[C5x] wersja USA a kierunki z przodu i BT? |
Autor |
Wiadomość |
J@rek [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2006, 18:52
|
|
|
Hugo napisał/a: | Nie wiem jakie ceny, ale kogoś może zainteresują te amerykańskie zderzaki (rzadkość) i klimatyzacja. Mieszkam 25 km od tego gościa i jakby ktoś chciał żebym podjechał i coś obejrzał przed kupnem to możemy się dogadać.
http://moto.allegro.pl/sh...?item=126023577
Tak patrzę, że auto jest cztero albo pięciodzrzwiowe i ma zderzaki z amerykańskiej wersji
Jakiś Mirage napewno. Ciekawe. Nie znam. |
A kierunki pomarańczowe |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-09-2006, 19:10
|
|
|
J@rek napisał/a: | A kierunki pomarańczowe |
bo wymienił na EU. Dlaczego? A skąd ja mam wiedzieć?? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 16-09-2006, 02:17
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | J@rek napisał/a: | A kierunki pomarańczowe |
pewno mu się diagnosta przyczepił.
znajomy ma gala import z US i też musiał kierunki zmienić bo mu nie chcieli go przepuścić na badaniach. pozdro |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21943 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 16-09-2006, 15:19
|
|
|
J@rek napisał/a: | A kierunki pomarańczowe |
Może oryginalne gdzieś mu zalegają |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 16-09-2006, 15:27
|
|
|
shovel napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | J@rek napisał/a: | A kierunki pomarańczowe |
pewno mu się diagnosta przyczepił.
znajomy ma gala import z US i też musiał kierunki zmienić bo mu nie chcieli go przepuścić na badaniach. pozdro |
Ja jakoś w swoim nie miałęm problemów choć jak wiesz kierunkowskazów w nim nie mam przy światłach głównyvh tylko w zderzaku. W błotniky też ich nie mam.
To jak to jest? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
08/15 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-09-2006, 16:15
|
|
|
shovel napisał/a: | quot;]pewno mu się diagnosta przyczepił. |
Raczej nie. Ponieważ przepisy wyrażnie mówią, iż światło kierunkowskazów musi mieć barwę "żółtą samochodową". I bynajmniej nie chodzi tu o barwę klosza a o samo światło. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie by w białej lampie znajdowała się pomarańczowa żarówka.
Chyba że nie są to lampy kierunkowskazu a pozycyjne i ich rolę przejmują te zamocowane w zderzaku. W takim wypadku ich światło bezwarunkowo musi posiadać barwę białą.
Tak na marginesie. Jeśli ktoś kupuje samochód ze Stanów to warto sparawdzić przed zakupem czy właściciel wymienił reflektory przednie na asymetryczne i lampy tylne ( z regóły kierunki tylne w "amerykańcach" świecą na czerwono). Na dodatek należałoby zerknać czy auto posiada trwale wybity numer VIN ( za oceanem wystrczy ten za szybą na podszybiu, u nas nie) i czy posiada tabliczkę znamionową spełniającą przpisy w naszym kraju.
pozdro |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 16-09-2006, 16:21
|
|
|
To jest trochę bardziej skomplikowane.
TYŁ:
Z tyłu w C5x czyli Colcie/Mirage swiatła są takie jak w wresji EU
Z przodu za to jest kaszanka. zamiast kierunkowskazów są tzw obrysówki ze światłem pozycyjnym pomarańczowym paskiem świacącym stale wraz z białą lampą:
Kierunkowskaz za to jest schowany w zderzaku
I nie ma żadnego kierunkowskazu z przednim błotniku.
Tak to wygląda fabrycznie - dodam od siebie że jak do tej pory mój samochód bez problemu przechodził BT. A i jeszcze coś - przednie lampy wymienione na EU z pryzmatami. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
08/15 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-09-2006, 16:42
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Z przodu za to jest kaszanka. zamiast kierunkowskazów są tzw obrysówki ze światłem pozycyjnym pomarańczowym paskiem świacącym stale wraz z białą lampą |
Faktycznie kaszanka.
