|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zewnętrzne czujki ruchu na posesji |
Autor |
Wiadomość |
amaj
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-03-2016, 12:34 Zewnętrzne czujki ruchu na posesji
|
|
|
Czy takie zewnętrzne czujki ruchu na posesji można skonfigurować w taki sposób, aby nie reagowały na przelatujące ptaki, zwierzęta typu kot czy pies czy np ruszające się od wiatru rośliny?
Pytam, w kontekście ich funkcjonalności i tego czy nie generują zbyt dużej ilości fałszywych alarmów. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24282 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 08-03-2016, 14:00
|
|
|
Jeśli myślisz o systemie czujek dualnych (takie jak PIR do domu) to odpuść. Fałszywe alarmy są nagminne.
100x lepszym pomysłem jest zrobienie systemu monitoringu IP - tam możesz ustawić czułość, strefy, godziny pracy, godziny alarmu i możesz podpiąć wyjścia z rejestratora z wejściami alarmu. Działa jak należy a dodatkowo masz monitorowanie. Do tego system powiadamiania SMS albo - jak masz stałe łącze - to wyprowadzenie wizji na internet i podgląd posesji realtime.
Czujka zewnętrzna to min. 700 zł - za tyle kupisz dobrej jakości kamerę IP z 3MPix przetwornikiem.
Jedyne co można zastosować innego to bariery podczerwieni albo falowe - taki niewidzialny płot. Ale to bardzo wysokie koszty.
Jedynym minusem kamer jest moment gdy pająk zrobi sobie pajęczynę - nocą promiennik daje fałszywe alarmy (można próbować usunąć je zmieniając poziomy czułości). |
|
|
|
 |
igorek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi
|
Wysłany: 09-03-2016, 10:44
|
|
|
Zalezy jeszcze jakie czujki dualne, bo przy kumatym monterze, ilość fałszywych alarmów można wykluczyć. Montuje się je np w oknach podpiwniczenia.
Poniżej wrzucam infografikę jak to działa w praktyce:
 |
Ostatnio zmieniony przez igorek 29-03-2016, 12:42, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 09-03-2016, 13:02
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | 100x lepszym pomysłem jest zrobienie systemu monitoringu IP - tam możesz ustawić czułość, strefy, godziny pracy, godziny alarmu i możesz podpiąć wyjścia z rejestratora z wejściami alarmu. | Każdy ptak, śnieg, deszcz, kot itd..... tak samo istnieje wielkie ryzyko "fałszywych" alarmów.
Ja robię na czujkach Risco
https://www.abcv.pl/pl_PL...HOUT-RISCO/7991
lub Paradox
http://www.napad.pl/produ...x80-paradox.htm
A i tak nie ma gwarancji, że "fałszywka" się nie zdarzy, choć bywa takie zdarzenie wyjątkowo rzadko.
Krzyzak napisał/a: | Jeśli myślisz o systemie czujek dualnych (takie jak PIR do domu) to odpuść. Fałszywe alarmy są nagminne. |
Po prostu czujnik zewnętrzny bez MW nie ma szans. |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 09-03-2016, 13:15
|
|
|
mjsystem napisał/a: | Każdy ptak, śnieg, deszcz, kot itd..... tak samo istnieje wielkie ryzyko "fałszywych" alarmów. | oczywiście, ale łatwość ustawiania czułości i stref na wielu zakresach jest dużo lepsze i jedynie coś co jest bardzo blisko (śnieg, deszcz) może powodować fałszywe alarmy
nie montuje się kamer tak, żeby kot był blisko nich, z ptakami to inna kwestia - ale przez kilka lat tylko raz zdarzył mi się taki ciekawski "koliber" co kilka minut latał wokół kamery
Też rozważałem Paradoxa, ale sam producent powiedział, że nie ma szans zrobić tego by wykluczyć fałszywki. Są takie kwestie jak kompensacje temperatury czy nawet zachodzące słońce potrafi je wyzwolić.
