[Carisma] Zawór rozprężny gdzie on jest ? |
Autor |
Wiadomość |
pawe06091994
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma Hatchbak 2000r 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-06-2014, 20:30 [Carisma] Zawór rozprężny gdzie on jest ?
|
|
|
Witam
Od pewnego czasu mam problem z klimą. Chłodzić chłodzi ale w upalne dni słabo działa. Wentylatory się włączają sprężarka działa. Klima nabita. Byłem już u dwóch mechaników i stwierdzili że jest to wina zaworu rozprężnego. Jest również trochę z małe wysokie ciśnienie klimatyzacji, niskie jest w porządku. Wąż od klimy w komorze silnika robi się bardzo szybko lodowaty. Teraz moje pytanie: Gdzie znajduję się zawór rozprężny ? Co to jest ta plastikowa skrzynka za schowkiem jak ją rozebrać aby dostać się do środka ? Wiem tylko tyle że mam wersje bez filtra kabinowego. Mitsubishi Carisma 2000 r. (po lifcie) 1.8 GDI.
Zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo upały coraz większe. Z góry dziękuje. |
Ostatnio zmieniony przez glina 27-06-2014, 12:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21026 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
pawe06091994
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-06-2014, 20:48
|
|
|
Teraz to już nic nie rozumiem xD
Na allegro trochę inaczej wyglądają te zawory. Trzeba rozbierać całą deske zeby się do tego dostać ? Bo jak widzę trzeba rozebrać tą skrzynke za schowkiem a ona chyba tak łątwo nie wyjdzie ? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21026 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
pawe06091994
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-06-2014, 21:14
|
|
|
Kurcze przekichana sprawa, coś tam jest tylko szkoda że ja z angola nic nie kumam a mechanicy odsyłają do innych a inni żebym zlokalizował gdzie on jest i zamówił używany bo nowego nie idzie dostać tłumaczą się tym że większość aut ma to na wierzchu a to jest mitsubishi carisma i nie mieli z czymś takim styczności. Nie mam też tyle kasy żeby płacić w ASO. Dzięki za szybką odpowiedź i jak ktoś miał z tym styczność proszę o wskazówki jak się do tego dostać gdzie to dokładnie jest. Rysunki które mi dałeś są pomocne ale czekam na dalsze odp. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 11-06-2014, 21:35
|
|
|
Być może twój problem nie dotyczy tego zaworu a czujnika temperatury zamontowanego na chłodniczce, ten temat był już poruszany na forum. Czujnik ten czuwa nad minimalną temperaturą(chyba około 5 stopni) aby chłodniczka nie zamarzła. Kiedy zaczyna padać ten czujnik lub coś się dzieje z jego obwodem to zaczyna podawać dla sterownika klimy niższą temperaturę niż jest faktycznie przez co klima zaczyna się wyłączać przy wyższej temperaturze niż powinna przez co spada jej wydajność.
Najprostszym sposobem jest odsunięcie tego czujnika dalej od chłodniczki tylko tę odległość należy wybrać doświadczalnie aby z nawiewu leciało powietrze o temperaturze nie niższej jak około 5 stopni.
Ja też miałem ten problem i po odsunięciu czujnika o kilka centymetrów dalej klima jak na razie działa ok.
Tutaj na 5 stronie masz to ładnie opisane http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=35365 |
|
|
|
 |
|