[MSS 1.6] "eksplozja" szkła lusterka |
Autor |
Wiadomość |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 17-03-2014, 14:38 [MSS 1.6] "eksplozja" szkła lusterka
|
|
|
wczoraj sobie jechałem i nagle lewe lusterko zaczęło się ściemniać.... po czym pajęczynka i szkło odskoczyło od lusterka w drobny mak się rozsypało
Czy ktoś może mi to wyjaśnić? |
|
|
|
 |
Besiek
Forumowicz

Auto: Pajero 3 3,2 DI-D
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-03-2014, 16:05
|
|
|
Lusterka podgrzewane? |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 17-03-2014, 17:24
|
|
|
Tak ale ogrzewanie nie było włączone
Przy okazji gdzie kupić. Ja miałem takiego dzielone a wszędzie są same zwykłe lustra. |
|
|
|
 |
henrykMSS
Mitsumaniak
Auto: mitsubish space star 1,9 102KM
|
Wysłany: 17-03-2014, 19:31
|
|
|
kupisz na Allegro bez problemu,nowe podgrzewane i dzielone jak oryginał.W zeszłym roku kupiłem nie pamiętam ceny ale bardzo przystępna.Chyba gdzieś z okolic warszawy.Powodzenia |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 18-03-2014, 09:21
|
|
|
Spokojnie też możesz kupić samo szkło i wkleić - nie pamiętam już czym kleiłem o ile dobrze pamiętam to taśma dwustronna cienka na całej powierzchni i ładnie wszystko chodzi.
Koszt kilkanaście złotych za asferyczne dzielone. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2014, 09:29
|
|
|
właśnie takiego szukam, nie chcę całego lusterka |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 18-03-2014, 14:14 Re: "eksplozja" szkła lusterka
|
|
|
bazkomp napisał/a: | wczoraj sobie jechałem i nagle lewe lusterko zaczęło się ściemniać.... po czym pajęczynka i szkło odskoczyło od lusterka w drobny mak się rozsypało
Czy ktoś może mi to wyjaśnić? |
Podejrzewam, że miałeś już wymieniane szkło w lusterku.
Teraz wystąpiła różnica temperatur i "to czym przykleili" spowodowało "eksplozję"
Przeżyłem to samo - tylko, że u mnie to była prawdziwa "eksplozja" |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2014, 14:31
|
|
|
hehe ale hałas straszny był |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 18-03-2014, 14:33
|
|
|
O tak...Stałem na skrzyżowaniu i miałem szybę w drzwiach opuszczoną a tu "bum" i szkło w kawałeczkach odfrunęło
Pierwsze podejrzenie, że ktoś z okien do aut z czegoś strzela |
|
|
|
 |
henrykMSS
Mitsumaniak
Auto: mitsubish space star 1,9 102KM
|
Wysłany: 18-03-2014, 19:12
|
|
|
drtymf napisał/a: | Spokojnie też możesz kupić samo szkło i wkleić - nie pamiętam już czym kleiłem o ile dobrze pamiętam to taśma dwustronna cienka na całej powierzchni i ładnie wszystko chodzi.
Koszt kilkanaście złotych za asferyczne dzielone. |
ale jak kupi samo szkło to nie będzie podgrzewane,a kupując zamiennik czy podróbkę za kilkadziesiąt złotych zakładasz i masz jak fabryczne |
|
|
|
 |
macos
Forumowicz

Auto: Space Star 1,3
|
Wysłany: 18-03-2014, 19:52
|
|
|
henrykMSS napisał/a: | ale jak kupi samo szkło to nie będzie podgrzewane |
Nie wiem jak w innych rocznikach,u mnie mata grzewcza jest w obudowie lusterka,przykleiłem samo szkło na porządnej taśmie dwustronnej i jak na razie po roku użytkowania w różnych warunkach atmosferycznych (deszcz,śnieg,mróz)podgrzewanie lusterka działa bez zarzutów. |
_________________ Piotr
 |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-03-2014, 15:31
|
|
|
henrykMSS, jest dokładnie tak jak macos, pisze. Szkło jest osobną częścią a mata jest przymocowana na tym plastiku do którego kleisz szkiełko i który ma z tyłu zatrzaski więc uniezależniasz się od tego czy dane lusterko ma grzanie czy nie.
