Przesunięty przez: glina 04-06-2014, 10:12 |
[Carisma] Błąd nr 11 |
Autor |
Wiadomość |
Stach
Forumowicz
Auto: cari 1.6 97r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-06-2014, 22:23 [Carisma] Błąd nr 11
|
|
|
Witajcie. Carisme mam od 22tyś km prócz serwisowych wymian wszystko narazie sprawuje się ok. Czasem raz na jakiś czas ok 5 tys km zapalał się na sekundkę check engine . Teraz występuje już to co ok 20-50km. Zwarcie pinów pokazało mi błąd nr 11. Pytanie w związku z tym. Wymiana sondy lambda ? Proszę o odpowiedź . |
Ostatnio zmieniony przez glina 18-06-2014, 14:25, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23644 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 03-06-2014, 22:41
|
|
|
Wypadałoby podpiąc pod skaner i sprawdzić jej prace, napisz jeszcze czy to Pb czy Pb+LPG |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 03-06-2014, 22:44
|
|
|
Pewnie czeka Cię wymiana ale można by jeszcze podłączyć auto pod komputer i sprawdzić pracę sondy jak zasugerował robertdg.
Można to zrobić we własnym zakresie za pomocą Kabla VAG KKL i programu Evoscan. |
|
|
|
 |
Stach
Forumowicz
|
Wysłany: 03-06-2014, 23:49
|
|
|
Z tego co udało mi się znaleźć wygląda to na ta sondę ale dla pewności wolałem mitsumaniaków zapytać też na wolnych obrotach czuć nierówna pracę silnika. Nie jest to nie wiadomo jak bardzo ale wyczuwalne dobrze. U mnie w okolicy mało takich dobrych szpecy . Sami naciągacze. Moja cari smiga tylko na pb. Do gazu nie mam zaufania . A tak i mi się też wydaje jakby nieco spalanie było większe. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-06-2014, 23:54
|
|
|
Polecam sondę firmy Denso, do twego silnika według ich katalogu pasuje DOX-0114, kupisz taką za około 150zł więc raczej tańszych zamiwnników nie opłaca się kupować.Dodatkowo proponuję wyregulować zawory jeśli nie było to robione bo w twoim silniku jest regulacja na śrubę. A jeśli chodzi o LPG, to Carisma ma wręcz idealny silnik do zasilania tym paliwem, autka te zasilane takim paliwem jeśli instalacja jest właściwie dobrana i zainstalowana powinny spokojnie na takim zasilaniu wytrzymać 500 tys km. Ale jak lubisz przepłacać za paliwo, to nie będę przekonywał |
|
|
|
 |
Stach
Forumowicz
|
Wysłany: 04-06-2014, 00:31
|
|
|
Znaczy słuchaj . Nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem . W rodzinie auto było jedno w gazie na którym nie jeździło. Ale nie w tym rzecz . Jako miałem kiedyś chwilowo pracę w warsztacie tam jak ktoś przyjechał i miał auto w gazie to zawsze było narzekanie, nie było gościa co by powiedział że jeździ i zawsze hula. Ciągle coś. Ale nie mówię że to jest złe itp. Za mało miałem styczności. Ale zdaję sobie sprawę że dobre części dobrze dobrane i wyregulowane przez porządnego gazownika będą działać dobrze. Ale w mojej okolicy o dobrego gaziarza to ciężko Cóż wracając do sedna tematu. Też zastanawiam się nad denso bo nie chciałbym trafić na jakiś złom , nawet używany zamiennik. Cari mi pasuje jako że młody jestem a to moja pierwsza bryka Zadowolony jestem z tego auta i też nie jestem człowiekiem co pcha złom do auta. Auto 97r ale całkiem całkiem. Nie zjada oleju nie kopci mi ani nic, na trasie mnie nie zawiodła jak narazie. Wyposażenie też git
Co do sondy. Będę szukać takiej jak podajesz. A znacie jakiś sklep w którym znajdę w tej cenie taką sondę czy szukać na alle...? 150zł tak jak patrzyłem chwilę to dobra cena. Widziałem droższe Sory ale się napisałem
Drobny edit:
A mógł byś mnie naprowadzić gdzie mniej więcej w którym miejscu i jak zabrać się do wymiany sondy . Nie robiłem tego stąd też pytam |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-06-2014, 06:14
|
|
|
Zmianę sondy najlepiej robić na kanale bo jest wkręcona w wydech pod autem. Przewody z kostką przechodzą do wnętrze auta więc będzie trzeba odkręcić część tunelu środkowego w kabinie aby dostać się do kostki. Taka uniwersalna sonda jaką podałem jest oczywiście bez kostki więc będzie trzeba oryginalną odciąć od starej sondy i połączyć ją z nową sondą. W komplecie z sondą będziesz miał potrzebne złączki bo przy takiej operacji kabli się nie lutuje.