Hubeeert napisał/a: | jak do tej pory mój samochód bez problemu przechodził BT |
Jedno jest pewne. Tych badań nie robisz u mnie Gdyby tak było to już za pierwszym razem byłbym zmuszony zatrzymać Ci dowód rejestracyjny.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 16-09-2006, 16:59
|
|
|
08/15, samochód w Polsce jest od 1994 roku. Poprzednio jeździł nim mój Ojciec, który jeżeli chodzi o BT nie stosował zasady "da się i da się zrobić" samochód został zarejestrowany jeszcze na lampach przednich US.
Teraz pytanie - ta pomarańczowa lampa nie świeci do przodu tylko w bok. Czy to również jest przeszkoda? napisz coś więcej o tych uregulowaniach prawnych.
Może niejasno napisałem - lampa wygląda tak:
Samochód z tymi lampami w zbliżeniu tak:
No i co?
Jest to dla mnie o tyle istotne że nie chcę zmieniać jego wyglądu - to ma być US Spec... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
08/15 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-09-2006, 20:02
|
|
|
Pisząc o ewentualnych problemach podczas BT sądziłem, że twoje lampy na całej powierzchni świecą jednostajnie żółtym światłem widocznym od przodu pojazdu i dopiero w chwili włączenia kierunkowskazu zaczynają migać.
Co prawda raczej trudno ocenić jest z tych ujęć czy faktycznie jej pomarańczowe światło nie jest widoczne od przodu ale mniemam, że nie. Dlatego też tego typu kierunkowskazów nie czepiam się na przeglądzie.
W Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia nie ma zapisu,że nie możesz sobie zamontować lamp pozycyjnych bocznych, a tak należy je traktować.
Jeśli bardziej chcesz zgłębić temat to zerknij do w/w rozporządzenia.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm
W załaczniku nr 6 § 2 znajduje się tabela warunków jakim podlega oświetlenie zamontowane w pojeździe.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 16-09-2006, 20:13
|
|
|
08/15, pomarańczowe światło z przodu jest niewidoczne. ufff - dziekuję uspokoiłem się trochę.
Kierunkowskazy jak widac na ostatnim zdjęciu są z przodu w zderzaku, trochę schowane Z boku w przednich błotnikach nie ma nic bo nie było wcześniej.
Dobrze jest mieć Diagnostę na Forum - od razu człowiek lżej oddycha |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Made in U.S.A. [Usunięty]
|
Wysłany: 24-01-2007, 13:40
|
|
|
Ja mam z kolei inna sytuacje mam Plymouth'a Colt'a z U.S.A. i ma na oryginalne kieruki pomarańczowe z tym że świeca na stałe razem z postojowymi do przodu i w bok oraz mam światla symetryczne nie mam z tym problemów na BT
Diagnosta powiedział że jeżeli jest sie w stanie udowodnic że taki stan samochodu jest oryginalny to nie ma problemu nie ma to wpływu czy jest to auto z EU czy nie ja udowodniłem to numerem VIN (wynika z niego że auto było składane w USA a pozatym na wszystkich lapach (jeżeli są oryginalne) jest numer który jest widoczny pod kątem 20 - 30 stopni pod swiatło jest to nr taki sam jak na szybach jest on tez na odblasku miedzy tylnimi lampami dokładnie na srodku. Czasami policja czepia sie dlaczego moje auto ma zapalone migacze i nie ma świateł przeciwmgielnych tylnich a ja mówie że tak ma byc i pokazuje podbity dowód rejestracyjny |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 24-01-2007, 18:20
|
|
|
Made in U.S.A., to Cie zmartwie. Oryginalnie u Ciebie bylo jak na zdjeciach u mnie. Niestety. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Made in U.S.A. [Usunięty]
|
Wysłany: 24-01-2007, 20:01
|
|
|
Tez mnie to dziwiło ale to auto jest od nowości w naszej rodzinie i tak było od początku |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 24-01-2007, 21:21
|