Coś nie tak z elektryką |
Autor |
Wiadomość |
mitsufree
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma II 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-07-2013, 23:21 Coś nie tak z elektryką
|
|
|
Siemaaaanko. Mój problem polega na tym, że niektóre elektryczne elementy wyposazenia raz dzialają a raz nie. Np. światełko podczas otwierania drzwi zapalalo sie gdy otwieralem a pozniej juz nie, teraz juz wogle sie nie zapala, albo sygnalizacja dzwiekowa gdy zostawilem wlaczone swiatla piszczala, pozniej nie, pozniej znow tak i teraz juz nie (juz 2 razy zdarzylo mi sie rozladowac przez to aku). Tak samo jest z automatycznym domykaniem szyb, dzialaly, pozniej nie, a teraz tylko dzialaja tylne ... Nie wiem co mu dolega. Bezpieczniki są ok. Są to moze malo ważne rzeczy, ale mi to przeszkadza Na szczęście nie są to rzeczy typu kierunki, czy światla do jazdy dziennej. Ktoś mial taki problem i go rozwiązał ?? Prosze o pomoc. |
|
 |
Jaro1974
Mitsumaniak Outsilverman ;-)

Auto: O1 bez T, EA5W i moto
Pomógł: 57 razy Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 20738 Skąd: Z outlandera ;-) LRY ;-)
|
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 807 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 19-07-2013, 02:57
|
|
|
opisz więcej, czy światło nie działa przy wszystkich drzwiach czy tylko od kierowcy. Ja także stawiam na krańcówki. Propozycja jest taka: śrubokręt w rękę i do tego jakiś spray penetracyjny. Jak nie pomoże to kontrolka w łapę i szukanie gdzie ucieka masa. Co do szyb to może programowanie pomoże. Skoro już rozładowałeś aku to pewnie im się porąbało. |
|
|
|
 |
mitsufree
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma II 1.8 GDI
|
Wysłany: 20-07-2013, 23:21
|
|
|
szyby wrocily do normy. ale jutro sie wezme z krancowki. swiatlo sie nie zapala tylko przy przednich drzwiach i nie świeci sie kontrolka ze sa otwarte. Przy tylnych jest ok. |
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 21-07-2013, 09:42
|
|
|
To zabierz krańcówki do domu, rozłóż ładnie na biurku (bądź innym stole) porozbieraj delikatnie i poczyść, jak na oko zbyt wytarte będą te "metalowe wkładki" to obróć o 90 stopni i powyczyszczane poskładaj. 10 minut roboty a efekt zachwyca. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 822 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20984 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
carismax
Mitsumaniak Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 405 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22-07-2013, 14:39
|
|
|
Carismy mają to do siebie że elektryka lubi szaleć.
Ja mam na to jeden patent na szybko. Kiedyś od piotra dostałem puszkę kontraktona w sprayu. Naprawiam nim wszystko |
_________________ Bite my shiny, metal ass! - Bender Bending Rodriguez |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 26-04-2014, 20:34
|
|
|
siema podepne sie tu z swoim problemem. w deszczowa/wilgotna pogode dzieja sie dziwne rzeczy w mojej cari. przygasaja swiatla na niskich obrotach, lekko pulsuja kontrolki tez na wolnych karoseria potrafi kopnac pradem przeciwmgielne swieca pulsacyjnym swiatlem i jakies tam inne ustrojstwa o ktorych nie pamietam, zdarza ze zaswieci sie check z roznymi bledami 11,24,12,44 bledy wystepuja losowo raz mrygaja 2 bledy raz 3 raz 1 i co dziwne po odlaczeniu aku i przejechaniu dopiero jakis 600-800km jakis wyskoczy lub nie. zmierzylem napiecie ladowania 13v troche malo, napiecie miedzy "+" akumulatora a silnikiem ok10v tez za male. dzisiaj wczyscilem glowne przylacze masy sporo rdzy tam bylo i... z braku pogody na tym zostalo, ale zauwazylem ze w tej wiazce przewodow co idzie pod szyba sa 2 czy 3 przylaczenia masowe ktore sa mega skorodowane i zasniadziale w zwiazku z tym tez chce je wczyscic i dowiedziec sie gdzie jeszcze sa jakies polaczenia "-" w cari? bo nic wiecej nie znalazlem.
Podsumowujac:
problemy wystepuja gdy mokro, mimo checka masy bledow auto jezdzi normalnie mocy nie brakuje i spalanie normalne.
gdzie jeszcze sa polaczenia "-"? i czy slaba masa moze powodowac checka? |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-04-2014, 21:12
|
|
|
Główny kabel masowy od akumulatora jest skręcony w jednym miejscu na karoserii później na łaczeniu silnika i sklrzyni w okolicach rozrusznika, sprawdź te połaczenia, jak najbardziej słaba masa może powodowac wywoływanie róznych błedów w ECU |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 26-04-2014, 21:30
|
|
|
dzieki tak podejzewalem. ale na skrzyni zadnego kabla nie znalazlem... jak pogoda jutro dopisze bede szukal i czyscil kable ten w okolicy fitra powietrza znalazlem i wyczyscilem ale deszcz nie pozwolil mi do kupy zlozyc auto. |
|
 |
|