Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Głośna praca.... silnika?
Autor Wiadomość
Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Auto: MSS 1,9 Di-D 2001 Comfort
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-01-2014, 20:02   Głośna praca.... silnika?

Witam,

Dziś zauważyłem pewną zmianę w pracy mojego SS 1,9DiD 2001.

Otóż na biegu 1 i 2 jak dam gaz do dechy to silnik zaczyna głośno pracować (przyspieszenie bez zmian, ale kiedyś to się ciszej odbywało). Na biegu 3 jest OK, na 4 i 5 nie testowałem, bo jest teraz ślisko i nie będę się rozpędzał zbytnio.

Wydaje mi się, że jest to spowodowane większymi drganiami, ale czemu i co drga mocniej niż kiedyś? Poduszki, skrzynia?

Na biegu 1 i 2 auto najmocniej przyspiesza (tak mi się wydaje), więc może ma to związek z dużym momentem obrotowym?

Sam nie wiem, możecie coś poradzić?

Dodam, że przy mojej normalnej jeździe nic się nie dzieje, dopiero jak dam gaz do dechy.

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 31-01-2014, 14:54   

Japko napisał/a:
Otóż na biegu 1 i 2 jak dam gaz do dechy to silnik zaczyna głośno pracować (przyspieszenie bez zmian, ale kiedyś to się ciszej odbywało

Wszystko namarznięte gumy -poduszki itp olej w skrzyni tez stawia duży opór latem będzie ciszej :)

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 01-02-2014, 07:40   

Pewnie to comilo, napisał , ew. może masz jakąś nieszczelność na wydechu albo uszczelka pod kolektorem gdzieś pękła i mimo, że przyspieszenie niby takie samo(to akurat bardzo subiektywna sprawa - niby wszystko tak samo a jak poprawisz to się zdziwisz jak przyspiesza ) to gdzieś dmucha spalinami.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 01-02-2014, 09:43   

Najlepiej nagraj ten dźwięk i podaj link tutaj bo może to być, jak już sugerowano, nieszczelny wydech lub może poluzowała się jakaś osłona wydechu i rezonuje lub może napchało Ci się śniegu po miedzy silnik a jego mocowania przez co poduszki przestały spełniać swoją rolę i na karoserię przenoszą się drgania silnika. Możliwości jest wiele a samo słowo - określenie "dźwięk" może bardzo wiele opisywać.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 01-02-2014, 20:56   

Jak już obstawiamy, to ja obstawiam łącznik elastyczny wydechu (plecionka) :D .

Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Auto: MSS 1,9 Di-D 2001 Comfort
Wysłany: 02-02-2014, 22:45   

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Doszedłem sam o co chodzi.

Jechałem i myślałem: co się dzieje gdy samochód mocno przyspiesza? Oczywiście bardzo dużo, ale eureka to: przód auta się unosi.

Dodać do tego należy fakt, iż błotniki były oblepione twardym śniegiem. Śnieg sięgał poniżej połowy średnicy opony i zwężał przestrzeń "idąc za krawędzią opony".

W momencie gdy przód auta się unosił, śnieg (a raczej twardy lód) dotykał opony i pojawiał się ten głośny dźwięk wzmocniony przez drgające plastiki :)

Ot, cała zagadka :D

Odpowiedz do tematu