Radio nie orginalne w misiu |
Autor |
Wiadomość |
Piotruś Pan [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2005, 12:24 Radio nie orginalne w misiu
|
|
|
Mam pytanie . W moim MSS mam nowe radio Blaupunkt montowane w salonie i czasem zdaża się tak że gdy zapalam silnik przy włączonym odbiorniku to niestety radio się wyłaczy i już nie zaskoczy muszę zgasić silnik i ponownie go zapalić to wtedy zadziała nieraz normalnie Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego się tak dzieje??? |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 20-10-2005, 15:47
|
|
|
Piotruś Pan napisał/a: | mam nowe radio Blaupunkt montowane w salonie i czasem zdaża się tak że gdy zapalam silnik przy włączonym odbiorniku to niestety radio się wyłaczy i już nie zaskoczy muszę zgasić silnik i ponownie go zapalić |
IMO radio powinno się samo wyłączyć i włączyć. A nie możesz po uruchomieniu silnika po prostu włączyć radia (mode ON)
Jeśli nie to jedź to tych serwistantów i niech poprawią. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Piotruś Pan [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2005, 16:22
|
|
|
Byłem powiedzieli że tak nieraz bywa i nic się na to nieporadzi nie dziwiło mnie to ponieważ w moim drugim aucie mam tą samą sytuacje ale tu montowałem sam radio i pomyślałem że coś nie tak a w nowym MSS montowali mi radio przed zakupem w salonie stwierdziłem że wszystko o.k. ale wśród znajomych niesłyszałem żeby ktoś miał taki problem
|
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 20-10-2005, 16:29
|
|
|
Ciekawe czy to jest wina radia ( które można podmienić z innym dla sprawdzenia ) czy też instalacji , która to nie podaje prądu na radio a to już jest sprawa dla serwisu . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
Piotruś Pan [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2005, 17:41
|
|
|
luk_szc napisał/a: | Ciekawe czy to jest wina radia ( które można podmienić z innym dla sprawdzenia ) czy też instalacji , która to nie podaje prądu na radio a to już jest sprawa dla serwisu . |
Dzięki za pomoc .Nie będe podmieniał radia poniewarz to auto mam na gwarancji a nie znam się na elektryce więc niechce czegoś spieprzyć zdaża mi sie to sporadycznie więc może się do tego jakoś przyzwyczaje chyba że gdzieś na spotkaniu MM ktoś to obejrzy fizycznie Jeszcze raz dzięki |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 20-10-2005, 18:25
|
|
|
Nie ma co się znać na elektryce obecnie wszystkie radia ( no prawie wszystkie jeszcze są takie z wystającą garścią łysych kabelków ) mają zunifikowane podłączenia w postaci podwójnej kostki lub takiej samej podwójnej zespolonej w jedno . Jedna do głośników a druga napięciowa . Tylko ich kolejność trzeba zapamiętać lub spisać no i antena . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2005, 18:43
|
|
|
luk_szc napisał/a: | Tylko ich kolejność trzeba zapamiętać lub spisać no i antena . |
Nie trzeba. Kostki mają inne zapinki. Zasilanie ma zapinkę na dole polewej, patrząc z góry na piny. Kostka głośnikowa ma zapinkę na środku po lewej, patrząc z góry na piny. Nie sposób się pomylić i połaczyć zasilania z głośnikami - obie części nei będą po prostu do siebei pasować. Mówimy tu rzecz jasna o kostkach ISO. |
|
|
|
 |
Piotruś Pan [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2005, 22:18
|
|
|
Widze że dla Was to bardzo proste, a ja nawet niewiem jak wyciągnąć to radio w swoim starym samochodzie robiłem wszystko sam,a tu boje się dotknąc żeby nie popsuć |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2005, 22:37
|
|
|
Najprościej byłoby sięgnąć po istrukcję obsługi . W komplecie z radiem powinieneś dostać instrukcję oraz kluczyki do wyciągnięcia radia z miejsca montażowego. Za pomocą tychże kluczyków wyciągasz radyjko i po sprawie. Ale jeśli na radio i montaż posiadasz gwarancję, może jednak najrozsądniej byłoby jednak wybrać się do serwisu, który to radio montował? W sumie zapłaciłeś za PRAWIDŁOWY montaż i SPRAWNE radio, a póki co któryś z tych elementów najwidoczniej zawodzi. |
|
|
|
 |
piotras
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 392 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-10-2005, 23:18
|
|
|
Przełącz sobie radio "przed" stacyjką i bedzie Ci grało nawet przy wyjętym kluczyku ze stacyjki. Z tyłu są kosti ISO i na nich jest tak: żółty jest chyba przed a czerwony kabelek po stacyjce (nie pamiętam doładnie -wystarczy wziąść miernik i sprawdzić kiedy pojawia sie napięcie na którym kabelku), jest to tak zrobione że fabrycznie ten "przed" słuzy do podtrzymania pamięci w radyjku ale mozna go tez wykożystac do jego zasilania - wystarczy przepiąć tylko kable. |
_________________ Colt CJ0 1.6 GLX '97
Maciek Wisławski Edition
sprzedany 16.06.2008
Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm
 |
|
|
|
 |
|