[Cj0] 1.6 99' Problemy ze skrzynia i sprzegłem |
Autor |
Wiadomość |
art3city
Nowy Forumowicz
Auto: -
|
Wysłany: 30-01-2009, 21:16 [Cj0] 1.6 99' Problemy ze skrzynia i sprzegłem
|
|
|
Witam!
W moim colcie mam niestety problemy ze skrzynią i sprzegłem. Sprzęgło prawdopodobnie się ślizga i tutaj moje pytanie czy jest jakaś możliwośc regulacji sprzegła w CJ-tce? Czy pozostaje mi tlyko wymiana na nowe? Czy może być to spowodowane czymś innym? Np uszkodzenie układu wspomagania sprzęgła czy coś?
Drugi problem to skrzynia biegów Sad Ciężko wchodzi drugi bieg a czwarty wyskakuje. No i tutaj moje kolejne pytanie można jakoś wyregulowac tą skrzynię (jakies cięgna etc.?) Czy to już tryby/wodziki zjechane czy co tam jeszcze. Co zrobić z tym fantem? szukać innej szkrzyni (gdzie) remontowac starą ?
Prosze o odpowiedzi |
|
|
|
 |
Miroslaw1305
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 474 Skąd: Kępno
|
Wysłany: 31-01-2009, 19:12
|
|
|
sprzęgło może się ślizgać na oleju ,który może tam się dostawać .Ocenić można na 100 % tylko rozbierając sprzęgło.Może być już cieńka tarcza sprzęgła lub uszkodzony docisk .Jeśli samochód wchodzi na obroty bez problemu a nie ciągnie to niestety trzeba rozebrać .Wtedy się wszystko wyjaśni . |
|
|
|
 |
Janek Perz
Nowy Forumowicz
Auto: Colt
|
Wysłany: 14-05-2009, 15:50
|
|
|
Mam identyczną sytuacje ze sprzęgłem: niedawno kupiłem colcika i sprzedawca twierdził że wymieniał sprzęgło. Jednak mi zaczęło się ślizgać. Rozebrałem i okazało się że całe wręcz pływa w oleju. Co proponujecie? Wymieniać zimering na skrzyni (bo to z niej jest wyciek) czy cała skrzynie. Dodam ze skrzynia na tylnej łapie jest pęknięta w taki sposób że trzyma się tylko na jednej śrubie. Czy da się wyspawac taki otwór? Chyba najlepiej zmienić skrzynie? |
|
|
|
 |
Komar84
Nowy Forumowicz
Auto: COLT, 1600ccm 16V, CJ_0
|
Wysłany: 19-06-2009, 12:05
|
|
|
art3city napisał/a: | czy jest jakaś możliwośc regulacji sprzegła w CJ-tce? |
Hej, z tego co się orientuję to nie ma możliwości regulacji ponieważ dzieje się to automatycznie (przynajmniej jak ja wymieniałem to mechanik tak powiedział.
pozdr. |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|