|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Świeci check engine, silnik zachowuje się.. dziwnie |
Autor |
Wiadomość |
owiecs
Forumowicz
Auto: Colt 1.3 CZ3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-02-2014, 21:01 Świeci check engine, silnik zachowuje się.. dziwnie
|
|
|
Witam,
napotkałem bardzo dziwny problem z pracą silnika w colcie 1.3 z 2005 roku.
było to tak:
(nie wiem czy wczorajszy epizod jest powiązany)
wczoraj, na rozgrzanym silniku zaparkowałem i wyszedłem na 15 minut, po powrocie nie chciał zapalić - tj dość długo kręciłem rozrusznikiem i bez reakcji. Za drugim zakręceniem załapał od razu... zgasiłem i zapaliłem jeszcze kilka razy i już szło normalnie.
Dzisiaj natomiast również na rozgrzanym silniku zrobiłem to samo, po powrocie zapalił normalnie, ale nie zgasło 'check engine'. Nacisnąłem gaz i baaardzo przymulaście zareagował. Co więcej, na luzie, przy gazie do podłogi kręcił sie do 4000 obrotów..
Jakoś dojechałem do domu, zapaliłem i zgasiłem kilka razy i bez zmian. Podniosłem maskę i podociskałem kostki, które są na wierzchu (jestem laik, to były kable do świec?). Zapaliłem, check engine dalej nie gasł, ale odniosłem wrażenie, że silnik ma więcej mocy - na luzie wchodzi na obroty super szybko, na jedynce ruszał jak rakieta. Oczywiście wszystko to mogło mi się wydawać po 10 minutach jazdy na dwójce/trójce z gazem w podłodze...
Ktoś wie co się dzieje? Rozumiem, że to kwestia elektryki, zastanawiam się, czy jutro dojadę do pracy rano wizyta u mechanika może po pracy.
Może to ma znaczenie, a może nie, ale jakiś czas temu pisałem tu na forum o problemach z zapaleniem i utrzymaniem obrotów po wizycie na myjni. Problemy przeszły wtedy po wyschnięciu samochodu.
Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-02-2014, 07:50
|
|
|
Najpewniej sprawdzić kod błedu, możliwe że ma to związek z układem zapłonowym (przebicie na cewce) |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
owiecs
Forumowicz
Auto: Colt 1.3 CZ3
|
Wysłany: 26-02-2014, 22:34
|
|
|
dzisiaj check engine zgasło, a silnik chodzi normalnie
będę mógł odwiedzić mechanika dopiero za jakiś czas, postaram się poinformować co się stało
czy informacja o błędzie nie zatrze się? zostanie w pamięci? |
|
|
|
 |
|
|