Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Zagubiony kluczyk
Autor Wiadomość
djpatrix 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma '99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-05-2014, 11:27   [Cari 1.6] Zagubiony kluczyk

Witam!
Pech chciał że straciłem jeden jedyny kluczyk do samochodu. Z pomocą ojca mechanika udało mi się jakoś do niego dobrać, lecz odpalenie go nie było możliwe z śrubokręta bo immo. I teraz pytanie - czy wystarczy że wymienie ten ring wokół stacyjki czy jest on tylko swego rodzaju anteną?

Znalazłem na tablicy człowieka który dekompletuje swoją cari i moge u niego robić zakupy.

Muszę też jakimś sposobem odblokować zablokowaną kierownicę i odkręcić te dziwne śruby trzymające obudowę stacyjki... :(

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-05-2014, 11:43   

Musisz wymienić komputer silnika, sterownik immobilisera oraz kluczyk z pestką więc też stacyjkę. Wymiana samej anteny przy stacyjce nic nie da. Można też dodać nowy kluczyk w serwisie Mitsubishi ale trzeba by dopytać jaki będzie tego koszt czy nie będzie większy jak kupno stacyjki z kluczem, komputera i sterownika immobilisera.

djpatrix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-05-2014, 11:55   

koszt w salonie mitsubishi to 1500 zl. pozdrawiam :D ma ktos jakis patent zeby odblokowac kolumne kierownicza nie niszczac wszystkiego tam? musze zdjac ta obudowe stacyjki chyba :(

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-05-2014, 11:59   

Jeśli chcesz odblokować, to musisz odkręcić - zdemontować stacyjkę.

djpatrix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-05-2014, 12:02   

ale tam sa od gory takie dwie sruby ktore wygladaja jak nity, nie da sie normalnie tego odkrecic :(

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-05-2014, 12:04   

Raczej musisz je rozwiercić bo to są specjalne śruby w których przy dokręcaniu urywają się łby aby nie dało sie łatwo tego rozebrać.
Ps. Na allegro cały potrzebny komplet kupisz za max 300zł.

djpatrix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-05-2014, 14:44   

zrobiłem mały research, generalnie tak:
Bez potrzeby kupiłem kluczyk, stacyjke i zamki, bo koleś ostatecznie nie miałjednak komputera. ALE mechanik powiedział że podobno jest możliwość modyfikacji komputera aby zrobić bypass immo, da się to zrobić w domu czy muszę to robić przez mechanika?

Samochód stoi w miejscu, gdzie w każdej chwili może zostać skradziony, w dodatku nie ma wkładu od zamka kierowcy i żeby go otworzyć wystarczy penceta... jak nie moge tego zrobić sam asap to porównam ceny i wybiore któryś wariant (czy dłubanie kompa czy wymiana kompa + sterownika + kluczyka)

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-05-2014, 15:20   

A dokładnie jaki masz silnik, jaka moc?
Ja na forum o modyfikacji komputera nic nie widziałem. Podobno w starszych wersjach czyli przed 1997 komputer nie był powiązany z sterownikiem immobilisera a w nowszych już tak i przy wymianie potrzebny jest komplet z jednego auta. Podobno magicy od elektroniki samochodowej stosują jakieś emulatory sygnału sterownika immobilisera oszukując tym samym sterownik silnika i auto normalnie działa ale ja się z tym osobiście nie spotkałem. Jeśli auto nie jest daleko do Ciebie, to może przywieź je na lawecie, często mniej znaczące na tym rynku firmy mają dość atrakcyjne ceny.

djpatrix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-05-2014, 15:28   

no 120 zł za lawetę pod wawą u mnie za 4 km....

1.6 16v, ten co ma na deklu dwie fajkocewki z których odchodzi dodatkowo po 1 przewodzie. samochód z 99 roku czyli pewnie już jest powiązany. 90 Km z tego co mi się wydaje.

Musze się wystrzegać tego zestawu z silnika z aparatem zapłonowym (tej starszej ) czy nie? Są one zgodne?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-05-2014, 15:36   

Najlepiej kupić taki sam zestaw jak masz, odczytaj numery z Twojego starego komputera i szukaj kompa z takimi samymi numerami.

djpatrix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-05-2014, 15:54   

moj numer komputera to md347228

znalazlem kolesia na allegro, ktory niestety po porownaniu powiedzial ze ma MD329097

czy to konieczne musi byc ten sam komputer? silniki mamy takie same z tego co mowil, na fajkocewkach

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-05-2014, 17:54   

Chyba od rocznika 1997 wszystkie Carismy 1.6 miały fajkocewki ale i tak jest kilka wersji, Twój ma jak pisałeś 90 koni a są jeszcze wersje 99 i 103 konne. Nie wiem dokładnie czym te silniki się od siebie różnią ale raczej nie można do nich zamiennie stosować różnych sterowników.

djpatrix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-05-2014, 17:24   

ale ciekawostkę znalazłem na allegro:
http://allegro.pl/mitsubi...4228040548.html

1,8 i moj numer komputera. Może jednak to działa?

-------------EDIT
Zrobiłem inny manewr, dorobiłem transponder do immo, koleś też chyba zmieniał go w sterowniku immo (czerwona puszka BOSH'a). Przykleiłem sobie pestke do anteny, odpalam i to samo....

Czy teraz komputer ma problem dlatego że koleś grzebał w czerwonej skrzynce?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-05-2014, 17:33   

Sprawdź czy wszystkie kostko dobrze łączą, sprawdź też czy antena przy stacyjce ma ciągłość, miernik powinien pokazać kilkanaście omów. Jeśli będzie wszystko OK a auto dalej nie odpali, to reklamuj usługę.
Ps. Ile dałeś za dorobienie?

djpatrix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-05-2014, 17:37   

250, sama pestka bez kluczyka, kluczyk ze stacyjką kupiłem kilka dni wcześniej. Mam dwie anteny, raczej mało prawdopodobne aby obie były uszkodzone.... :( No dobra jak zareklamuje to co dalej? Gadałem z tym kolesiem, powiedział żeby zaciągnąć auto do niego. Ja tak średnio mam możliwość holowania tego auta, szczególnie w tygodniu w godzinach dziennych.

Odpowiedz do tematu