|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CAxA] rozpórka przednia, jak skręcić/rozkręcić + odbijające |
Autor |
Wiadomość |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2009, 13:25 [CAxA] rozpórka przednia, jak skręcić/rozkręcić + odbijające
|
|
|
Tytułem wstepu może powiem o jaką rozpórkę chodzi, otóż jej podstawowa cecha to fakt, że na środku posiada śrubę rzymską i mogę regulować to jak bardzo jest ściągnięta.
zauważyłem, że rozpórka zaczęła być luźniejsza. Także dzisiaj postanowiłem ją usztywnić. No ale żeby była sztywna to musiałem ją skręcić, czyli skrócić. I jak się przejechałem to dużo lepiej, nie mam już drgań które pojawiaiały się przy 140 (myslałem ze to kwestia opon), jednak to się dla mnie troche kłóci z moją logiką. Bo skoro rozpórka to powinna rozpierać, czyli na zewnątrz. Zastanawiałem się czy może nie rozkręcić na większy luz i poczekac aż zacznie być sztywno w druga stronę, ale nie mam tyle gwintu, żeby tak zrobić.
Także moje pytanie czy tak jak zrobiłem może być? Ew może powinienem sprawdzić jaka jest teraz odległość miedzy kielichami(Jeśli tak to od razu pytanie jaka jest i odkąd dokąd mierzona)? Zeby auto mi się nie złożyło ;)Dokręciłem do momentu kiedy cięzko było nagiąć ją w dół, czyli w zasadzie może 2-3 obroty.
Druga kwestia, to zrobiłem reset obrotów bo pomimo wymiany wtyczki od krokowca nie były idealne, i obecnie syt jest następująca. Po odpaleniu są wyskoie,ale schodzą do 1400 około. Jednak jezeli dam mocno gazu i puszcze to spadają w okolice 1000 i sie odbijają do tych 1400. Teraz pytanie czy śrubą wolnych obrotów mogę to zniwelować?
Tzn najbardziej zastanawia mnie czy to że spadają poniżej poziomu wolnych obrotów jest normalne? Czy może to znaczy, że on wie że ma mieć 900 i do nich schodzi ale coś podbija w góre? Jak włącze nawiew, światła i ogrzewanie tylnej szyby( ma najwiekszy wpływ) to jest koło 1000 ale chyba nie tak powinno być |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 05-04-2009, 13:31
|
|
|
podnieś przednią oś, skręć śrubę rzymską do pierwszego wyczuwalnego oporu, potem opuść auto i skręć ile masz pary
co do obrotów - śrubką tego nie zniwelujesz, kłania się czyszczenie krokowca.
ALE:
przez pierwsze powiedzmy 300km po resecie ma prawo troche świrować. Po tym czasie jeśli będzie tak dalej to wyczyść krokowca |
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2009, 13:35
|
|
|
tzn mam wziąc np. dwa lewarki żeby oba koła wisiały w powietrzu? I skręcając na maxa później nic nie pognę? bo jak wezmę długi pręt to pewnie bardzo mocno skręcę
to poczekam z obrotami do następnego tankowania |
|
|
|
 |
tttwm
Mitsumaniak Niepoważny
Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 352 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-04-2009, 21:17
|
|
|
Mam CA0 1.6 i takie pytanie, co mogę zyskać wsadzając rozpórkę? |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 05-04-2009, 21:58
|
|
|
Alexander napisał/a: | tzn mam wziąc np. dwa lewarki żeby oba koła wisiały w powietrzu? I skręcając na maxa później nic nie pognę? bo jak wezmę długi pręt to pewnie bardzo mocno skręcę
to poczekam z obrotami do następnego tankowania |
tak, koła niech wiszą w powietrzu, potem opuść i skręć do końca |
|
 |
Mylu
Forumowicz
Auto: Colt CAO 92
|
Wysłany: 06-04-2009, 15:10
|
|
|
przyłacze sie do tematu....Panowie jaka rozporke na przod do mojego colta CAO?musi byc konkretnie do colta czy od innego auta malo sie orientuje w tym temacie |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
|
|