No chyba że chcesz kupić cały wkład łącznie z zatrzaskami to wtedy ma znaczenie czy ma grzanie ale jak dla mnie to wydawanie kasy w błoto skoro mu samo szkło się rozleciało.
Tylko jedna uwaga - nie klejcie na kropelki, super gluty i inne wynalazki - efekt tego jest jak w pierwszym poście tego tematu. Taśma dwustronna rulez. |
 |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2014, 15:43
|
|
|
kupione samo szkło 22 zł
taśma jest
czekam na przesyłkę
dzięki
pojawił się nowy kłopot - wyje wspomaganie kierownicy |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 347 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 19-03-2014, 16:06
|
|
|
Ja usiebie trzasnąłem drzwiami i wypadł mi wkład lusterka, został mi tylko plastik z matą grzewczą. W ASO chcieli 220zł. Kupiłem na alledrogo wkład asferyczny z martwym polem+mata+plastik za 28,50zł .Samo szkło za 16zł . Widzę że ten sprzedawca nadal handluje.
http://allegro.pl/wklad-l...4063892030.html
Wg mnie lepiej było dołożyc te 10zł i zamocować już komplet. Kupno samego lusterka + kupno taśmy do luster wychodziło cenowo na to samo co kupno wkładu lusterka z plastikiem i matą. Nie wiedziałem dokładnie jak to będzie trzymać, taśma może się kruszyć pod wpływem mrozu. Do tego tasma ma 1mm wkład musi podgrzać wąski pasek taśmy by ta oddała równo ciepło na całą płaszczyznę lusterka. Nie wiem jak taśma zachowuje się na mrozach jednocześnie będąc podgrzewana. Potem się skruszy, do tego wibracje auta, doły , dziury i znowu odpadnie. Jakoś tego nie widziałem technicznie i cenowo. W starym wkładzie widzę że została jakaś cienka folia być może to ona była łącznikiem między matą grzewczą a lusterkiem?
Daj znać jak będziesz kleił na taśmę dwustronną lusterko, czy paskami ?czy punktowo? czy całe okleisz raz przy raz?
Co do wspomagania kierownicy, moze być wiele przyczyn
- stary płyn od wspomagania, prawie czarny kolor, cięzko chodzi kierownica i wyje wspomaganie
- przydałby się teleskop z końcówką namagnesowaną, wkladasz do zbiorniczka uruchamiasz silnik, kręcisz kierownicą i sprawdzasz czy nie zbiera opiłków metalu. Jeśli tak to pompa na wykończeniu. Zostaje ci wymienić płyn i jezdzić póki nie padnie lub od razu wymienić.
Mam nadzieje że tylko masz płyn do wymiany |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-03-2014, 12:44
|
|
|
cakp, chciałbym cię tylko oświecić że kupując cały wkład nie masz zielonego pojęcia czym jest przyklejone szkło do maty. Szczególnie w przypadku egzemplarzy za 30zł.
Masz tylko nadzieję, że sprzedający wie co robi. I na tym się kończy. Jedynie kupując oryginał w ASO masz podstawę do tego żeby podejrzewać, że tam sprzedają część która jest wykonana w specyfikacji przewidzianej przez kogoś. A i to niekoniecznie.
Ja tam wolę zrobić po swojemu - przynajmniej wiem co i jak zrobione.
A cienka taśma dwustronna nie ma 1mm grubości tylko sporo mniej . Ja na przykład kleiłem na całej powierzchni żeby przewodzenie ciepła było jednakowe + dodatkowo dookoła po obrysie dołożyłem silikon , czy klej dwuskładnikowy nie pamiętam już na wypadek gdyby taśma puściła.
Podstawa jednak to dobre przeszlifowanie, odpylenie i odtłuszczenie obydwu powierzchni.
I tak już objeździłem 2 zimy i jedno lato bez żadnych przygód z tej strony. Nic nie puszcza, grzeje równo i bezproblemowo.
A ta cienka folia o której mówisz to raczej pozostałości kleju. |
 |
|
|
|
 |
|