[Cari 1.6] Tuning Cari 1.6? |
Autor |
Wiadomość |
demonik [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2007, 17:08 [Cari 1.6] Tuning Cari 1.6?
|
|
|
Kupiłem niedawno żone cari 1,6 2001 bo chciała cos ładnego z wiekszym bagażnikiem
Ostatnio troche nim pojezdziłem i w zasadzie rewelacja tylko troszke mi brakuje mocy.
Niby 103 KM, 190 pójdzie ale jakoś tak słabiej od octavi czy laguny 1,6 (wiem wiem laguna ma 110 KM).
Pytanie proste jest jakies pole manewru w tym silniczku czy mam sie nastawiać na zmianę na 1,8 GDI (zdaje sie z prościej cały samochod niż silnik). Jeśli jednak sugerujecie zmine silnika (szkoda by mi było bo niecałe 80000 przebiegu i zegarek po prostu) to na jaki.
dzieki
demonik |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2007, 17:16
|
|
|
Jak ładnie pracuje to nic nie ruszać, a jak chcesz zmian to na
Galant 2.5 V6, pali jak smok, szumi pięknie, kopa ma wystarczającego no i bagażnik większy
tak jak kolega powiedział, sensowniej będzie zakupić Cari GDI niż kombinować... |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 27-03-2007, 18:04
|
|
|
demonik napisał/a: | Jeśli jednak sugerujecie zmine silnika (szkoda by mi było bo niecałe 80000 przebiegu i zegarek po prostu) to na jaki. |
Jesli juz chcesz sie zastanawiac nad jakims silniczkiem w Carismie to tylko GDI. leser napisał/a: | Jak ładnie pracuje to nic nie ruszać, |
...grunt to tez trafic na w miare zadbany egzemplarz
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 27-03-2007, 18:42
|
|
|
I nie przekładać bo to się po pierwsze nie opłaca a po drugie masa kombinowania i wymiany pół auta więc lepiej albo kupić Carismę GDI albo Gala 2.5V6 |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
demonik [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2007, 18:44 róznice 1,6-1,8 ?
|
|
|
Trafiłem zadbany egzemplaz, z małym przebiegiem garazowany troche sie wachałem nad space starkiem ale nie moglem trafić niczego ciekawego a ten 1,6 wziolem bo mnie facet przekonał ze to silnik robiony do spóły z Volvo, trwały i oszczedny.
Jak na 1,6 jest bardzo cichy( stojąc przy samochodzie nie słysze go do 2000 obrotów! a w środku do 4000 obrotow) i mało pali (8,2 miasto stołeczne w korkach to naprawde niezły wynik) a straszyli mnie ze 1,8 GDI nie schodzi poniżej 11. to jak to jest? |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 27-03-2007, 19:01
|
|
|
demonik napisał/a: | a straszyli mnie ze 1,8 GDI nie schodzi poniżej 11. to jak to jest? |
Wielka bezedura -ktos sie nie znal, nie jezdzil nigdy GDI...
Mi w miescie (wskazania kompa) pali w granicach 7,5...no max 8,5 (przy wcale nie wolnej jezdzie)...a co dopiero na trasce A dojscie do 11l/100 hmmm moze przy predkosciach powyzej 140
pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 27-03-2007, 19:08
|
|
|
demonik napisał/a: | przekonał ze to silnik robiony do spóły z Volvo, trwały i oszczedny. |
to ci nowosc, jeszcze cos ci naopowiadal ??
jesli auto dla zony to jej w zupelnosci 1.6 wystarczy, a ty pewnie nie bedziesz czesto nim jezdzil bo jak rozumiem to masz cos innego - wiec szkoda pieniedzy jesli ten egzemplarz ktory posiadasz taki zadbany
nie wiem z jaka octavia sie sprawdzales - ale jak ja sie probowalem z 75 koni czy tam 100 to jakos zostawaly w tyle, dupcie pokazywala dopiero 1.8T |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
demonik [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2007, 19:57
|
|
|
Ok. Dzieki wszystkim.
