Mocowanie górne amortyzatora |
Autor |
Wiadomość |
FaziRBK
Forumowicz
Auto: Outlander II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-12-2020, 20:05 Mocowanie górne amortyzatora
|
|
|
Witam serdecznie i na wstępie życzę wesołych świąt.
Zwracam się z pytaniem ponieważ dostałem już napadów agresji od braku możliwości doboru części do zawieszenia przez kilka sklepów z częściami a mianowicie:
Mój lancer 2006 rok Sedan wersja Intense czyli 4g63. Zabrałem się za przednie zawieszenie i wymieniam wszystko łącznie z amortyzatorami Sachsa. I pojawił się problem, musiałem rozciąć jedno z górnych mocowań amortyzatora żeby zdjąć sprężynę. Stwierdziłem, że kupię nowe górne mocowania wraz z łożyskami i tu pojawił się problem. Kupiłem takie, w którym zgadza się rozstaw śrub do mocowania na kielichu, łożysko pasuje do poduszki ale jest zbyt wąskie i nie pasuje na talerz sprężyny. Następnie w innym sklepie dobrali po Vinie takie, które pasuje łożysko na talerz sprężyny samo łożysko do górnego mocowania ale rozstaw śrub do kielicha jest za wąski. Następna próba ściągnęli Kayaby 150 za sztukę i zabawne jest to, że łożysko pasuje na talerz sprężyny, mocowanie ma odpowiedni rozstaw śrub do kielicha ale tutaj zaskoczenie - samo łożysko nie pasuje do Górnego mocowania bo jest za wąskie względem łożyska(ciekawe jak to pakują skoro fabrycznie łożysko w zestawie nie pasuje do Górnego mocowania) a sprawdzałem dwie sztuki. Makabra, sprawdzam po numerach części OEM ale są takie błędy w katalogach i na Allegro że wszystkie powyższe powinny pasować a jak widać żadne nie pasuje. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jakie łożysko z górnym mocowaniem będzie pasowało do mnie na talerz amortyzatora i rozstawem śrub do kielicha. Kwestia kwoty jest nieistotna bo od tygodnia jestem bez samochodu. Z góry dziękuje za podpowiedzi. |
|
|
|
 |
CLX 420
Nowy Forumowicz
Auto: lancer cs 2.0 dohc 135km
|
|
|
|
 |
FaziRBK
Forumowicz
|
Wysłany: 24-12-2020, 21:13
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź, amortyzatory kupiłem następujące:
https://allegro.pl/oferta/amortyzator-przod-do-mitsubishi-lancer-03-b4-9814378212
Są identyczne jak te, które miałem na samochodzie a były Kayaby na aucie.
I mogę poskładać bez problemów na tym mocowaniu i łożysku, które mi zostało ze sprawnego amortyzatora. Ale drugiego nie mam bo musiałem rozciąć i nie mogę dobrać go a najlepiej od razu dwóch nowych. I tak jak wyżej pisałem nie ma takiego jak miałem na aucie mocowania żeby się zgadzało ale o tym pisałem wyżej. Czyli rozumiem, że będzie pasowało z linku firmy KYB. No nic w poniedziałek mam zobaczyć dwa mocowania KYB w hurtowni i porównam z tym moim. I tak jak mówię moja wersja to sedan z 2.0 z 2006 roku czyli polfit Intense.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/f88b13734c4eaff2 |
|
|
|
 |
CLX 420
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
FaziRBK
Forumowicz
|
Wysłany: 24-12-2020, 21:39
|
|
|
Tak zrobię, generalnie dziś oglądałem Firmy KYB, które zamówiłem i łożysko pasowało na talerz sprężyny, mocowanie pasowało do kielicha ale samo łożysko nie wchodziło do środka poduszki bo łożysko było za szerokie bądź jak kto woli wejście do poduszki za wąskie i dlatego zdurniałem jak w fabryce mogą źle dobrać dwie części. Nie będę ukrywał, że auta składam od jakichś 14 lat począwszy od zawieszeń skończywszy na remontach silników. Jednakże ten przypadek mnie rozbawił bo we wszystkich hurtowniach według Vinu wszystko powinno pasować a tu taka zabawa, że boje się coś kupić z internetu, żeby znów nie kupić czegoś co ma pasować a nie pasuje. Mam wrażenie ze dwa pierwsze przypadki to błędy w katalogach i mocowania były od innych generacji lancera. Ale ten KYB mnie rozbawił że łożysko z zestawu nie pasuje do mocowania amortyzatora, więc albo ktoś coś podmienił albo nikt tego nie weryfikuje na produkcji. Ew. Mogła to być jakaś podróbka firmy KYB. No nic zobaczę w poniedziałek w innej hurtownii jak nie to zamówię te z linku, które podałeś, dzięki. |
|
|
|
 |
zbychu74
Forumowicz
Auto: mitsubishi lancer 2,0 kombi
Pomógł: 8 razy Dołączył: 04 Sty 2016 Posty: 603 Skąd: tuchola
|
Wysłany: 24-12-2020, 21:45
|
|
|
FaziRBK, Ja też robiłem kompletne zawieszenie przód ale łożysk i poduszek nie wymieniałem są tak dobrej jakości ,że wytrzymują bardzo dużo.A moje auto ma najechane 330tyś . Zdążyłem się nauczyć ,że jak oryginał jest dobry to nie wymieniać.
