Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 19:59
[I 2.0] Halogeny dalekosiężne
Autor Wiadomość
albercik83 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-03-2014, 19:02   [I 2.0] Halogeny dalekosiężne

Witam. Od jakiegoś czasu urodził mi się w głowie taki pomysł żeby poprawić trochę światła w moim miśku i założyć mu z przodu halogeny dalekosiężne. trochę pogrzebałem w necie i znalazłem takie oto przykładowe halogeny marki Hella:
http://allegro.pl/halogen...4025642170.html
http://allegro.pl/halogen...4049634865.html

Oglądałem też halogeny marki Wesem z których miałem okazję kiedyś korzystać ale nic interesującego nie znalazłem.
I teraz pytanie w którym miejscu zamontować wg zdjęcia które zamieściłem poniżej: bliżej lampy czy bliżej środka auta?

pozdro

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 16-03-2014, 19:22   

FF50 nie nalezą do najmocniejszych , spójrz na stronę
http://www.myhellalights....50-series/ff50/
Zakładka Auxiliary Lamp - Halogen Lamps-
Przy każdym z halogenów masz diagram rozkłądu swiatła , ja mam FF 300 i jest w miarę ok , ale ogólnie przy normalnych żarówkach im mniejszy tym słabszy
I uważaj przy kupnie , bo są tak samo wyglądające przeciwmgielne , ale o innych oznaczeniach . Te świecą szeroko i blisko .

albercik83 
Forumowicz

Wysłany: 16-03-2014, 19:41   

Dzięki za stronkę. Widze że te ff75 świecą najsłabiej z tych dwóch moich propozycji i tych ff300.
Te ff300 spoko ale też cena trochę wyższa.
Kolego PiotrKw jest szansa na zdjęcie jak to u Ciebie wygląda?

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 16-03-2014, 21:23   

Pozwole sobie wtracic swoje 3 grosze, jako ze w temacie jestem dosyc dobrze oblatany. Te halogeniki to szczerze powiedziawszy popierdolki i duzo swiatla nie daja. Juz lepszy efekt dad zalozenie HID na dlugie. W OII jezdzilem z 3 Hella Rallye 3003 i swiecily naprawde dobrze. Potem przerobilem je na zasilanie 3 x 75W xenon zamiast zwyklych 55W zarowek halogenowych i swiecilo to ponad km przed autem. Po prostu mega.....

Dominik

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 17-03-2014, 10:50   

mitsu00 napisał/a:
i duzo swiatla nie daja.

Ale jak na nasze warunki wystarczająco .

mitsu00 napisał/a:
55W zarowek halogenowych i swiecilo to ponad km przed autem.

Cięzko znaleść u nas ponad kilometr prostej do świecenia , To nie północa Norwegia czy Szwecja :wink: :wink:

mitsu00 napisał/a:
Potem przerobilem je na zasilanie 3 x 75W xenon

Z tym bym uważał , bo przy wiekszej ilości dużych tablic kierunkowych , znaków i innych elementów odblaskowych można się skutecznie oślepić .
Co innego na pólnocy , i łosia trzeba zobaczyć i zgonić go z drogi strumieniem świetlnym :mrgreen: :mrgreen: :wink: :wink:

albercik83 napisał/a:
jest szansa na zdjęcie jak to u Ciebie wygląda?

hm.. różne robię ale pojazdu jeszcze nie zdążyłem zrobić . Są zamontowane na zderzaku przed grillem z rozstawem ok 40 cm .

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 17-03-2014, 13:31   

PiotrKw>>>> zgadza sie z tym natezeniem swiatla i tablicami. Dlatego w zupelnosci wystarczy zamontowac zwykly zarnik 35W xenonowy + jesli Nadal razi, to sa warianty z niebieskim kloszem, zamiast przezroczystego i wtedy swieci idealnie. Jeszcze lepszym rozwiazaniem sa halogeny LED-owe (zapalaja sie momentalnie do 100% wydajnosci, ale te juz sa dosyc drogie (od 600zl/szt wzwyz).

Dominik

albercik83 
Forumowicz

Wysłany: 25-04-2014, 17:25   

Aktualizuję temat po założeniu halogenów. Zdecydowałem się jednak na naszą rodzimą produkcję czyli halogeny firmy Wesem model HO3 z obudowa chromowaną :D
Montaż zajął mi 3 popołudnia gdyż musiałem zdjąć zderzak.
Przy okazji założyłem też światła dzienne led.
Mam nadzieję że nie przebajerowałem trochę auta ale mi się podoba a co ważne żonie też ;)
A oto efekty

Odpowiedz do tematu