Ja uważam, że w cenie czujek zewn. można mieć kompletny system monitoringu z podobną funkcjonalnością. A wiadomo - obraz wart więcej niż 1000 słów. |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2016, 13:38
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Są takie kwestie jak kompensacje temperatury czy nawet zachodzące słońce potrafi je wyzwolić. | Ale nie przy MW
Tomek napisał/a: | 1 sztuka = tysiąc złotych, sporo | Nic nie ma za darmo Tomku. A co powiesz na bariery podczerwieni za 3000 zł?
Krzyzak napisał/a: | Ja uważam, że w cenie czujek zewn. można mieć kompletny system monitoringu z podobną funkcjonalnością. A wiadomo - obraz wart więcej niż 1000 słów. | CCTV nie spełnia norm takich jak w przypadku SSWiN. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 09-03-2016, 15:21
|
|
|
Ja się konsultowałem z Piotrasem - naszym byłym forumowiczem, który od lat prowadzi firmę w tym zakresie. Wnioski jakie mam, to w skrócie wypisałem.
Jego firma: http://www.miksa.pl/ |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2016, 17:17
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Ja się konsultowałem z Piotrasem - naszym byłym forumowiczem, który od lat prowadzi firmę w tym zakresie. Wnioski jakie mam, to w skrócie wypisałem. | Ja w branży siedzę od prawie 20-tu lat. I wiem, jakie przepisy obowiązują instalatora.
[ Dodano: 09-03-2016, 17:25 ]
Tomek napisał/a: |
mjsystem napisał/a:
Nic nie ma za darmo Tomku. A co powiesz na bariery podczerwieni za 3000 zł?
bardzo drogo | To pojęcie subiektywne |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 10-03-2016, 08:10
|
|
|
Sławku - ja oczywiście nie zamierzam się licytować.
Pracuję teraz dla firmy, która ma w zakładzie ok. 300 kamer. Na zewnątrz są też bariery, ale nie podczerwieni - bardziej wygląda to na coś falowego (hmmm właściwie światło to też fale...), jakby ultradźwiękowe, są skierowane do siebie, więc to raczej to. No ale firma na pewno zapłaciła sporo, bo bezpieczeństwo ma na najwyższym poziomie. |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 10-03-2016, 08:37
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Sławku - ja oczywiście nie zamierzam się licytować. | No ja też nie. Ostatnio się licytowałem z inspektorem BHP na elektrowni w Rybniku na temat słuszności chodzenia w tych głupich trepach na wysokości. Prawie mnie to kosztowało 500 zł Przepisy przepisami i już
Krzyzak napisał/a: | , jakby ultradźwiękowe, są skierowane do siebie, więc to raczej to. No ale firma na pewno zapłaciła sporo, bo bezpieczeństwo ma na najwyższym poziomie. |
Takie coś?
http://www.kurtyny-swietl...yl7YaAs118P8HAQ |
|
|
|
 |
igorek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi
|
Wysłany: 10-03-2016, 08:45
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Sławku - ja oczywiście nie zamierzam się licytować.
Pracuję teraz dla firmy, która ma w zakładzie ok. 300 kamer. Na zewnątrz są też bariery, ale nie podczerwieni - bardziej wygląda to na coś falowego (hmmm właściwie światło to też fale...), jakby ultradźwiękowe, są skierowane do siebie, więc to raczej to. No ale firma na pewno zapłaciła sporo, bo bezpieczeństwo ma na najwyższym poziomie. |
Może to są czujki o których wspomniałem wyżej. |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 25-07-2022, 11:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 10-03-2016, 09:03
|
|
|
igorek napisał/a: | Może to są czujki o których wspomniałem wyżej.
Ich funkcjonalność tutaj została opisana: http://www.pilarz.net.pl/index.php?topic=66105.0
Niedaleko mnie powstała hala - chyba z jakimś amerykańskim kapitałem. I tam też takie czujki zewnętrzne zostały zastosowane. | Ale to przecież Satel. Oprócz centrali serii Integra nic dobrego nie wymyślili. A czujki ich produkcji omijam szerokim łukiem. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 10-03-2016, 14:24
|
|
|
mjsystem napisał/a: | Takie coś? | Nie, to bardziej wygląda jak perkusja elektroniczna, tylko umieszczona pionowo na słupku. |
|
|
|
 |
|
|