Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma DID+ (sport)
Autor Wiadomość
slawek st 
Forumowicz

Auto: carisma DI-D+/2003r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-01-2007, 11:12   Carisma DID+ (sport)

Od pewnego czasu posiadam takie auto.Rok 2003, 130 koni. Nigdzie nie mogę doszukać się informacji o tym aucie. Czy ktoś coś może podpowiedzieć. Wyposażenie bogate: m/in spryskiwacze wysokociśnieniowe reflektorów, podgrzewane siedzenia, skóra, na listwach tylnych drzwi napisy sport. Proszę o informacje na temat tego typu auta.
Ostatnio zmieniony przez 08-01-2007, 15:26, w całości zmieniany 1 raz  

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 07-01-2007, 12:30   

a jakie informacje cie interesuja?? takie ze to taka sama carisma jak inne tyle ze z fabrycznym czipem i tylko to odroznia ja od innych wersji :?:
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 07-01-2007, 15:36   

Nawet to co napisałeś jest cenną informacja dla mnie bo nic nigdzie nie mogę się doszukać. Interesuję mnie wszystko na temat DID od 2002 roku. Mam to auto zbyt krótko aby dojść samemu do wielu rzeczy. Czy ma filtry w klimatyzacji, kontrolkę ilosci cieczy w spryskiwaczu itp. proszę wszystkich posiadaczy tego modelu( DID od 2002r) o wymiane spostrzeżeń i informacji o eksploatacji.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2007, 18:01   

na wszystkie pytania byly odpowiedzi na tym forum

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 07-01-2007, 19:00   

Arturro jeżli możesz daj jakieś linki do tematów o Carismie DI-D+. Szukałem ale moze nie potrafię. Otwierając temat miałem nadzieję że odezwą się posiadacze tej wersji auta lub znajacy to auto.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2007, 19:06   

ale jakich tematow? w szukajce wpisujesz did i wyskakuje ci 3 strony.
oprocz wiekszej mocy twoja cari niczym sie nie rozni od innych.

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 07-01-2007, 22:42   

Wpisywałem DID i jest tam groch z kapustą, więcej o td czy też innych dużo starszych wersjach.Mnie interesuje konkretny typ zarówno silnika jak i wyposażenia. Sadzę że znajacych ten model (od 2002 roku były zmiany) jest mało i to jest przyczyną że wszysko dotyczy starszych modeli. Dlatego proszę o odzew posiadaczy DID wersji od 2002 lub tych którzy mają na ten temat wiedzę. Pytań mam wiele, czy w tej wersji jest lampka sygnalizująca brak płynu do spryskiwaczy, czy jest filtr w
klimatyzacji, jaki to filtr i jeszcze inne.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2007, 08:19   

jednak jestes uparty :D no nic czekaj az ktos laskawie udzieli setnej odpowiedzi na twoje pytania :D

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 08-01-2007, 08:43   

co do filtra - patrz na forum, co do kontrolki - patrz na forum, bo sa to rzeczy ktorych nikt nie wie jak i dlaczego wystepowaly lub tez i nie wystepowaly
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 08-01-2007, 10:10   

Cytat:
patrz na forum, co do kontrolki - patrz na forum, bo sa to rzeczy ktorych nikt nie wie jak i dlaczego wystepowaly lub tez i nie wystepowaly
No i w tym cały problem, nie znalazłem odpowiedzi dlatego otworzyłem temat i proszę o wypowiedzi tych którzy mają tą wersję auta lub mogą podac coś na podstawie literatury, serwisówki lub instrukcji. Myślę że taki jest sens istnienia forum. Ponawiam pytanie,czy w tej wersji jest lampka sygnalizująca brak płynu do spryskiwaczy, czy jest filtr w
klimatyzacji, jaki to filtr .
Cytat:
jednak jestes uparty no nic czekaj az ktos laskawie udzieli setnej odpowiedzi na twoje pytania
Bez obrazy ale ja zabieram głos jak coś wiem i mogę podpowiedzieć lub chcę się dowiedzieć. Czy to złe podejście do forum. Koledzy jak moje pytanie się powtarza albo jest na nie juz odpowiedź na forum to dajcie konkretnego linka. To będzie pomoc a nie pouczanie które niczego nie wnosi.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2007, 11:24   

z reguly sie nie obrazam i z reguly tez staram sie pisac jak cos mam konkretnego do powiedzenia ale ze jednak jestes bardzo uparty, a mi niechce sie zamykac tego temtu podam ci linki skoro oprocz tego ze jestes uparty jestes leniwy :D
co do filtra, to temat jest tu http://www.mitsubishi-gra...a6b1e9088#34583
co do kontrolki, temat jest np. tu http://www.mitsubishi-gra...a7ca63f0f#80177

najprosciej sprawdzic czy jest kontrolka to wypryskac wszystko i zaobserwwac czy cos sie zapalilo - prawda ze proste.
nie rozumiem dlaczego upierasz sie zeby glos zabierali tylko posiadcze cari z 02 roku, przeciez ona niczym sie nie rozni od pozostalych, procz kilku nieistotnych detali.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 08-01-2007, 11:28   

Cytat:
Bez obrazy ale ja zabieram głos jak coś wiem i mogę podpowiedzieć lub chcę się dowiedzieć.

