|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Grzanie felgi - nieodskakujący klocek hamulcowy |
Autor |
Wiadomość |
Straszny
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DID 2009
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-04-2014, 11:40 Grzanie felgi - nieodskakujący klocek hamulcowy
|
|
|
Witam!
Mam pytanie - ile osób męczy się z problemem zapiekania się klocka hamulcowego w prowadnicach? U mnie problem dotyczy tylnego prawego koła i mimo usunięcia problemu jakieś 2 miesiące temu, wyczyszczenia i przesmarowania, wczoraj znów felga zrobiła się gorąca i śmierdząca. Czy ktoś poradził sobie trwale z tym problemem i może zaproponować rozwiązanie? A może jest to częsty objaw i powinno to zostać wpisane przez Mitsubishi do akcji serwisowej? Wydaje mi się, że nie wpływa to dobrze na bezpieczeństwo (zastanawiam się jakbym miał długą trasę i gnał z niezauważoną usterką kilkaset kilometrów).
Z góry dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi rozwiązania problemu. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 22-04-2014, 13:21
|
|
|
Co prawda w Lancerze ale miałem to samo. Czyszczenie pomaga na jakieś 2-3 miechy. Wymiana cylinderków, uszczelniaczy pomaga na dłużej (od 2 lat nie ma problemu). Poszukaj zamienników, bo ASO do Lancera policzyło za cylinderki i uszczelniacze prawie 1200pln. Książkowa wymiana płynu hamulcowego co 2 lata to konieczność. Płyn za bardzo łyka wilgoć z otoczenia, przez co elementy pracujące najsłabiej (tylne hamulce) szybciej korodują i m. in. z tego bierze się taki problem.
Przyda się tez zmiana podejścia do samego hamowania. Trzeba niestety co kilka tygodni zmusić abs itp bajery. do ostrej roboty. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
|
|