[CY3A 1.8] "głośne" otwieranie i zamykanie centaln |
Autor |
Wiadomość |
gruleg1
Nowy Forumowicz gruleg1
Auto: Mitsubishi lancer 1,8 invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-05-2014, 14:10 [CY3A 1.8] "głośne" otwieranie i zamykanie centaln
|
|
|
Witam wszystkich,
Wszędzie szukałem tego tematu i nie mogłem znaleźć wiec pisze tutaj. A mianowicie parę dni temu kupiłem lacera:) ale przeszkadza mi jedna rzecz że przy otwieraniu centralnego zamka i przy zamykaniu nie ma charakterystycznego dźwięku alarmu, co powoduje że za każdym razem zamykania muszę sprawdzać czy na pewno drzwi są zamknięte. Alarm na pewno jest bo sprawdzałem jego działanie, centralny zamek jest w kluczyku. Samochód jest wyposażony w alarm CAN+ ale w instrukcji nie ma nic napisane jak włączyć ten dźwięk. Może coś pomożecie?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bart210
Mitsumaniak
Auto: Lancer X
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Cze 2013 Posty: 204 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 18-05-2014, 16:05
|
|
|
Też nie mam tego dźwięku, te typy tak mają. |
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 18-05-2014, 17:58
|
|
|
A czy głośnie ćwierkanie alarmu jest jeszcze dozwolone, w przepisach. Bo coś mi kiedyś się obiło że już nie Potem sprawdź na syrenie alarmu czy nie ma tam jakiegoś przełącznika lub jeśli masz mały kluczyk w komplecie, to czy on nie steruje ta funkcją. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
michaello
Forumowicz

Auto: Byl LANCER jest CIVIC X Hatch
|
Wysłany: 19-05-2014, 11:06
|
|
|
Mam te funkcje, ale wlączali mi ja na zyczenie w ASO, niestety nie mam pojecia jakiej firmy mam alarm (fabryczny?). Rozumiem rozterki kolegi gruleg1 poniewaz zdarza sie czesto iz ktorys z pasazerow zwyczajnie nie domyka drzwi, chociaz z drugiej strony zapewne irytuje to troche sasiadow szczegolnie pozna noca. |
|
|
|
 |
gruleg1
Nowy Forumowicz gruleg1
|
Wysłany: 19-05-2014, 18:32
|
|
|
no właśnie:) jak jest chociaż jakiś mały znak to już człowiek jest spokojniejszy. a z sąsiadami to racja ale z drugiej strony to prawie każdy samochód parkujący na parkingu posiada ten sygnał dodatkowo parking jest na tyle oddalony od bloków, że nie pobudzi sąsiadów w nocy. Dzwoniłem już do ASO i podobno to oni mogą włączyć ciekawe tylko za ile... |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3274 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 19-05-2014, 19:26
|
|
|
gruleg1 napisał/a: | jakiś mały znak to już człowiek jest spokojniejszy. |
wydaje mi się, że jest taki znak- drzwi się nie zamkną (centralny nie zadziała), jeśli któreś są niedomknięte i wtedy nie ma tego potwierdzającego zamknięcie mrugnięcia kierunkowskazów- głowy nie dam - sprawdź. |
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 19-05-2014, 19:32
|
|
|
Uwex, Jest tak jak piszesz. Światła nie migną, jeśli któreś drzwi są niedomknięte. Zaczekaj do przeglądu i wtedy przy włączonym MUT-III poproś o aktywację. Będzie w jednej cenie z podłączeniem kompa. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
gruleg1
Nowy Forumowicz gruleg1
|
Wysłany: 20-05-2014, 22:55
|
|
|
W sumie macie rację a tak wogóle to dzięki za zainteresowanie i pomoc. a orjetuje się ktoś jaki jest koszt podłączenia do kompa i uaktywnienie tego czegoś? |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1929 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 21-05-2014, 07:21
|
|
|
Alarm masz fabryczny, czy dokładany? Jeśli nie jest fabryczny, to powinna być możliwość zaprogramowania sygnałów z poziomu alarmu i nie potrzebne jest podpięcie pod komputer. |
|
|
|
 |
gruleg1
Nowy Forumowicz gruleg1
|
Wysłany: 21-05-2014, 20:23
|
|
|
alarm jest fabryczny założony przy kupnie samochodu w salonie Mitsu firmy CAN+. Jest do niego instrukcja ale nic nie ma napisane o włączeniu czy wyłączeniu tego czego szukam |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1929 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 22-05-2014, 08:43
|
|
|
Jak dokładany w salonie to pewnie nie jest fabryczny, więc może nie być opcji w MUTcie, ale trzeba sprawdzić.. Ja w swoim mam też dokładany w salonie i mimo, że w instrukcji jest zapis jak włączyć dźwięk, to jest to niemożliwe. Poinformowano mnie, że ta funkcja jest zablokowana ze względu na przepisy unijne. |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 22-05-2014, 09:17
|
|
|
Cytat: | alarm jest fabryczny założony przy kupnie samochodu |
czyli nie jest fabryczny. Podjedź do jakiegoś mechanika od profesjonalnych alarmów i może Ci doradzi. ASO jeśli dokladało alarm to prawie na pewno przez podwykonawcę. Na fakturze powinna być nazwa i model urzadzenia. W ten sposób możesz samemu znaleźć instrukcję na internecie lub poszukać autoryzowany zaklad. |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 25-05-2014, 13:59
|
|
|
gruleg1 napisał/a: | co powoduje że za każdym razem zamykania muszę sprawdzać czy na pewno drzwi są zamknięte. | - miałem tak samo jak Ty. Denerwowało mnie to okropnie. Dlatego założyłem elektrycznie składane lusterka zewnętrzne i teraz już wiem, kiedy mam zamknięty samochód. Sąsiedzi nie wiedzą, że już wróciłem do domu. Najważniejsze, że jest to zgodne z przepisami. |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
lurek
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sedan'08 1.8
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lip 2013 Posty: 422 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 25-05-2014, 19:38
|
|
|
A nie wystarczy wam, że samochód zamruga kierunkowskazami? dodatkowo, ja mam małą diodę która zaczyna mrugać jak włącza się alarm. Głośne pikanie alarmu jest wg mnie trochę wieśniackie, jakby ze starego poloneza wzięte. |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-05-2014, 10:24
|
|
|
lurek napisał/a: | A nie wystarczy wam, że samochód zamruga kierunkowskazami? dodatkowo, ja mam małą diodę która zaczyna mrugać jak włącza się alarm. Głośne pikanie alarmu jest wg mnie trochę wieśniackie, jakby ze starego poloneza wzięte. |
Jak byłem z 8 lat temu w Austrii na nartach moim starym Oplem, to już wtedy jak uzbrajałem alarm (piknięcie) to wszyscy naokoło odwracali się i patrzyli na mnie ze zdziwieniem... Na początku nie bardzo wiedziałem o co chodzi
Teraz mój alarm ma taką opcję, że jak nie domkniesz np. drzwi, to wtedy 3x piknie. Jak wszystko ok, to uzbraja cicho, tylko mignie kierunkami. |
|
|
|
 |
|