Toyota Yaris 1.0 Terra |
Autor |
Wiadomość |
madź
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany
Auto: Toyota Yaris
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 14 Lut 2010 Posty: 535 Skąd: Katowice/Bytom
|
Wysłany: 29-09-2014, 19:36 Toyota Yaris 1.0 Terra
|
|
|
Jakiś czas temu szukaliśmy z mężem drugiego auta. Sprawa umarła z wielu powodów.
Pewnego dnia pożyczyłam od mamy samochód na parę dni. Coś mi strasznie dudniło w aucie i poprosiłam Marcina o opinię. Usłyszałam bez zastanowienia: skrzynia biegów.
Gdy powiedziałam mamie o problemie na początku usłyszałam, że to nie możliwe. Pojechała do mechanika i wymieniła olej. Żadnej poprawy.
Zapadła decyzja o naprawie. Mama jednak była bardzo niezadowolona. Była zawiedziona Yarisem. Przecież był od nowości w rodzinie, jak mogło się coś takiego stać? Nie wymienianie oleju od 15 lat po przebiegu 180.000km zrobiło swoje.
Gdy Yaris trafił do mechanika kilka innych mniejszych problemów wyszło na jaw. Moja mama w międzyczasie zdecydowała, że Yarisa chce sprzedać i kupić nowe Aygo. Zablokowałam jej możliwość sprzedaży Yarosława. Samochód od nowości w rodzinie, znana cała historia serwisowania, pewny przebieg, dobry stan mechaniczny, blacharka w stanie prawie idealnym - po co sprzedawać? Ba, jako współwłaścicielka mogłam "coś" powiedzieć w tej sprawie...
No i Yaris trafił w nasze ręce.
Oczywiście - na dzień dobry trzeba było wrzucić 1700zł, ale było warto.
Kilka suchych faktów:
silnik: 1SZ-FE 998 cm3 68 KM / 50 kW z przebiegiem 185.000km
wyposażenie: 4/5 zagłówki, Airbag kierowcy i pasażera, Immobilizer, Lusterka boczne regulowane mechanicznie, Obrotomierz, Tylne oparcie składane, dzielone, Wspomaganie układu kierowniczego, Wycieraczka szyby tylnej [wersja Terra, wyższa jedynie od "base"]
Stan wyjściowy:
Wymienione w pierwszym "rzucie":
- olej silnikowy Elf Competition STI 10W-40
- filtr oleju
- filtr kabinowy
- filtr powietrza
- filtr paliwa
- klocki hamulcowe przednie TRW
- uszczelka pokrywy zaworów
- świece zapłonowe Denso
- olej skrzyni biegów Liqui Moly Hochl.Getriebeoil 75W-90
- konserwacja podłogi
- skrzynia biegów
- uszczelnienie miski olejowej
- wymiana łożyska (lewy przód) - SKF
Po odebraniu Yarosława od mechanika mój mąż sprawdził dokładnie w jakim stanie jest metalowa część tylnego zderzaka. Dwa puknięcia młotkiem i...
Zdecydowaliśmy o zakupie tylnego zderzaka z Yarisa T-Sport (cały plastikowy). Po tym jak zauważyliśmy, że przedni zderzak jest nadłamany stwierdziliśmy, że zakupimy cały bodykit z T-Sport'a, jednakże jakoś wybitnie się z tym tematem nie śpieszymy.
Zdjęcia podłogi:
Gdy tylny zderzak z dokładką zostały zdjęte trzeba było kilka śrub rozwiercić, dziury nagwintować. Cały fragment został oczyszczony, zabezpieczony konserwacją, pomalowany na złotą bazą (nieco rozcieńczony kolor z Seicento) oraz bezbarwnym.
Tak jeździłam przez miesiąc, aż mój mąż tanio kupił tylny zderzak z przedliftowego T-Sporta.
 |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
|
|
|
 |
KsiadzRobak
Forumowicz
Auto: Lancer
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Wrz 2014 Posty: 1029 Skąd: ecki
|
Wysłany: 29-09-2014, 21:59
|
|
|
madź napisał/a: | poprosiłam Marcina o opinię. Usłyszałam bez zastanowienia: skrzynia biegów. | dosyć znany problem tego auta - skrzynie biegów robione są w Polsce (Bielsko Biała czy Tychy? - dobrze pamiętam?)
ps. jak czytałem temat o 3000GT to podziwiałem znajomość na mechanice.. ale cóż - widzę, że zaobrączkowana (masz może siostrę? ) |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 29-09-2014, 22:13
|
|
|
Gratulacje nabytku madź napisał/a: | Nie wymienianie oleju od 15 lat po przebiegu 180.000km zrobiło swoje. | I tak by jej za wiele nie pomogło, taki typ |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
madź
|
Wysłany: 29-09-2014, 22:48
|
|
|
Mam się spodziewać, że skrzynia, która aktualnie "siedzi" w Yarosławie także niebawem może sprawić nam problem? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 30-09-2014, 07:52
|
|
|
Nie wiem, nie bede zgadywał stanu użytkowego, jezeli zacznie wydawać dźwieki pod obciązeniem to cóż. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
madź
|
Wysłany: 01-10-2014, 15:51
|
|
|
Proszę o pomoc. Od miesiąca wybieramy opony zimowe do Yarisa... Końca nie widać...
