|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Carisma 1.9 DID problem - cieknacy olej oraz silnik/turbo? |
Autor |
Wiadomość |
phot
Forumowicz Tomek

Auto: carisma 1.9 did i skodzitsu;)
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 187 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 24-02-2014, 15:07 Carisma 1.9 DID problem - cieknacy olej oraz silnik/turbo?
|
|
|
Czesc,
poszukalem na forum ale nie znalazlem. Jak bylo to przepraszam.
Pacjent:
Carisma 1.9 DID 2002
Przebieg na liczniku 180k (ale ile faktycznie nikt nie wie - u mnie od kilku lat)
Objawy:
Przy obrotacj okolo 1400 pojawia sie dzwiek jak by powietrze uciekalo bokiem - czasami silnik zaczyna inaczej pracowac. Po otwarciu pokrywy komory silnika na obudowie filtra powietrza jest olej - ponizej rowniez. Kilka dni temu wyswietlil sie tez check ale juz nie wrocil.
Wywiad:
-Poziom oleju ok - olej ma 11miesiecy przebieg na oleju niewielki
-Rozrzad niedawno wymieniany (po wymianie byly chwile kiedy wspomaganie dziwnie chodzilo ale to chyba inny problem)
-traci troche na mocy ale jakis czas temu jak wezyk od turbo spadl bylo duzo gorzej.
Diagnoza?:
Moze uszczelka pod glowica? Jakies przedmuchy na cylindrach... Sam nie wiem... jade w srode do mecha ale chetnie bym sie dowiedzial co myslicie. Mam nadzieje ze mi Cari tam dojedzie;)
Pozdro |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 24-02-2014, 18:13
|
|
|
Trzeba sprawdzić kod błedu jaki się pojawił, objawy syczenia mogą być związane z pęknięciem intercoolera, dodatkowo wypadałoby sprawdzić odme |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
phot
Forumowicz Tomek

Auto: carisma 1.9 did i skodzitsu;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 187 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 25-02-2014, 23:40
|
|
|
Niezly pomysl - podlacze go jutro pod kompa - skoro był check to pewnie cos się tam pojawilo. Intercooler nie będzie zla opcja jeżeli tak się okaze:)
Wielkie dzięki za podpowiedzi - pojade jutro do Mecha trochę pewniejszy.
Dam znac co i jak.
Pozdro
[ Dodano: 28-02-2014, 14:33 ]
Szczesliwie tylko obejma spadla. Dla pewnosci silnik umyty zeby wykluczyc ale chwilowo jest ok. Przy okazji reczny podregulowany i olej+filtr wymienione;)
Dzieki jeszcze raz za pomoc.
Mam nadzieje ze temat bedzie do zamkniecia za tydzien.
Pozdro |
|
|
|
 |
|
|