Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Grzanie felgi - nieodskakujący klocek hamulcowy
Autor Wiadomość
Straszny 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DID 2009
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-04-2014, 11:40   Grzanie felgi - nieodskakujący klocek hamulcowy

Witam!

Mam pytanie - ile osób męczy się z problemem zapiekania się klocka hamulcowego w prowadnicach? U mnie problem dotyczy tylnego prawego koła i mimo usunięcia problemu jakieś 2 miesiące temu, wyczyszczenia i przesmarowania, wczoraj znów felga zrobiła się gorąca i śmierdząca. Czy ktoś poradził sobie trwale z tym problemem i może zaproponować rozwiązanie? A może jest to częsty objaw i powinno to zostać wpisane przez Mitsubishi do akcji serwisowej? Wydaje mi się, że nie wpływa to dobrze na bezpieczeństwo (zastanawiam się jakbym miał długą trasę i gnał z niezauważoną usterką kilkaset kilometrów).

Z góry dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi rozwiązania problemu.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-04-2014, 13:21   

Co prawda w Lancerze ale miałem to samo. Czyszczenie pomaga na jakieś 2-3 miechy. Wymiana cylinderków, uszczelniaczy pomaga na dłużej (od 2 lat nie ma problemu). Poszukaj zamienników, bo ASO do Lancera policzyło za cylinderki i uszczelniacze prawie 1200pln. Książkowa wymiana płynu hamulcowego co 2 lata to konieczność. Płyn za bardzo łyka wilgoć z otoczenia, przez co elementy pracujące najsłabiej (tylne hamulce) szybciej korodują i m. in. z tego bierze się taki problem.
Przyda się tez zmiana podejścia do samego hamowania. Trzeba niestety co kilka tygodni zmusić abs itp bajery. do ostrej roboty.

Odpowiedz do tematu