Radio pod konkretne zastosowania |
Autor |
Wiadomość |
WreX
Mitsumaniak Igrający ze śmiercią

Auto: Galant Avance 2002 2.5l
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2011 Posty: 1896 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 12-07-2015, 14:17 Radio pod konkretne zastosowania
|
|
|
Witajcie bracia i siostry, zakres pytania wygląda następująco, potrzebne jest radyjo jakieś, najpierw nakreślę jak to miałoby wyglądać i grać, w aucie jest obecnie:
Drzwi przód: Morel Tempo 6 z ori zwrotką
Drzwi tył: ori nisko tonowe (w planie wymiana na mocniejsze coś co ładnie uzupełni przód moreli)
Półka tył: 2 głośniki nisko średnio ori z gala (planowane kiedyś wrzucenie suba żeby uzupełniał dół Moreli)
Przód napędza zmostkowany (nie nie wiem po co mi tyle mocy ;d) wzmacniacz uDimension 4.300
Planowałem to podpiąć tak w przyszłości: 2 kanały wzmaka na morele na przód, 2 pozostałe zmostkować i zasilić suba w bagażniku. A głośniki w drzwiach zasilić zmostkowanym pociętym pasem z radia.
Ma to sens?
No i generalnie teraz szukam jakiejś "jednostki centralnej" czy tam radia po prostu.
Wymogi:
-wejście na karty SD
-super jakość dźwięku
-przetwornik dźwięku minimum 24bit
Opcjonalne:
-czytałoby FLAC
Jeszcze ostatnie pytanie, czy ma sens wymiana radia, bo mam teraz Beckera Indianapolis 7923 jakość jest niezła ale brakuje mi zaawansowanej modyfikacji dźwięku bez utraty jakości, bo wiadomo loudnes to syf a korekcja na poziomie BASS TREBLE +/-7 to dla mnie trochę słabo.
No i myślałem na razie nad Pioneerem DEH-80PRS
Co sądzicie? |
_________________ Moja Żona...
ma PRAWIE 8 sekund do setki... a Twoja ?
Takie tam zdjęcia chcesz pooglądać Gość ?
 |
|
|
|
 |
smigol
Forumowicz

Auto: Japan
|
Wysłany: 21-07-2015, 21:11
|
|
|
Hmm.... Trochę udziwnione rozwiązanie z głośnikami dodatkowo w półce.... Ja bym to odpuścił, a jeśli już to zasilić tył z radia. Co do jednostki sterującej to ten pioneer jest Ok. Może coś z clariona ewentualnie (dxz 958) |
_________________ Fortuna favet fortibus... |
|
|
|
 |
WreX

|
Wysłany: 21-07-2015, 22:31
|
|
|
Jutro do mnie przyjdzie DEH 80PRS, a co do głośników w półce wywaliłem odkąd wleciał sub, tylko teraz pytanie, czy zaślepić otwory w półce czy zostawić otwarte? bo zauważyłem że złożenie kanapy dość mocno poprawia efektywność suba takze pomyślałem że przez te dziury trochę fali doleci.
Wzmacniacz też już wyleciał bo się za słaby okazał... teraz mam wzmaka 0.8kW ;d jeszcze chyba kondensator wpadnie bo jednak trochę mocy jest.
Ciągle walcze z obudową do suba, głośnik to DLS MW 12 w małej 15-20l skrzynce zamkniętej, może przerzucę go do 32 BS bo pomimo jakości basu brak jest zejścia poniżej 30hz i słabo go słychać z bagażnika. Jak przyjdzie radio muszę fazy pozgrywać bo teraz mijaja się gdzieś o 70-90st
Jakieś pomysły co do suba? Przede wszystkim nie wiem jak go przymocować żeby mi nie latał. |
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 819 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20953 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 21-07-2015, 23:11
|
|
|
Według parametrów głośnika DLS MW 12 nadaje się on raczej do obudowy typu bassreflex .
Cytat: | jakie głośniki nadają się do obudów zamkniętych ? Aby to określić musimy zdefiniować parametr głośnika nazwany EBP (efficiency bandwidth product). Parametr EBP jest stosunkiem częstotliwości rezonansowej głośnika niezabudowanego do dobroci elektrycznej głośnika Qes.
EBP=Fs/Qes
Bardzo ogólna (lecz nie żelazna) reguła mówi, że głośniki o EBP<50 doskonale nadają się do obudów zamkniętych. W przypadku EBP z przedziału 50…100 głośniki można aplikować zarówno w obudowy zamknięte jak i bass-reflex. EBP>100 mówi nam o przeznaczeniu głośnika do obudów bass-reflex. |
Parametry głośnika DLS MW 12:
Fs:31,7Hz
Qes:0,24
Co po przeliczeniu daje EBP=132 .
Oczywiście to wszystko teoria . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
WreX

