |
|
|