Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Tanie autko "robocze"
Autor Wiadomość
madź 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: Toyota Yaris
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-04-2014, 16:52   Tanie autko "robocze"

Zwracam się do Was z prośbą o radę.
Potrzebujemy z mężem drugiego samochodu w domu. Będzie używany pięć dni w tygodniu. Każdego dnia dwukrotnie pokona odcinek wynoszący dokładnie 3.5 kilometra w mieście.
Będzie to pojazd roboczy. Nie potrzebne są żadne wypasy - wystarczą dwoje drzwi, cztery koła. Przydałoby się wspomaganie kierownicy, bo bez wspomagania kiepsko sobie radzę.
Zależy mi na jak najniższych kosztach eksploatacji. Niewielkie spalanie, tanie części, silnik nie większy niż 1.6 (OC).
Pierwsze typy, które przyszły mi na myśl to auta pokroju Tico, Matiza, Cinquecento, Polo czy Corsy. Mimo to mam pewne wątpliwości co do ostatecznego wyboru. Zimą prawie cały odcinek przejeżdżany będzie na "ssaniu", natomiast latem przynajmniej kilometr. Zużycie paliwa będzie więc spore w porównaniu do średnich wyników podawanych m.in. w MotoStat.

Co więc kupić? Przede wszystkim również z jakim silnikiem i jak zasilanym?
Wiem, że wszelkie turbo diesle odpadają, pozostają auta z instalacją LPG drugiej generacji (dzięki czemu latem będę mogła odpalać na gazie) i wolnossące diesle.

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 01-04-2014, 19:58   

Poszukajcie może Colta.
CJ-otkę z gazem można bardzo tanio kupić i sądzę, że jako wozidło sprawdzi się w 100%.
Tico, Matiz - nie polecam, bo to bardziej zabawka niż auto.
Polo (nawet stare) w dobrym stanie będzie drogie, Corsę w dobrym stanie blacharskim ciężko znaleźć :wink:
Zacząłbym od Colta, a potem przyglądnął się Civicom.

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 01-04-2014, 20:07   

Lanos LPG !

FIESTA ST150

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 01-04-2014, 20:15   

Toyota Yariska 1.0 albo 1.3

kupujepolskieprodukty.pl

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 01-04-2014, 20:18   

madź napisał/a:
Zimą prawie cały odcinek przejeżdżany będzie na "ssaniu", natomiast latem przynajmniej kilometr. Zużycie paliwa będzie więc spore w porównaniu do średnich wyników podawanych m.in. w MotoStat.

z drugiej strony to auto będzie robić 200 km miesięcznie, więc ile by nie palił, to za paliwo wyjdzie grosze
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 01-04-2014, 20:21   

Fragu napisał/a:
Lanos LPG

Albo astra 1,6i na monowtrysku, silnik ciężki do zabicia, na krótkich odcinkach pali przyzwoicie, połowa gratów pasuje od lanosa.
mkm napisał/a:
Poszukajcie może Colta.

To jest myśl tylko pytanie ile potrzebuje na zagranie do tych 30*C. by na LPG się przełączyć.
madź napisał/a:
auta z instalacją LPG drugiej generacji (dzięki czemu latem będę mogła odpalać na gazie)

Ja mam sekwencję i mogę odpalić na gazie (tzw. awaryjne odpalanie). To kwestia sterownika.

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 01-04-2014, 21:06   

A ja odradzę wszelki Matizy, Corsy i małe samochodziki.
Jak przyrżnie w takie autko BMW pedzące 70 przez miasto, to niestety będzie miazga.
Lepiej kupić coś większego - może Nissan Primera z 1.6 ? Albo starą Lagunę (1.6 albo 2.0).

Żeby wiedzieć do czego zmierzam z tymi samochodzikami, to trzeba obejrzeć crashtesty - np. cienkocienko...

https://www.youtube.com/watch?v=liHdDYJGFeA
Aha - i warto pamiętać, że każdy ma co jakiś czas wypadek i nie koniecznie z własnej winy..

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 01-04-2014, 22:01   

mkm napisał/a:
CJ-otkę z gazem
a po co mu gaz na 3,5 km ? Od października do marca i tak będzie jeździł na benzynie.

W tych wymaganiach sprawdzi się tylko malutka benzyna ok. 1000 ccm.
Samochód i tak będzie jeździł na ssaniu i chlał będzie sporo więc musi mieć po prostu mały silnik (może być 3 cylindry) i musi być lekki.
LPG odpada bo i tak większość czasu się nie przełaczy a odpalanie w trybie awaryjnym jak sama nazwa wskazuje nie jest do tego.
Diesel turbo odpada z wiadomych względów.
Diesel wolnossak też się nie nadaje, bo jak będzie ciągle chodził niedogrzany to głowicę szlag trafi.

I zostają Matizy, Corsy, Polo/Lupo, Pandy itp.

RalfPi napisał/a:
A ja odradzę wszelki Matizy, Corsy i małe samochodziki.
Jak przyrżnie w takie autko BMW pedzące 70 przez miasto, to niestety będzie miazga.
Lepiej kupić coś większego - może Nissan Primera z 1.6 ? Albo starą Lagunę (1.6 albo 2.0).