Tu będzie trochę drożej ale i tak dobra cena http://www.e-denso.pl/dox...shi-p-1898.html
A na Allegro chyba będzie najtaniej http://allegro.pl/sonda-l...4299148595.html
A jeśli chodzi o instalację LPG, to jak zauważyłeś, podstawa to dobry i uczciwy gazownik. Ja z kolei od 2000r. jeżdżę na lpg i jak na razie na inne paliwo nie zamierzam zmieniać. W obecnym aucie mam instalację sekwencyjną i na takiej auto chodzi na LPG tak samo jak na benzynie. Ci co narzekają na LPG najczęściej z powodu przesadnej oszczędności lub po prostu z niewiedzy założyli badziewną instalację u partacza a nie gazownika ale to może i ma swoje plusy bo dzięki temu mamy jeszcze dość tani gaz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23644 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 04-06-2014, 08:26
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Zmianę sondy najlepiej robić na kanale bo jest wkręcona w wydech pod autem. | Z dobrym kluczem bo jak wcześniej wspomniano jest wkrecona w wydech i istnieje ryzyko ze sie poprostu zapiecze, dodatkowo przy udanej próbie demontażu warto przeczyscic gwint gwintownikiem |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-06-2014, 08:54
|
|
|
Najlepiej też wykręcać sondę zaraz po jeździe jak elementy są mocno rozgrzane. |
|
|
|
 |
Stach
Forumowicz
|
Wysłany: 04-06-2014, 09:27
|
|
|
Znaczy te co podałes w linku to już patrzyłem to. Chodziło mi o jakiś pewny sklep. Czy znacie taki. Bo nie chciałbym czekać 3tygodnie. Narazie kasę szykuje. Autem da się jeździć ale też żeby gorzej nie było. Może coś gdzieś se zarobię a ile by mógł tak mechanik wziąć za wymianę sondy? Tak mniej więcej ? Raczej i tak będę sam próbować i dziękuję wszystkim za wskazówki itp |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-06-2014, 10:54
|
|
|
Robota dość prosta więc pewnie około 100zł a może i trochę mniej zresztą wszystko zależy od mechanika czy warsztatu.
Ten sprzedawca z Allegro raczej dość pewny patrząc po komentarzach. Ja niedawno kupowałem inna sondę od tego i wszystko było w jak najlepszym porządku http://allegro.pl/sonda-d...4261229940.html |
|
|
|
 |
Stach
Forumowicz
|
Wysłany: 04-06-2014, 14:26
|
|
|
Dzięki panowie za pomoc Sonda zamówiona Dam znać tutaj jak ją wymienię |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-06-2014, 14:39
|
|
|
Nie ma za co
Oby porady były pomocne. |
|
|
|
 |
Stach
Forumowicz
|
Wysłany: 04-06-2014, 18:32
|
|
|
No już dużo były pomocne. Byłem u znajomego mechanika i za wymianę mi powiedział 30zł chyba że gwint wyjdzie to 100zł. Jakoś tak. Także chyba na niego się zdecyduje a jutro w trasę lecę mam nadzieję że cari mnie zawiezie i przywiezie bo rozmowa o pracę się szykuje także trzymajcie kciuki za mnie |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-06-2014, 18:56
|