Wydaje mi się ,że amortyzatory do naszych maszyn były dwa rodzaje. |
_________________ zbychu74 |
|
|
|
 |
CLX 420
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-12-2020, 21:51
|
|
|
Niestety czasami nawet sobie nie zdajemy sprawy jak wiele żeczy jest podrabianych.Ciekawe czy kiedyś wlewałem do samochodu orginalny olej ,choc zawsze place za orginał.Tak były dwa rodzaje przednie i tylne |
|
|
|
 |
zbychu74
Forumowicz
|
Wysłany: 24-12-2020, 21:53
|
|
|
CLX 420 napisał/a: | Niestety czasami nawet sobie nie zdajemy sprawy jak wiele żeczy jest podrabianych.Ciekawe czy kiedyś wlewałem do samochodu orginalny olej ,choc zawsze place za orginał. |
To prawda. |
|
|
|
 |
FaziRBK
Forumowicz
|
Wysłany: 24-12-2020, 21:59
|
|
|
Dokładnie też planowałem zostawić oryginalne mocowania ale jedno musiałem niestety rozciąć bo ktoś tak świetnie dokręcił nakrętkę kiedyś, że nie było możliwości jej odkręcenia w żaden sposób. Mimo montażu w imadle blokady, dwumetrowej rury, tony środków typu wd-40 nie było możliwości ruszyć tego. Nawet jak już wiedziałem, że muszę się pozbyć poduszki żeby zdjąć sprężynę to grzałem palnikiem a i tak nie ruszyła gdzie nie zdarza mi się to nawet przy najbardziej zapieczonych sworzniach. Drugie udało się zdjąć ale też nie obyło się bez dwumetrowej rury itd.
[ Dodano: 30-12-2020, 13:08 ]
Zostawiam wpis dla potomnych bo sprawdziłem wszystkie mocowania KYB i wielu różnych firm i nic nie pasowało. Znalazłem użytkownika MitsuStyle na Allegro który sprzedawał komplet za 155 zł z firmy NTY - Talerz, łożysko i górne mocowanie. I jako jedyne pasuje wszystko do siebie i jest dokładnie takie jak oryginalne. Numery części są następujące:
Talerz - AD-MS-023
Mocowanie z poduszką - AD-MS-007
Łożysko - AD-MS-001
Kupiłem dwa komplety i w końcu po dwóch tygodniach mam co założyć.
Przy okazji KYB SM5461 ma odpowiednie górne mocowanie ale łożysko, które dają w zestawie nie pasuje do poduszki, która ma za wąskie wejście. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 821 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20979 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 30-12-2020, 13:21
|
|
|
Łożysko to osobiście bym wolał oryginał założyć. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
FaziRBK
Forumowicz
|
Wysłany: 30-12-2020, 13:23
|
|
|
Rozebrałem oryginał i wygląda dokładnie tak samo. Nie jest niestety łożyskowane, generalnie firmę NTY używałem w accordzie i bardzo zadowolony byłem z zamienników tej firmy do zawieszenia. |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 30-12-2020, 13:50
|
|
|
Na łożyska MacPhersona inne niż OE ludzie przy różnych modelach miśków narzekają.
Z nty to u siebie mam właśnie górne mocowanie i miskę olejową. |
 |
|
|
|
 |
zbychu74
Forumowicz
|
Wysłany: 30-12-2020, 15:25
|
|
|
FaziRBK, Co znaczy"nie jest niestety łożyskowane" |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 30-12-2020, 17:20
|
|
|
Pewnie to, że jest plastikowe, ślizgowe bez kólek . |
 |
|
|
|
 |
zbychu74
Forumowicz
|
Wysłany: 30-12-2020, 18:52