[CK1A 1.3] Problem z zawieszeniem. skrzypienie i stukanie |
Autor |
Wiadomość |
gieta7
Nowy Forumowicz
Auto: ck1a
Kraj/Country: Norway
|
Wysłany: 23-08-2011, 16:37 [CK1A 1.3] Problem z zawieszeniem. skrzypienie i stukanie
|
|
|
Witam.
Mam problem z moim miśkiem ponieważ jak przejade kilka-kilkanaście km to przy skręcaniu coś skrzypi. na początku myślałem że to krzyżaki ale dźwięk pochodzi tak jakby od silnika. jest dobrze słyszalny w środku jak i na zewnątrz samochodu. dźwięk nasila się kiedy dodam gazu i skręcam(przy malych prędkościach bo przy większej nie słysze)
kolejny problem to stuki wyglądające na rozwalone końcówki drążków jednak one są dosyć nowe(na wiosne były wymieniane razem z amortyzatorami, łącznikami stabilizatora i wachaczami) więc co to może być?
tłucze mi jeszcze zawieszenie z przodu ale chyba tylko sworznie zostały jeśli się nie mylę?
mam jeszcze taki problem jak się silnik rozgrzeje to brzęczy a po naciśnięciu sprzęgła brzęczenie ustaje czyżby to łożysko oporowe? sprzęgło też było wymieniane na wiosne.
z góry dzięki za pomoc:)
Pozdrawiam
gieta7 |
|
|
|
 |
Siber
Forumowicz
Auto: Lancer CK1A 1.3 12V 1998r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-08-2011, 13:11
|
|
|
U mnie skrzypienie dochodzilo z gornej czesci zawieszenia. Wymienilem poduszke amorka i po sprawie. |
|
|
|
 |
mani4c
Forumowicz

Auto: Sprzedane
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 114 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-09-2011, 03:52
|
|
|
Hasło: przeguby...
Brzęczenie... sprawdź wydech. |
_________________ Skoda Fabia 6Y2 1.4 100 KM DOHC |
|
|
|
 |
herr_flick
Forumowicz

Auto: Lancer CK1A i CS3A
|
Wysłany: 16-10-2013, 23:35
|
|
|
Siber napisał/a: | ... skrzypienie dochodzilo z gornej czesci zawieszenia. Wymienilem poduszke amorka i po sprawie. |
1. U mnie skrzypienie dochodzi z tylnego zawieszenia, ale gdy jest załadowany. Czy to również objaw poduszek? |
|
|
|
 |
herr_flick
Forumowicz

|
Wysłany: 08-05-2014, 21:18 [CK1A 1.3] Tylne zawieszenie - łupnięcia przy skręcaniu/zawr
|
|
|
Witam, pojechałem z tym problemem na przegląd w trakcie którego samochód był na szarpakach. Zapytałem diagnostę czy powinienem na coś zwrócić uwagę, ale powiedział że wszystko jest ok. A nie jest.
Podczas szybkiego skręcania w lewo, wręcz zawracania, na wychylonym nadwoziu, z okolic lewego tylnego wydobywają się dźwięki w stylu łupnięcia. Tyle łupnięć po ilu nierównościach to odciążone koło musi przejechać.
Podczas bujania samochodem na postoju w górę, dół i na boki nic nie słychać.
Jakieś pomysły? |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 09-05-2014, 07:59
|
|
|
Najprostszym sposobem jest rozpięcie wszystkich mocowań i wtedy widać luzy szarpaki nic zbytnio nie pokarzą |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
herr_flick
Forumowicz

|
Wysłany: 31-05-2014, 16:32
|
|
|
Wymieniłem 4 tylne wahacze, te mniejsze, musiałem też obspawać miejsca mocowania wahaczy tzn gniazda w podłużnicach. Jeśli ktoś zamierza jeździć jeszcze trochę swoim Lancerem to lepiej zrobić to zawczasu niż później szukać całych gniazd co będzie raczej trudne.
Oczywiście stukanie nadal występuje i teraz w kolejce czeka ostatni tłumik a wahacze wymieniłem bo tuleje były w kiepskim stanie.
[ Dodano: 17-07-2014, 16:17 ]
Winny stukania z tyłu przy ostrzejszym skręceniu w lewo był nieoryginalny ostatni tłumik a dokładnie jego wieszak obijający się o podłużnicę. Strach ma wielkie oczy i wpędza w koszty bo to była błahostka, ale przynajmniej mam spokój z tylnym zawieszeniem. |
|
|
|
 |
|