Tak infomacyjnie porowniania dynamiki jazdy były czysto subiektywne nie robilem wyścigow na torze, pomiarów czasów itp.
Matejko - 1,6 skody ma 98 koni z 2 zaworow na cylinder, kosztem złuzycia paliwa można go podkrecic do 108 moze akurat takiego miałem
Silnik 1,6 po 99 roku był produkowany na jednej taśmie w Holandii z silnikami Volvo. nie mam pewności czy wkładali go do obu samochodów z róznym deklem na zaworach czy tylko szły na taśmie razem bloki ale coś tam było robione. S40 miało taki silnik od 1997 r.
Podobnie jak stare disele bodaj 1,9 były robione przez Renault do obu tych samochodów. Ten sam silnik(ale z gorszym osprzętem) był potem w megance i Lagunie.
Za pare dni bede w Holandi moge dopytac. |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 27-03-2007, 20:05
|
|
|
U mnie w mieście GDI _WSZYSTKIM_ palą 11 - taka specyfika kombinacji korków, mocno górzystego terenu i pierdyliona świateł na dwóch głównych przelotówkach przez miasto. Oczywiście zgadzam się z tym że w innym mieście po płaskim na szerokich i przepustowych arteriach może palić parę literków mniej tym bardziej że moja w trasie przy energicznej jeździe łyka tylko 7 literków |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 27-03-2007, 20:11
|
|
|
demonik napisał/a: | Silnik 1,6 po 99 roku był produkowany na jednej taśmie w Holandii z silnikami Volvo. nie mam pewności czy wkładali go do obu samochodów z róznym deklem na zaworach czy tylko szły na taśmie razem bloki ale coś tam było robione. S40 miało taki silnik od 1997 r. |
to ja mam zupelnie inne informacje - tzn i volvo i carisma mialy 1.6 ale to nie byl ten sam silnik jeden byl konstrukcja mitsubishi 4g92, a drugi volvo, |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Marcinlodz [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2007, 20:12
|
|
|
Mojemu tacie Cari GDI pali w cholernie zatłoczonej Łodzi max 9 l przy dosc agresywnej jezdzie. Na trasie tak z 6-6,5 litra to norma. A silniczek chodzi cudownie |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 27-03-2007, 20:18
|
|
|
Marcinlodz napisał/a: | Mojemu tacie Cari GDI pali w cholernie zatłoczonej Łodzi max 9 l przy dosc agresywnej jezdzie. |
A są w Łodzi górki takie po 100-150m przewyższenia? Bo jak nie ma i jeździ prawie po płaskim to nie ma co się porównywać bo ja praktycznie 4-5 razy dziennie z jednej górki na drugą taką drałuję a spalanie chwilowe pod górkę to mi komp pokazuje wtedy w okolicach 25-35 litrów na setkę |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 27-03-2007, 20:27
|
|
|
wskazania komputera, to sobie w buty wsadźcie, wyżsi bedziecie. Jak ktoś ma miasto
saphire napisał/a: | pierdyliona świateł na dwóch głównych przelotówkach przez miasto. |
to auto z silnikiem 1.8 pali jak smok, bo nie zdązy sobie dobierać optymalnego poboru paliwa do obrotów i warunków jazdy |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 27-03-2007, 20:33
|
|
|
Chooper napisał/a: | wskazania komputera, to sobie w buty wsadźcie, wyżsi bedziecie. |
Niech nawet komp przeklamuje o 1 litr...to i tak dobrze (zreszta w Cari ktos kiedys pisal ze komp podaje wartosci +/- 0,5l/100KM). Wiec orientacyjnie wynik jest zblizony. Tym bardziej ze co kilkanascie KM resetuje kompa. Wtedy szybciej (zmienia sie)podaje zuzycie paliwka
Jasne ze nie jest to dokladny wynik...ale orientacyjnie pokazuje ile w tym momencie pali
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
|