|
Wysłany: 21-07-2015, 23:26
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | Według parametrów głośnika DLS MW 12 nadaje się on raczej do obudowy typu bassreflex .
Cytat: | jakie głośniki nadają się do obudów zamkniętych ? Aby to określić musimy zdefiniować parametr głośnika nazwany EBP (efficiency bandwidth product). Parametr EBP jest stosunkiem częstotliwości rezonansowej głośnika niezabudowanego do dobroci elektrycznej głośnika Qes.
EBP=Fs/Qes
Bardzo ogólna (lecz nie żelazna) reguła mówi, że głośniki o EBP<50 doskonale nadają się do obudów zamkniętych. W przypadku EBP z przedziału 50…100 głośniki można aplikować zarówno w obudowy zamknięte jak i bass-reflex. EBP>100 mówi nam o przeznaczeniu głośnika do obudów bass-reflex. |
Parametry głośnika DLS MW 12:
Fs:31,7Hz
Qes:0,24
Co po przeliczeniu daje EBP=132 .
Oczywiście to wszystko teoria . |
Eh wiem, mam dwie obudowy, jedną co kolega sprzedawał fajnie wpasowaną w boczek, chociaż głośnik się ledwo do niej mieści magnez jest gigantyczny. 9kg waży ten kloc... i drugą z którą przyszedł głośnik dedykowana 30-35l 10cm średnicy BR i 30cm długości... chyba przekręcę dla lepszego dźwięku ale znowu jeździć z taką krową... eh i co ja mam robić? jak takiego klocka przymocować i sensowanie ustawić?
To tak wygląda.
Jest sens wygłuszać tą BR obudowe? mam pianke akustyczną co po wypowiedziach w necie wychodzi na to że nie nadaje się zupełnie do niczego i mam maty butyniczne, które są do blachy a nie do wytłumiania obudowy i jeszcze mam taką wełne syntetyczną kiedyś kupiłem do suba w domu do wygłuszenia, ale to się stosuje tylko do zamkniętych w końcu? |
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 819 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20953 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 21-07-2015, 23:34
|
|
|
WreX napisał/a: | i drugą z którą przyszedł głośnik dedykowana 30-35l |
W tej obudowie powinien lepiej zagrać .
Przyjmuje się teoretycznie dla głośnika 30cm obudowę 30L.
W skrzynce 15-20L pewnie ten głośnik nie może zaprezentować się w 100% możliwości . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
WreX

|
Wysłany: 22-07-2015, 00:30
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | WreX napisał/a: | i drugą z którą przyszedł głośnik dedykowana 30-35l |
W tej obudowie powinien lepiej zagrać .
Przyjmuje się teoretycznie dla głośnika 30cm obudowę 30L.
W skrzynce 15-20L pewnie ten głośnik nie może zaprezentować się w 100% możliwości . |
Eh podpisuje się rękami i nogami, właśnie przekręciłem obudowy, jak sprawdzałem skuteczność rzeczywistą generatorem fali o danej częstotliwości to w okolicy 35-55hz to "mózg roz...mazany" byłem mocno zdziwiony, niestety dla mnie taka opcja lepiej pasuje, bo jak się złoży klapę to sporo jest ciszej. I dopiero przy takiej skuteczności ma szasne być słyszalny przy morelach. Zejście też nawet nawet, słaba skuteczność ale przy 25hz jeszcze było czuć ciśnienie w uszach
To teraz tylko czekam na pionka i zegram wszystkie fazy, morele też nisko schodzą bo do z tego co kojarze 30-40hz to w połaczeniu z nimi tym bardziej że one nie mają takich opóźnień powinno zagrać super.
Jeszcze tylko 5 godzin i do roboty, se człowiek zajęcie po nocach znalazł ;d |
 |
|
|
|
 |
|