Żeby wiedzieć do czego zmierzam z tymi samochodzikami, to trzeba obejrzeć crashtesty - np. cienkocienko...

https://www.youtube.com/watch?v=liHdDYJGFeA
Aha - i warto pamiętać, że każdy ma co jakiś czas wypadek i nie koniecznie z własnej winy..
Tia. Grunt to obrać najbardziej skrajny przypadek i na nim budować swoją ideologię. Gratuluję :roll: Pewnie dlatego miliony ludzi na całym świecie jeździ takimi samochodami.
Ale posłużę się twoją metodą:
http://tvnwarszawa.tvn24....atem,72636.html

Kilka lat temu Tico przewróciło kamaza z piaskiem :)

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 01-04-2014, 22:20   

Zapominacie o Swifcie. :evil:

Sam mam jako 2 autko i za 3 tys wychaczyłem rok 2002r.
Zero problemów.
To mój drugi swift i sobię chwalę. Do pracy mam 5km i samochód znakomicie się sprawdza.
Do tego silnik nie do zajechania :P

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

madź 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: Toyota Yaris
Wysłany: 01-04-2014, 22:31   

mkm napisał/a:
Poszukajcie może Colta.
CJ-otkę z gazem można bardzo tanio kupić i sądzę, że jako wozidło sprawdzi się w 100%.

Ale na tych najtańszych to więcej rdzy niż metalu, szczególnie na podwoziu.
Fragu napisał/a:
Lanos LPG

Nie pomyślałam o Lanosie. Jeszcze Nexia i Espero wydają się rozsądnymi ofertami.
gulgulq napisał/a:
Toyota Yariska 1.0 albo 1.3

Zdecydowanie za drogie.
tomek84 napisał/a:
z drugiej strony to auto będzie robić 200 km miesięcznie, więc ile by nie palił, to za paliwo wyjdzie grosze

Wolę się zabezpieczyć gazem, bo od czasu do czasu autko może zrobić dłuższą, ekhm, "trasę", tj. może 10-20 kilometrów. W GTO mało co się mieści i np. musimy załatwiać sobie transport by dowieźć do wulkanizatora opony i felgi w celu montażu gum...
i9i napisał/a:
Ja mam sekwencję i mogę odpalić na gazie (tzw. awaryjne odpalanie). To kwestia sterownika.

Nie chodzi mi o awaryjne odpalanie. Prawda jest taka, że sporo osób w okresie letnim odpala silnik na gazie w przypadku instalacji mieszalnikowych. Sama tak robiłam w swojej Astrze II, do momentu gdy tak naprawdę nie zaczęłam się interesować samochodami. Wiem, że jest to szkodliwe dla serducha, jednakże w gracie za tysiąc czy dwa można sobie na to pozwolić. :badgrin:
cns80 napisał/a:
W tych wymaganiach sprawdzi się tylko malutka benzyna ok. 1000 ccm.
Samochód i tak będzie jeździł na ssaniu i chlał będzie sporo więc musi mieć po prostu mały silnik (może być 3 cylindry) i musi być lekki.
(...)
I zostają Matizy, Corsy, Polo/Lupo, Pandy itp.

Ktoś jeszcze może zaproponować jakieś trzycylindrowce? Błagam, tylko nie Swift 1.0. Mieliśmy przez miesiąc półtora roku temu taki wynalazek i de facto okazało się, że jest to droższe w eksploatacji od 1.3, a wspólne części z Tico (ta sama seria silników - Tico to klon Suzuki Alto) to mit.

Jeszcze dodam jaki mamy budżet na poszukiwany pojazd mechaniczny: zawrotne dwa tysiące. :badgrin: Istnieje prawdopodobieństwo, że przed zimą zmienimy autko na coś ciut lepszego. :roll:

patrycjuszek 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Wysłany: 01-04-2014, 23:04   

Jak za 2000,- to tylko Toyota Starlet ;)

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 01-04-2014, 23:05   

za dwa koła to jeszcze:
Pug 106
Saxo

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)
Ostatnio zmieniony przez i9i 01-04-2014, 23:13, w całości zmieniany 1 raz  

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 01-04-2014, 23:06   

Przy tym budżecie omijajcie seicento. Już cinquecento jest lepsze.
Do tego dochodzą matizy, peugeoty 205/106, citroeny saxo, corsy.

Za 2 tys. z gazem nie kupisz nic co nadaje się do jazdy. Trzeba będzie zainwestować przynajmniej 50%.
A jak raz na rok przejedziesz 20 km to te 1,50 zł różnicy Ci mogę wysłać pocztą :) ale ty będziesz płaciła o 80 zł drożej za BT dla auta na LPG.

Szukaj Peugeota 106 1,0 ze wspomaganiem i ABS i będzie po problemie.

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 01-04-2014, 23:12   

madź napisał/a:
Jeszcze Nexia i Espero wydają się rozsądnymi ofertami.

No to jeżeli one są brane pod uwagę to jest jeszcze Honda Concerto.
Te auta z reguły są u "starszych ludzi", więc są w dobrym stanie, a że są niezbyt atrakcyjne to można je kupić za grosze :wink:

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 02-04-2014, 07:29   

Jeśli faktycznie to tylko 2 tysiące i maks. pół roku to nie warto iść w auto z LPG - za te pieniądze to raczej same możliwe kłopoty z instalacją. Jeżdżąc na benzynie nie wiele "stracisz" zwłaszcza na tak krótkim dystansie.
Od biedy każdy paść który w miarę jeździ, odpala na dotyk i koła mu nie odpadają się nada. Rocznikowo i tak się wcelujesz w lata 90-te wiec igły się nie kupi już.

Toyota Corolla
Opel Astra
Seat Ibiza
Ford Ka

itp..

kupujepolskieprodukty.pl

Odpowiedz do tematu