no to takze my ci udzielilismy rady gdzie co znalezc ale widzimy ze jestes uparty wiec

klepnij mnie

mnie tez

i mnie i mnie

tu nawet tez

o i tu z dobra rada :)

to takze

o i tu

tu masz na temat kontrolki gdi - ale jest jak wyjac zegary wiec mozesz je wykrecic i wykrecajac po kolei kazda zarowke zobaczysz gdzie masz wskaznik od braku plynu spryskiwacza i rezerwy o ktorej z pozostalych tematow dowiesz sie ze jest i kiedy sie zapala, co do spryskiwacza wypompuj caly plyn to zobaczysz czy jest

a i tu o przeciwpylkowym

a teraz powiedz sam czy nalezy ci sie ostrzezenie czy nie :twisted: :mrgreen:

twoj przyjazdny moderator :lol: 8) :D :mrgreen:
Lexus IS220D
Calish4nia

Potek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Classic
Wysłany: 08-01-2007, 11:49   

slawek st, sprawy maja sie tak, generalnie wszystkie Carismy po 2000 bez względy na silnik mogą mieć takie samo wyposażenie i nikt nie wie jakim kluczem posługiwało się MMC instalując w poszczególnycgh egzemplarzach takie a nie inne bajery. Doszliśmy jedynie do tego, że wyposażnienie różniło sie w zalezności od rynku na który samochód był produkowany a i to nie do końca jest prawdą. Wiązka elektryczna jest identyczna i każdy egzemplarz można wyposażyć w spriskiwacze reflektorów, pełną elektryke, podgrzewanie foteli i takie tam inne... Ty masz generalnie po prostu wersje z chyba pełnym wyposażeniem opcjonalnym i dodatkowo fabrycznie zczipowany silnik.
Niestety o istnieniu pewnych rzeczy bedziesz musiał sie przekonać sam, np. czujnik płynu do spryskiwaczy z tego co wiem raczej nie występował w autach po 2000 roku, filtr kilmatyzacji wystepował albo nie i nikt nie wie czym to było podyktowane... (trzeba zajrzeć za schowek po stronie pasażera w kabinie i będzie widać czy jest) te rzeczy musisz sprawdzić sam bo obawiam się że nikt na forum ci nie pomoże. Jedyną pomocą może być zasanie sobie z forum prospektów, kart katalogowych oraz service manuala auta i porównanie z własnym egzemplarzem. Dodatkowym problemem jest to że każdy użytkownik może sobie bez problemów sam założyć niektóre bajery, wiąże sie to tylko z podpieciem elementów wykonawczych bo jak pisałem okablowanie już jest. Ja np. po tym jak mi ukradziono lusterka manualne założyłem sobie elektryczne, nic nie przerabiałem tylko w gotową instalacje włączyłem elementy wykonawcze czyli lusterka i sterownik do nich. Wszystko wyglada jak fabryka no bo jest fabryczne...
Matejko, podał Ci linki do różnych dyskusji na te tematy, jak bardzo chcesz to gdzieś znajde foldery reklamowe Carismy rocznik 2003-2004 i tam jest co nieco o wyposażeniu w poszczególnych wersjach...
Proponuje jednak poczytać uważnie forum a dowiesz się co można znaleźć w różnych egzemplarzach Carismy.

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 08-01-2007, 11:54   

Dziękuję ale jest tam groch z kapustą. Niektórych wcale nie czytałem poprzednio bo dotyczyły innych problemów , dopiero dalej zahaczały o tamaty zbliżone. Pytania kieruję do posiadaczy lub znajacych propblem. Uważam ze forum do tego służy. Rady typu odkręć, sprawdź są dobre ale to wiem sam. Rozkręcanie aby sprawdzić dobre jest dla majsterkowiczów. Otrzymuję informację że w tym modelu jest kontrolka poziomu płynu do spryskiwaczy ( nie rezerwy paliwa) to wiem że jest uszkodzona i jadę do serwisu lub naprawiam sam. Uważam że ten interwencjonizm na forum jest zbyt duzy. Przecież zwracam się do konkretnych ludzi i od nich oczekuje odpowiedzi. A te linki od kol Matejko są chyba złosliwe, owszem w niektórych czasem jest coś na temat ale nie konkretnie.Sam też umiem szukać i szukam konkretów. Mimo grożby ostrzeżenia ponawiam pytanie Czy w DID+ z 2003 roku jest kontrolka płynu do spryskiwaczy. Miałem przypadek że płyn chyba się skończył( nie działał sprysk) a żadna kontrolka mi się nie zapalała. Rozbieranie tablicy bez potwierdzenia że ta kontrolka tam jest uważam za zbędne, dlatego pytam.

Potek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Classic
Wysłany: 08-01-2007, 12:02   

slawek st, tak jak pisałem wyposażenie nie zależy od silnika i to czy masz DI-D+ z 2003 r czy Benzyne 1.6 z 2000 nie ma wpływu na to w co jest wyposażona. Często się zdaża że takie same samochody z tych samych roczników w tej samej wersji mają różne wyposażenie i to jest jedyny pewnik :!:

slawek st napisał/a:
Czy w DID+ z 2003 roku jest kontrolka płynu do spryskiwa

Z tego co wiem to w samochodach po liftingu nie było kontrolki płynu do spryskiwaczy (gdzieś juz o tym było pisane na forum). Jeśli jednak chcesz się upewnić na 100% to jest zawsze jeszcze telefon do ASO, podanie numeru VIN i oni dokładnie ci powiedzą czy taka rzecz jest czy nie.
Ostatnio zmieniony przez Potek 08-01-2007, 12:09, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu