[Cari 1.6] Klimatyzacja - dmucha ciepłym powietrzem |
Autor |
Wiadomość |
DyrmaZasadniczo
Forumowicz Carisma 1.6
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-05-2014, 19:14 [Cari 1.6] Klimatyzacja - dmucha ciepłym powietrzem
|
|
|
Wcisnalem ostatnio sniezynke zeby sie nieco schlodzic i niestety...dupa zbita.
Ze sniezynka czy bez na maksa skreconym zimnym powietrzu dmucha tym co zbierze z zewnatrz.
Podjechalem do pierwszego lepszego serwisu klimy podpytac o cho chodzi. Machanik powiedział, że moze byc to spowodowane nieszczelnoscia ukladu w ktoryms miejscu.
I teraz pytanie: nabic klime za 100-150 zl i sprawdzic czy gaz nie ucieka? Czy moze da sie podlaczyc jakies inne zrodlo gazu, strzelam-zwykly kompresor(?) i w ten sposob sprawdzic czy ktoredys nie zmyka gaz.
Podobno nawet gdy klimatyzacja jest juz na krancu swego marnego zywota powinna dmuchac choc odrobine zimnym powietrzem-u mnie niestety tak nie jest.
Co prawda zawsze moge sobie otworzyc okno lub dwa, ale skoro juz mam ten luksus posiadania klimy to czemu by nie skorzystac? |
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lut 2011 Posty: 780 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 01-05-2014, 19:30
|
|
|
Zajedź do serwisu klimy i niech ci sprawdza szczelność przewodów, a kompresor załącza się w ogóle??. Jak załączasz śnieżkę to silnik zaczyna pracować na wyższych obrotach |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 DI-D 115KM
Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D
Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81
 |
|
|
|
 |
DyrmaZasadniczo
Forumowicz Carisma 1.6
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6
|
Wysłany: 01-05-2014, 19:33
|
|
|
No wlasnie wlaczenie sniezynki nie robi na aucie za wielkiego wrazenia. Jedyne co sie dzieje to zapal sie lampka pod pokretlem )) |
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
PiotrekW
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 16v
|
Wysłany: 01-05-2014, 20:59
|
|
|
Mam podobnie jak autor tematu. Na wykręconym zimnym powietrzu i włączonej klimie mam wrażenie że zimno leci z tego, co auto zaciągnie z zewnątrz. Patrząc pod maską ujrzałem jeszcze taki oto widok-zastanawia mnie co to za kabelek (z czerwoną taśmą) i skąd mógł zostać wypięty. Ma bardzo cienką końcówkę.
http://i62.tinypic.com/30x7kt0.jpg
Ma to związek z klimą? Później sprawdzę jeszcze czy silnik reaguje na włączenie klimy. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 01-05-2014, 21:07
|
|
|
ok bo to już kolejna osoba:
1. ten kabel od wtyczki który idzie bardzo czesto lubi sie przerwać i wtedy klima nie działa.
2. to że świeci ci sie śnieżynka nie oznacza że kompresor od klimy działa, i nie zadziała jeżeli czynnika w instalacji jest zbyt mało czyt. zbyt niskie cisnienie, bądz kabelek pokazany na zdjęciu gdzieś zostanie przerwany.
3. dobry serwis klimy ma dobry sprzęt, który pozwala sprawdzić szczelność najpierw na podciśnieniu, wysysając resztki starego czynnika i oleju później na ciśnieniu i jak wykryją nieszczelność nawet mogą napompować czynnik z barwnikami UV wtedy można zlokalizować nieszczelność przy użyciu lampy UV pod koniec opróżniają instalacje a czynnik wpompowywują z powrotem do butli także płaci się grosze bo czyunnik sie4 nie marnuje, u ciebie obstawiam ze czynnik po prostu nie był uzupełniany przez kilka lat i to normalne że wyparował |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 01-05-2014, 21:41
|
|
|
Ja bym na początku sprawdził poprawnośc działania silniczka sterującego mieszalnikiem powietrza ciepłe-zimne |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-05-2014, 07:23
|
|
|
robertdg napisał/a: | Ja bym na początku sprawdził poprawnośc działania silniczka sterującego mieszalnikiem powietrza ciepłe-zimne |
jak wyjmował panel od klimy to może być ze obudowa przewodu wypadła z mocowania |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 DI-D 115KM
Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D
Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81
 |
|
|
|
 |
radek8622
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2011 Posty: 521 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 02-05-2014, 15:16
|
|
|
sprawdźcie czy rurka z tyłu panelu nie spadła oraz cięgna(silniczki przełączenia nawiewu) |
_________________ carisma GDI 98,Galant elegance 2,5v6
 |
|
|
|
 |
|