Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CK1A 1.3] Problem z zawieszeniem. skrzypienie i stukanie
Autor Wiadomość
gieta7 
Nowy Forumowicz

Auto: ck1a
Kraj/Country: Norway
Wysłany: 23-08-2011, 16:37   [CK1A 1.3] Problem z zawieszeniem. skrzypienie i stukanie

Witam.

Mam problem z moim miśkiem ponieważ jak przejade kilka-kilkanaście km to przy skręcaniu coś skrzypi. na początku myślałem że to krzyżaki ale dźwięk pochodzi tak jakby od silnika. jest dobrze słyszalny w środku jak i na zewnątrz samochodu. dźwięk nasila się kiedy dodam gazu i skręcam(przy malych prędkościach bo przy większej nie słysze)

kolejny problem to stuki wyglądające na rozwalone końcówki drążków jednak one są dosyć nowe(na wiosne były wymieniane razem z amortyzatorami, łącznikami stabilizatora i wachaczami) więc co to może być?

tłucze mi jeszcze zawieszenie z przodu ale chyba tylko sworznie zostały jeśli się nie mylę?

mam jeszcze taki problem jak się silnik rozgrzeje to brzęczy a po naciśnięciu sprzęgła brzęczenie ustaje czyżby to łożysko oporowe? sprzęgło też było wymieniane na wiosne.

z góry dzięki za pomoc:)

Pozdrawiam
gieta7

Siber 
Forumowicz

Auto: Lancer CK1A 1.3 12V 1998r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-08-2011, 13:11   

U mnie skrzypienie dochodzilo z gornej czesci zawieszenia. Wymienilem poduszke amorka i po sprawie.

mani4c 
Forumowicz

Auto: Sprzedane
Wysłany: 18-09-2011, 03:52   

Hasło: przeguby...

Brzęczenie... sprawdź wydech. :)

herr_flick 
Forumowicz

Auto: Lancer CK1A i CS3A
Wysłany: 16-10-2013, 23:35   

Siber napisał/a:
... skrzypienie dochodzilo z gornej czesci zawieszenia. Wymienilem poduszke amorka i po sprawie.

1. U mnie skrzypienie dochodzi z tylnego zawieszenia, ale gdy jest załadowany. Czy to również objaw poduszek?

herr_flick 
Forumowicz

Wysłany: 08-05-2014, 21:18   [CK1A 1.3] Tylne zawieszenie - łupnięcia przy skręcaniu/zawr

Witam, pojechałem z tym problemem na przegląd w trakcie którego samochód był na szarpakach. Zapytałem diagnostę czy powinienem na coś zwrócić uwagę, ale powiedział że wszystko jest ok. A nie jest.
Podczas szybkiego skręcania w lewo, wręcz zawracania, na wychylonym nadwoziu, z okolic lewego tylnego wydobywają się dźwięki w stylu łupnięcia. Tyle łupnięć po ilu nierównościach to odciążone koło musi przejechać.
Podczas bujania samochodem na postoju w górę, dół i na boki nic nie słychać.
Jakieś pomysły?

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 09-05-2014, 07:59   

Najprostszym sposobem jest rozpięcie wszystkich mocowań i wtedy widać luzy szarpaki nic zbytnio nie pokarzą

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

herr_flick 
Forumowicz

Wysłany: 31-05-2014, 16:32   

Wymieniłem 4 tylne wahacze, te mniejsze, musiałem też obspawać miejsca mocowania wahaczy tzn gniazda w podłużnicach. Jeśli ktoś zamierza jeździć jeszcze trochę swoim Lancerem to lepiej zrobić to zawczasu niż później szukać całych gniazd co będzie raczej trudne.
Oczywiście stukanie nadal występuje i teraz w kolejce czeka ostatni tłumik a wahacze wymieniłem bo tuleje były w kiepskim stanie.

[ Dodano: 17-07-2014, 16:17 ]
Winny stukania z tyłu przy ostrzejszym skręceniu w lewo był nieoryginalny ostatni tłumik a dokładnie jego wieszak obijający się o podłużnicę. Strach ma wielkie oczy i wpędza w koszty bo to była błahostka, ale przynajmniej mam spokój z tylnym zawieszeniem.

Odpowiedz do tematu