Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zgasł podczas jazdy
Autor Wiadomość
Montecarllo 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis DID
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 18-02-2022, 20:25   Zgasł podczas jazdy

Cześć, może ktoś mi pomoże i napisze co mogło być przyczyną , że Grandis ( 2.0 did) ostatnio stanął w trasie.
Dwa dni temu jechałem autostradą, paliwa wg wskazań komputera było jeszcze na ok 70km i rezerwa się nie paliła.
Mocniej przyhamowalem , a później jak chciałem dodać gazu to auto zaczęło się krztusić i nie reagować na gaz. Zjechałem na pas awaryjny, wcisnąłem sprzęgło i auto zgasło. Rozrusznik kręcił , ale już nie odpalał, tak jakby się zapowietrzył. Kilkukrotnie włączałem/wyłączałem zapłon, żeby pompka w baku dopompowała paliwo , ale dalej nie chciał zapalić(trzymałem na rozruszniku po kilka sekund). Niestety nie miałem przy sobie żadnego "plaka" żeby w ten sposób spróbować go odpalic. Przyjechała pomoc drogowa, dolali 5l paliwa, psiknęli samostartem i odpalił po czym zgasł. Raz jeszcze psiknęli odpalił, potrzymałem chwilę na wyższych obrotach i już było ok. Od tamtej pory sytuacja się nie powtórzyła.
Na początku myślałem, że wskaźnik źle pokazał i rzeczywiście wyjeździłem całe paliwo, ale jak na najbliższej stacji tankowałem to weszło ok46 litrów czyli oprócz 5, którą dolali musiało być w baku jeszcze ok 10litrów.
Ma ktoś pomysł co mogło być przyczyną powyższej sytuacji?
Mi do głowy przychodzą dwie rzeczy:
1 jak przyhamowalem to bujnęło paliwem i załapało wtedy powietrze , i dlatego się zapowietrzył?
2 pompa w baku "stanęła" i nie podała paliwa , ale nie chce mi się w to wierzyć bo do tej pory żadnych oznak jej zużycia nie miałem, zawsze bezproblemowo odpalał i nie tracił mocy.
Pozdrawiam

wyderka 
Mitsumaniak

Auto: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-02-2022, 18:51   

Przyczyną była głupota właściciela doprowadzając do niskiego poziomu paliwa i tylko tyle.

Odpowiedz do tematu