Radio kostka rds |
Autor |
Wiadomość |
Grabek [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2007, 14:59 Radio kostka rds
|
|
|
Hey! a wiec zakupilem sobie na allegro cd radio oryginalne z mitsubishi poprzednie tez oryginalne ale na kasety. Jak sie okazalo gdy je podlaczalem jedna kosc sie rozni jest to kostka od RDS. Ale nic. Radio gra nawet i bez rds ale gdy wkladam CD to nie chce go wsunac do konca wsuwa go tylko do polowy czy jest to moze spowodowane tym ze ta kostka nie jest podlaczona czy moze radio jest zepsute. To fotka http://lgrabek.w.interia.pl/foty/210420070611.JPG to oczywiscie te biale zlacza.
co mi radzicie?
czy macie moze jakis schemat ktory pin jest do czego
z gory WIELKIE DZIEKI |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2007, 16:26
|
|
|
jaka kostka od RDS? chodzi Ci o to 15pinowe zlacze po lewej to jest to kabel od sterowania zmieniarka. rozpiska bialych zlacz mitsubishi -> http://elektron.pol.lubli...4/kable/oem.htm
przeszukaj ta cala strone i znajdziesz tez rozpiske 15pinowego DINA (tego czarnego po lewej) |
|
|
|
 |
Grabek [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2007, 19:46
|
|
|
dzieki ale chyba sie mylisz bo socket zmieniarki to jest to czarne okragle a mi chodzi o to biale 14 pinow i 16pinow a ja musze podlaczyc tylko chyba 8 jak dobrze pamietam. tylko ze ta wtyczka mi nie pasuje i potrzebny mi schemat co do czego. a konkretnie czy moze to byc powod ze radio nie wciaga plyty
http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=7168
kupilem to MITSUBISHI U114 (DY-2E54WT-DB, made in Japan) 9 od gory
a mialem to MITSUBISHI 9181 (RX-1E94WT) 2 od gory
Ps napisalem wyzej BIALE LACZA
ale i tak dzieki za probe |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2007, 23:02
|
|
|
Grabek napisał/a: | radio nie wciaga plyty |
jesli jest sprawne i doprowadzone sa poprawnie przewody zasilajace to kazde sprawne radio wciaga plyty! |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21-04-2007, 23:13
|
|
|
Grabek napisał/a: | gdy wkladam CD to nie chce go wsunac do konca wsuwa go tylko do polowy |
Jak to dokładnie wygląda? Wciąga do połowy, potem coś "mieli" przez chwilę i wypluwa płytkę? Jeżeli tak, to sprawdź czy na płytce nie ma odbitego na dole takiego "paska". To nie ma nic wspólnego z podpięciem, tylko z mechaniką radia.
Pytam o "pasek", bo CD Balupunkta mają debilny mechanizm wsuwania płyty (a być może właśnie na takowym oparte jest to radio), w którym płyta jest przesuwana między dwoma obracającymi się wałkami. Tyle, że bardzo często te wałki nie trzymają płytki dokładnie (zwłaszcza jeżeli ma ona gładką powierzchnię na górze) i ślizgają się. Ja mam Balupunkta, i mimo, że bardzo go lubię, to szlag mnie z tym trafia, bo radio od nowości miało problemy z wypluwaniem płytek. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 22-04-2007, 11:03
|
|
|
te białe łącza NIE są od zmieniarki, tylko najczęsciej od sterowania wyświetlaczem centralnym, bądź telefonu zdalnego, ew innego ustrojstwa
od zmieniarki są te czarne okrągłe po lewej
tu jest co prawda rozpisany ten wtyk na przykładzie Eclipsa, ale to jest ujednolicone:
jeszcze tutaj coś jest |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Grabek [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 14:20
|
|
|
szczeslaw napisał/a: | Wciąga do połowy, potem coś "mieli" przez chwilę i wypluwa płytkę | no dokladnie tak z tym ze plytka zostaje tak jak ja wciagnie nie cofa sie nawet jak popycham to niechce zassac
Chooper wiedzialem ze moge na Ciebie liczyc dlugo tu nie jestem ale czytalem Twoje posty i wiem ze jestes konkretny. No ale chodzi mi o to jak to mam podlaczyc bo mi ta kostka nie pasuje jest wiecej pinow a ponadto mam podlaczyc tylko 8 i nie chodzi mi o rozpis kostki z zasilaniem i glosnikami tylko wlasnie tej kostki od wyswietlacza cnetralnego dzieki WIELKIE |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-04-2007, 14:48
|
|
|
Grabek napisał/a: | No ale chodzi mi o to jak to mam podlaczyc bo mi ta kostka nie pasuje jest wiecej pinow a ponadto mam podlaczyc tylko 8 |
podejrzewam, że opisu tych gniazd w ujęciu dynamicznym, czyli co było czym w gniazdach wcześniejszych a co w gniazdach obecnych sie nie uda znaleźć, ale tu narodził mi się pomysł nieco inny.
