|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Mandaty z fotoradarów nieważne |
Autor |
Wiadomość |
JonathanSarkos
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GLS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-03-2014, 08:13 Mandaty z fotoradarów nieważne
|
|
|
Niedawnym wyrokiem TK ustalił ostatecznie, że wszystkie mandaty wstawione do tej pory przez SM z fotoradarów są nieważne i SM nie ma prawa wystawiać takich mandatów. Jesli go dostałes, lub ktos z Twojej rodziny, lub znajomych, możesz skutecznie starać sie o zwrot tych pieniędzy. Więcej w artykule poniżej. Na tym samym portalu znajdziecie więcej artykułów na ten temat. Jesli możecie udostepnijcie to na innych forach.
3obieg.pl/jak-tvn-pokrywal-trybunal-konstytucyjny
[ Dodano: 15-03-2014, 08:14 ]
http://3obieg.pl/trybunal...zostac-zwrocone |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 15-03-2014, 08:43
|
|
|
Ja bym jeszcze szampana nie otwierał. Poczekajmy, co powiedzą wkrótce media. Bo przecież to afera by była na sto fajerek. A już na pewno rząd coś wymyśli, aby samorządy nie musiały oddawać grosza.
Poza tym coś kilka dni temu słyszałem w TV, że sąd uchylił możliwość uchylania się od obowiązku wskazania kierującego w dniu wykroczenia |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
|
Wysłany: 15-03-2014, 13:17
|
|
|
Cytat: | sąd uchylił możliwość uchylania się od obowiązku wskazania kierującego w dniu wykroczenia |
Owszem, ale straż miejska nie ma prawa skierować sprawy do sądu za "niewskazanie" (nie może być oskarżycielem).
Ciekawi mnie taka sytuacja: odmawiam wskazania, SM przysyła mi mandat za niewskazanie, a ja im odpisuję, że nie przyjmuję mandatu (mam prawo nie przyjąć, jak każdy inny mandat). I co dalej? Nie mogą skierować sprawy do sądu...
Najprawdopodobniej będę testował tę drogę niedługo |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 15-03-2014, 14:15
|
|
|
Luk napisał/a: | Nie mogą skierować sprawy do sądu... |
No właśnie do tej pory kierowali do sądu grodzkiego. |
|
|
|
 |
JonathanSarkos
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GLS
|
Wysłany: 15-03-2014, 18:16
|
|
|
Tomasz Parol napisał przed chwilą tak:
"Sprawdziłem: UNIEWAŻNIĆ MOŻNA (odzyskać pieniądze itd) WSZYSTKIE WYSTAWIONE DO DNIA DZISIEJSZEGO MANDATY i WYROKI MANDATOWE, BEZ TERMINU PRZEDAWNIENIA, JEŚLI NAŁOŻONE ZOSTAŁY W WYNIKU NADESŁANIA TZW “WEZWANIA ALTERNATYWNEGO”. Tak jest w postępowaniu karnym i wykroczeniowym. Ponadto ustaliłem po konsultacjach z konstytucjonalistami i karnistami (w tym z sędziami), że opublikowana na oficjalnej stronie TK TEZA wyroku, ogłoszona publicznie, jest wiążąca, a uzasadnienie wyroku musi ją potwierdzać. Ponadto nie spotkałem osobiście prawnika, który miałby inne zdanie niż ja. Sytuacja jest bowiem banalnie prosta i nie wymaga żadnej dodatkowej wykładni.
Gadanie natomiast przez róznych propagandzistów telewizyjnych, że zapłaconych mandatów nie trzeba zwracać bo co z tego, że wezwanie bezprawne jeśli sprawca sie przyznał ma tyle sensu ile twierdzenie, że jeśli się człowiek przyznał w wyniku tortur to też jest wszystko ok. Tortury i wezwania alternatywne z punktu widzenia prawa są tak samo bezprawne.
Polub, czytaj www.3obieg.pl i przekaż dalej" |
|
|
|
 |
|
|