Zawęziliśmy wybór do trzech modeli. Czas na decyzję - 48h.
1)
Profil Pro Snow 780
Opony bieżnikowane
Cena z wysyłką: 520 zł
Gwarancja: 2 lata
Produkcja: 2014
Komentarz: kopia Continental TS780, bardzo dobre opinie
2)
Kormoran SnowPro B5
Cena z wysyłką: 540 zł
Gwarancja: 5 lat
Produkcja: 2014
Komentarz: kiepskie opinie w testach opon
3)
Falken HS-439
Cena z wysyłką: 520 zł
Gwarancja: brak danych
Produkcja: 2011
Komentarz: opony leżakowane, bardzo dobre opinie
 |
|
|
|
 |
Sunderland86
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Pomógł: 11 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Posty: 1050 Skąd: Ostróda
|
Wysłany: 01-10-2014, 16:46
|
|
|
Według mnie najrozsądniejsze będą Falkeny.
Bieżnikowane oraz używane zimówki to raczej strzał w kolano. |
_________________ 28.04.2014 [*]
 |
|
|
|
 |
madź
|
Wysłany: 01-10-2014, 16:54
|
|
|
Z tym, że wspomniane Falkeny mają już ponad trzy lata.
Nikt o używanych oponach nawet nie myśli, przy tym rozmiarze się to najzwyczajniej nie opłaca. Wszystkie opony w zestawieniu są nowe.
Opony bieżnikowane niektórych firm mają bardzo dobre opinie, szczególnie w kwestii opon zimowych. |
|
|
|
 |
kisian
Mitsumaniak kisian 00537
Auto: MSS 1.6 2003
Pomógł: 15 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 546 Skąd: Wola Dębińska
|
Wysłany: 01-10-2014, 18:36
|
|
|
Zimówki kup nowe. Komorany, Dębice, Barumy czy Savy bez problemu utrzymają to autko na drodze. Polskie zimówki są chwalone w całej europie więc bez sensu ładować kasę w bieżnikowane czy jakieś chińskie/koreańskie wynalazki. Chyba że ktoś lubi jak ma głośno w środku i chce szybko wymienić łożyska kół. |
|
|
|
 |
madź
|
Wysłany: 01-10-2014, 18:44
|
|
|
Falken to opona japońska, zupełnie jak Toyo czy Yokohama...
Dębica? Dębica robi zimówki typu skandynawskiego, tj. śnieg, śnieg i jeszcze raz śnieg.
Ja potrzebuję czegoś do miasta, tj. deszcz, błoto pośniegowe, odśnieżone drogi... |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2012 Posty: 651 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 01-10-2014, 19:07
|
|
|
Profil robi bardzo dobre opony na głęboki śnieg, w mieście też dadzą radę, sam testowałem. Mają jedną wadę nadają się do jazdy tylko w pierwszym roku produkcji, po przesiedzeniu w garażu przez lato twardnieje guma i już nie trzymają się tak fajnie. Przetestowałem to na Toyocie. Ja kupowałem Dębice Frigo i przez dwie zimy wytrzymywały, teraz miałem Barumy Polaris i też bardzo dobrze się trzymały, a płaciłem tyle samo co za Dębice. Gość u którego kupowałem polecił mi je, twierdził że trzy zimy powinny wytrzymać, niestety Toyoty już nie ma i nie zdążyłem sprawdzić, mam je jeszcze w domu na felgach. |
_________________ Toyota odeszła
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
kisian
Mitsumaniak kisian 00537
Auto: MSS 1.6 2003
Pomógł: 15 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 546 Skąd: Wola Dębińska
|
Wysłany: 01-10-2014, 19:08
|
|
|
madź napisał/a: | Falken to opona japońska, zupełnie jak Toyo czy Yokohama... |
Człowiek uczy się całe życie.... Nie wiedziałem że to japońska marka, z nazwy kojarzyła Mi się z Nexenami lub czymś zbliżonym. Ja wolałbym kupić nowe gumy bo dłużej będą przyczepne. |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 01-10-2014, 20:18
|
|
|
madź, ja mogę polecić Save Eskimo - oblatałem zimą pół Polski + bardzo zasypane Zakopane
A z tych co podajesz wziął bym Kormorany. |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
Perki1985
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Lut 2009 Posty: 325 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 01-10-2014, 20:26
|
|
|
Falkeny bym olał. Jak już kupować nówki sztuki to z jak najświeższym DOT-em. Yaris ma cię pewnie wozić z domu do pracy ewentualnie pod market na zakupy. Demonem przyspieszenia też nie jest więc bardziej skupiłbym się na cenie i jak najświeższej dacie produkcji, a producenta bym zepchnął na drugi plan. W Skodzie mam zimówki Point S i przy prędkościach miejskich spisują się dobrze. |
|
|
|
 |
|