Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Demontaż deski rozdzielczej
Autor Wiadomość
ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Auto: Avance 2.5 V6 01'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-02-2014, 16:38   [EA5A/W 2.5] Demontaż deski rozdzielczej

Witam
Tym razem naszło mnie co by sobie poflokować deskę ,demontował już ktoś ? dużo z tym zabawy ? może ma ktoś jakiegoś manuala (najlepiej z fotami ) co i jak po kolei odkręcać o czego zacząć ?z góry dzięki za porady.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-02-2014, 14:31   

Jest trochę zabawy najprościej zdemontowac spodnie plastyki deski, schowek i kokpit środkowy z tunelem.
Osłona kolumny kierowniczej plus kierownica z manetkami, zegarek na środku dechy, zegary głowne.
Takie raczej mało skomplikowane rzeczy.
Troszkę cięzej z demontażem kratek wentylacyjnych po bokach deski bo dosyć ciasno są osadzone a przy niskich temperaturach łatwo je uszkodzić. Pod nimi sa nakrętki co trzymają deske, za zegarkiem na środku deski także jest nakrętka, nakrętki pod spodnimi osłonami deski raczej nie są ukryte oraz w okolicach tunelu środkowego.
Deska schodzi razem z wiązka elektryczną ale trzeba poodpinac kabelki po leej stronie no i od osprzętu w konsoli środkowej.

Nie zapominamy o uprzednim demontażu klemy "-" z akumulatora

Spodnia osłona nóg kierowcy
- 2 wkrety mocujące linke otwierania przedniej maski
- wkręt za guzikami poziomowania przednich lamp --> maskownice wypchnąc przez schowek na drobne
- 2 wkręty na dole, spinki w okolicach kolumny kierowniczej
Boczek konsoli centralnej strona kierowcy
- 2 wkrety od strony zdemontowanej osłony deski przy nogach kierowcy
- kołek prz pedale gazu i mała maskownica
- srubka pod maskownica - kapselkiem
Schowek pasażera - otwieramy na oscierz poprzez demontaż zatrzasku z lewej strony, odkrecamy 2 zawiaski i po robocie schowek lużny
Boczek konsoli centralnej strony pasażera
- Kołek i wkręt pod maskująca zaślepka w sasiadujacej okolicy
- 2 wkrety od strony schowka
Maskownica nad nogami pasażera - 3 kołki, dwa do belki schowka, jeden na koncy wukładziny podłogowej
Boczna maskownica deski rozdzielczej na prawo od schowka pasażera - 2 wkrety

Tutaj mocowanie kokpitu centralnego:

Podnośimy mieszek, 2 złote wkręty pod nim, jeden wkręt pod CUPHolder/przyciski podgrzewanych foteli, 2 wkręty na końcy u dołu za przednimi fotelami

Kokpit centralny zapewne demontowałeś więc wiesz że jest na wciskach a uprzednio trzeba zdemontowac radio, czasami spotykane są śrubki pod popielniczka

Zegarek na środku deski demonotwalny poprzez poderwanie go do góry

Osłona kolumny kierowniczej - 3 wkręty i demontażu bez obecności kluczyka w stacyjce

Kierownica - demontaż poduszki poprzez odkrecenie srubek od strony manetak kierunkowskazów i wycieraczek, potem odkrecenie nakretki na srodku kiery i out

Manetki poprzez odkrecenie wkretów, ewentualnie zdemontowanie całej listwy wraz z taśmą, ale trzeba pamietac aby demontowac na wyprostowanych kolach, wycentrowanej kierownicy i zabezpieczyc tasme aby nie zmienila polozenia bo po złym montażu zerwiemy taseimge.

Osłona zegarów - 2 wkrety u góry

Zegary, bodaj 4 wkrety i out

Skrajne kratki wentulacyjne:

Najlepiej zdemontowac ruchome krateczki, ale jak wspomniałem wcześniej trzeba uważać z ich demontażem

P.S. pisane z pamieci, wiec radze zachować ostrożność i delikatność ;-)

http://forum.mitsumaniaki...p=156812#156812
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 16-02-2014, 14:47   

Dodatkowo zdemontowac poduche pasazera i usunac lusterko wsteczne. Pomocne przy wysuwaniu i montazu dechy.
Lewarek biegow ustawic w pozycji 2 4 lub wstecznego.

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

sveno 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Wysłany: 16-02-2014, 17:19   

robertdg napisał/a:
Osłona kolumny kierowniczej plus kierownica z manetkami,
tego nie trzeba demontować. Ja zdjąłem deche bez demontażu kierownicy-dało się, ale to był błąd :) Nic nie połamałem, ale strasznie się umęczyliśmy.
Reasumując: kierownicę trzeba zdjąć, osłonę kolumny i manetki od wycieraczek i kierunkowskazów już nie.
Lusterko wsteczne też jakoś specjalnie nie przeszkadzało. Poduszka pasażera też została na swoim miejscu.
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Auto: Avance 2.5 V6 01'
Wysłany: 16-02-2014, 19:35   

Dzięki Panowie za wszystkie porady ,poleciało do wszystkich "pomógł" z demontażem kiery nie ma problemu ,już nie raz zmieniałem :D zresztą teraz mam też zamiar zamienić więc przy jednej robocie ,kratki boczne tez już wyciągałem bo oklejałem swego czasu carbonem ,i już zdążyłem co nieco nadłamać :wink: ale są OK,najbardziej interesowało mnie gdzie jest poprzykręcana deska i już wszystko jasne :wink:

Odpowiedz do tematu