Przywołać do tablicy kogoś, kto ma dostęp do Grandisa ( dlaczego: odp. na fotce), P.S. Jacuś vel. Jackie odezwij się
aby wybebeszył radio i zrobił foto okablowania tego wtyku w ze szczególnym uwzględnieniem wtyczki i kabelków
Wtedy bedzie mozna ewentualnie wetknąć kabelki z Twojego wtyku od wyświetlacza do nowego radia.
Zastanawiam się jeszcze, czy nie będzie kolidował inny typ wyświetlacza podłączony do U114, bo jak widać w grandisie jest telewizor, a w carismie jest "coś"
tymsamym tu może też być na pewno inna liczba kabelków
chociaż na poniższym foto widać, że to "coś" też bywało w grandisach, więc powinno banglać)
[ Dodano: 22-04-2007, 14:53 ]
ooo znalazłem wtyczke z carismy autorstwa Potka
(więcej tutaj)
czyli potrzeba nam jeszcze fotki z grandisa |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 22-04-2007, 15:06
|
|
|
Grabek napisał/a: | no dokladnie tak z tym ze plytka zostaje tak jak ja wciagnie nie cofa sie nawet jak popycham to niechce zassac |
Nie ma innego wyjścia jak rozebrać radio i sprawdzić jaki to jest rodzaj mechanizmu i co blokuje płytkę. |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Grabek [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 15:24
|
|
|
no dzieki tego mi brakowalo no ale jeszcze pozostaje pytanie postawione przez kolege Vitt w jego poscie: "rospisane jedynie tylko te od zasilania i inne -taka duża biała wtyczka, a ta druga mniejsza wtyczka taka biało-żołta nie ma opisu jedynie zdjęcia kabelków, a kolory się powtarzają, a nie chce spalić wyświetlacza "
dobra robota Chooper ja szukalem kilka godzin i niemoglem nic znalezc jakis cienki bolek jestem
[ Dodano: 22-04-2007, 21:03 ]
nigdzie tego niemoge znalezc. a teraz moze glupie pytanie co jezeli bede to chcial podlaczyc na ciemno na chybil trafil. CZY WYWALI TYLKO BEZPIECZNIK jak cos pojdzie nie tak czy radio przepale
no i co z tym cd czy ktos wie cos?? |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-04-2007, 00:04
|
|
|
poczekaj, może ktoś z grandisem Ci pomoże |
|
|
|
 |
Grabek [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2007, 13:13
|
|
|
jeszcze tylko takie szybki pytanie czy jest sens czekac az ktos odpowie i kombinowac z tym radiem bo jak juz pisalem nie wciaga plyty do konca i niepuszzcza jej wiec niewiem czy to przez wyswietlacz czy to wina radia co o tym myslicie.
tak to jest jak sie kupuje na allegro i niesprawdzi wszystkich wyjsc bylem pewien ze bedzie pasowac
chyba bede musial je rozebrac jak kolega wyzej napisal |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 23-04-2007, 17:14
|
|
|
Grabek napisał/a: | nie wciaga plyty do konca i niepuszzcza jej wiec niewiem czy to przez wyswietlacz czy to wina radia co o tym myslicie |
WINA RADIA. |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-04-2007, 18:42
|
|
|
no na bank nie jest to wina tej niepodpiętej białej wtyczki, bo ona z mechaniką radia nie ma nic wspólnego |
|
|
|
 |
vitt [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2007, 21:54
|
|
|
Wiec mówię, że nic nie spalisz masz do podpięcia 8 kabelków (po 2 takie same, 4 rodzaje). Zrobiłem tak jak mi poradził artpr, dopiero jak trafiłem we właściwą kombinację to załapał wyświetlacz, a tak nic się nie przepalało, a poprostu nie działało, oczywiści trzeba jedynie pilnować kolorów, czerwony do czerwonego itd. Rób identycznie jak na zdjęciach, a jak już podłączysz, i nie będzie działało to zamień miejscami jeden czerwony z drugim, oraz biały z drugim białym (te czerwone chyba najważniejsze). Pozdrawiam
PS a to wciąganie płyt nie do końca to nie ma nic wspólnego z wtyczką od wyświetlacza. |
|
|
|
 |
|