|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Głośna praca.... silnika? |
Autor |
Wiadomość |
Japko
Forumowicz Rabbit Star
Auto: MSS 1,9 Di-D 2001 Comfort
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 107 Skąd: Polska
|
Wysłany: 30-01-2014, 20:02 Głośna praca.... silnika?
|
|
|
Witam,
Dziś zauważyłem pewną zmianę w pracy mojego SS 1,9DiD 2001.
Otóż na biegu 1 i 2 jak dam gaz do dechy to silnik zaczyna głośno pracować (przyspieszenie bez zmian, ale kiedyś to się ciszej odbywało). Na biegu 3 jest OK, na 4 i 5 nie testowałem, bo jest teraz ślisko i nie będę się rozpędzał zbytnio.
Wydaje mi się, że jest to spowodowane większymi drganiami, ale czemu i co drga mocniej niż kiedyś? Poduszki, skrzynia?
Na biegu 1 i 2 auto najmocniej przyspiesza (tak mi się wydaje), więc może ma to związek z dużym momentem obrotowym?
Sam nie wiem, możecie coś poradzić?
Dodam, że przy mojej normalnej jeździe nic się nie dzieje, dopiero jak dam gaz do dechy. |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 31-01-2014, 14:54
|
|
|
Japko napisał/a: | Otóż na biegu 1 i 2 jak dam gaz do dechy to silnik zaczyna głośno pracować (przyspieszenie bez zmian, ale kiedyś to się ciszej odbywało |
Wszystko namarznięte gumy -poduszki itp olej w skrzyni tez stawia duży opór latem będzie ciszej |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 01-02-2014, 07:40
|
|
|
Pewnie to comilo, napisał , ew. może masz jakąś nieszczelność na wydechu albo uszczelka pod kolektorem gdzieś pękła i mimo, że przyspieszenie niby takie samo(to akurat bardzo subiektywna sprawa - niby wszystko tak samo a jak poprawisz to się zdziwisz jak przyspiesza ) to gdzieś dmucha spalinami. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 01-02-2014, 09:43
|
|
|
Najlepiej nagraj ten dźwięk i podaj link tutaj bo może to być, jak już sugerowano, nieszczelny wydech lub może poluzowała się jakaś osłona wydechu i rezonuje lub może napchało Ci się śniegu po miedzy silnik a jego mocowania przez co poduszki przestały spełniać swoją rolę i na karoserię przenoszą się drgania silnika. Możliwości jest wiele a samo słowo - określenie "dźwięk" może bardzo wiele opisywać. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21015 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 01-02-2014, 20:56
|
|
|
Jak już obstawiamy, to ja obstawiam łącznik elastyczny wydechu (plecionka) . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Japko
Forumowicz Rabbit Star
Auto: MSS 1,9 Di-D 2001 Comfort
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 107 Skąd: Polska
|
Wysłany: 02-02-2014, 22:45
|
|
|
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Doszedłem sam o co chodzi.
Jechałem i myślałem: co się dzieje gdy samochód mocno przyspiesza? Oczywiście bardzo dużo, ale eureka to: przód auta się unosi.
Dodać do tego należy fakt, iż błotniki były oblepione twardym śniegiem. Śnieg sięgał poniżej połowy średnicy opony i zwężał przestrzeń "idąc za krawędzią opony".
W momencie gdy przód auta się unosił, śnieg (a raczej twardy lód) dotykał opony i pojawiał się ten głośny dźwięk wzmocniony przez drgające plastiki
Ot, cała zagadka |
|
|
|
 |
|
|