|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
msw 2.0 z 2004r błąd 23 i 24 po tankowaniu |
Autor |
Wiadomość |
tomekk
Forumowicz
Auto: lancer cbo1.6 93->98r;)
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 26 Sty 2009 Posty: 450 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 07-05-2014, 22:45 msw 2.0 z 2004r błąd 23 i 24 po tankowaniu
|
|
|
Witajcie,
w msw jak w temacie wystąpił błąd 23 i 24 po zatankowaniu paliwa. Czy te błędy:
"23- czujnik TDC 1 cylindra Określa moment, kiedy 1 cylinder jest w TDC (Top Dead Centre), czyli kiedy jest w cyklu sprężania - maksymalnie podniesiony do góry, tuż przed zapłonem.
24- prędkościomierz Błąd pojawia się, gdy zepsuty jest prędkościomierz (także linka). Nie znam ew. kosztów."
mogą być konsekwencją zatankowania słabej jakości paliwa? Silnik ma nierówną pracę na wolnych obrotach i jakby się dławi przy przyspieszaniu. Dodam, że ta sytuacja zdarzyła się bezpośrednio po dolaniu paliwa (wystąpiło najpierw po tankowaniu, po kolejnym ustąpiło jak ręką odjął i po kolejnym ponownie się pojawiło, ale już delikatniej). Zwarłem 1 z 4 pinem w obd a kody wymrygała tylko kontrolka abs - nie wiem czy tak ma być? Zapomniałem dodać, że do sprawdzenia błędów skłoniła mnie kontrolka silnika świecąca cały czas na pomarańczowo gdy występuje nierówna praca silnika. Po tankowaniu (po którym ustąpiły objawy) kontrolka zgasła - aktualnie ponownie świeci.
Może ktoś podać namiar na user manuala (chyba, że stosować się do tego z galanta bo chyba silnik jest identyczny).
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. |
_________________ mój miś: http://forum.mitsumaniaki...p=621844#621844
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 08-05-2014, 09:29
|
|
|
Ale pomieszałeś
Kontrolka ABS wymigała błędy ABS, jeżeli ABS działa, to są błędy historyczne, bez znaczenia.
W 2004 roczniku specjalne narzędzie McGyver'a (spinacz biurowy) nie wystarczy di przeczytania błędów - jest tam pełne OBD2 - każdy skaner błędów odczyta.
Serwisówka Galanta się jak najbardziej przyda, ale Galanta po 08.2000, czyli po 2 lifcie.
A co do clue problemów - zapalenie się kontrolki silnika może sygnalizować wypadanie zapłonów, co może być efektem zanieczyszczonej benzyny. |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
|
|