|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS DID] Przeskoczył rozrzad. |
Autor |
Wiadomość |
oloolosz
Forumowicz
Auto: mitsubishi space star 1,9 DiD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 83 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 02-06-2014, 14:33 [MSS DID] Przeskoczył rozrzad.
|
|
|
wittam,
przeskoczył mi rozrzad o 1 zabek-tak mechanik mówił,tłoki zapieraja o zawory,mechanik niemoze reka ukrecic,jak ustawił dobrze to moze krecic,najciekawsze ze odpalał mi tylko stukał.
jak myslicie?bedzie chodził? |
_________________ MSS 2004 102km 320tkm |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 02-06-2014, 22:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 02-06-2014, 14:45
|
|
|
Sprawdź sprężanie, jak będzie w normie to będzie chodził a jeśli będzie sporo niższa to niestety czeka Cię remont głowicy. |
|
|
|
 |
oloolosz
Forumowicz
Auto: mitsubishi space star 1,9 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 83 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 02-06-2014, 14:58
|
|
|
no to chyba dopiero jak mi jutro rozrzad zrobia?
najlepsze ze widziałem ze wielorowek mi sie strzepi
|
_________________ MSS 2004 102km 320tkm |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 02-06-2014, 17:52
|
|
|
To lepiej go wymień bo czasem pasek od osprzętu potrafi wpaść w rozrząd i go uszkodzić. |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 02-06-2014, 20:04
|
|
|
Heh przechodziłem dokładnie to samo jakieś 2-3 lata temu jest nawet temat na forum o tym.
U mnie wielorokowy sie też wystrzępił uszkodził osłonę rozrządu która podeszła pod pasek rozrządu.
Na szczęście u mnie skończyło się na wymianie paska, wymianie koła pasowego rozrządu (idealnie pasuje od Renault 1.9 dCi łącznie ze znaczkami i napisami) i ustawieniu rozrządu chociaż znajomy mechanik straszył mnie już możliwą wymianą silnika.
Jedna rada : jeśli mechanikowi po ustawieniu rozrządu na znaki nie będzie się chciał wał kręcić z powodu kolizji to zanim zrzuci głowicë niech sprawdzi koło pasowe wałka rozrządu właśnie. Klin jest dość delikatny tam.
I powiem Ci że od tego czasu już masę kilometrów zrobiłem i śmiga bez problemów mimo, że miałem jeszcze jedną kolizję rozrządu przez własną głupotę. Podczas zmiany paska chciałem sprawdzić przez odpalenie czy jest dobrze ustawiony bez dokręcenia koła pasowego paska wieloklimowego na wale - WRONG! .
Pasek rozrządu spadł i kolizja gotowa. Na szczeście obyło się na zrzuceniu czapki , wymianie zaworu i przy okazji uszczelniaczy.Tak że więcej szczęścia niż rozumu ale od tego czasu na silnik DID nie dam złego słowa powiedziec.
Od tamtych przygõd już z dobre 60kkm zrobił bez problemów więc i u ciebie nadzieja jest pod warunkiem że żaden zawór mocno nie dostał i nie wypiął się przy podbiciu.
Chociaż powiem Ci że jeśli kręci ale stuka czeka Cię raczej wymiana zaworu i remont głowicy.
Acha - poszukaj sobie osłony rozrządu w dobrym stanie ten twõj papierofilc się już pewnie do niczego nie nada.
I niech dokładnie sprawdzą bo o ile dobrze pamiętam przy przestawieniu o 1 ząb nie powinien kolidować - spokojnie Ci odpali i będzie w miarę normalnie jeździł z tym że dźwiękiem będzie przypominał ursusa jakby panewki chciał wypluć.
Jakby co pytaj mam oobiste doświadczenie z tematem. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 02-06-2014, 20:50
|
|
|
drtymf napisał/a: | Jedna rada : jeśli mechanikowi po ustawieniu rozrządu na znaki nie będzie się chciał wał kręcić z powodu kolizji to zanim zrzuci głowicë niech sprawdzi koło pasowe wałka rozrządu właśnie. Klin jest dość delikatny tam. | Koło zębate wałka rozrządu
oloolosz napisał/a: | wittam,
przeskoczył mi rozrzad o 1 zabek-tak mechanik mówił,tłoki zapieraja o zawory,mechanik niemoze reka ukrecic,jak ustawił dobrze to moze krecic,najciekawsze ze odpalał mi tylko stukał.
jak myslicie?bedzie chodził? | Sprawdź koło zębate wałka rozrządu jak wspomniane wyżej, po uszkodzeniu rozrządu przez pasek wieloklinowy lubi się na nim sciąc klin.
drtymf napisał/a: | I niech dokładnie sprawdzą bo o ile dobrze pamiętam przy przestawieniu o 1 ząb nie powinien kolidować - spokojnie Ci odpali i będzie w miarę normalnie jeździł z tym że dźwiękiem będzie przypominał ursusa jakby panewki chciał wypluć. | Użytkownik dobrze prawie, nie powinno być sztywnej kolizji, jezeli natomiast mechanik nie mógl recznie obrócić wałem a TY byłes w stanie odpalic i silnik stukał to możliwe, że po nagrzaniu silnika zawory będą utykać w prowadnicach jak mocno dostały i niestety bez zrzucania głowicy sie nie obejdzie, dla pewności zajrzałbym pod pokrywę zaworów, pomierzył luzy zaworowe, no i oczywiśćie wstepny pomiar kompresji tak jak wspomniał plecho1 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 03-06-2014, 10:32
|
|
|
robertdg napisał/a: | Koło zębate wałka rozrządu | dokładnie o to mi chodziło
robertdg napisał/a: | Użytkownik dobrze prawie, nie powinno być sztywnej kolizji, jezeli natomiast mechanik nie mógl recznie obrócić wałem a TY byłes w stanie odpalic i silnik stukał to możliwe, że po nagrzaniu silnika zawory będą utykać w prowadnicach jak mocno dostały i niestety bez zrzucania głowicy sie nie obejdzie, dla pewności zajrzałbym pod pokrywę zaworów, pomierzył luzy zaworowe, no i oczywiśćie wstepny pomiar kompresji tak jak wspomniał plecho1 |
Ja to robiłem w ten sposób po drugiej kolizji, że najpierw ustawienie rozrządu na znaki . Kręcenie czy ręczne czy nie ma kolizji, słuchanie syku powietrza po kompresji i obserwowanie od góry na zdjętej pokrywie czy wszystkie zawory w miarę normalnie chodzą. Potem próbowałem wcisnąć ręcznie szklanki od zaworów - jeśli nie są pogięte to powinny lekko chodzić i wstawać u mnie jeden chodził ale dość ciężko. Po takim sprawdzeniu zaryzykowałem odpalenie na chwilę - niestety dość mocno stukał jeden zawór więc wiedziałem już że czapkę trzeba zdjąć.
Po zdjęciu głowicy okazało się, że zawór ssący na pierwszym cylindrze jest wygięty w literę S i się nie domyka - podejrzewam, że na próbie kompresji by wyszło od razu ale robiłem w garażu i nie miałem sprzętu.
Wymieniłem zawór - dotarłem mimo że się szczelnie w miarę zamykał , prewencyjnie zmieniłem uszczelniacze zaworowe i po złożeniu chodzi całkiem dobrze.
Raczej nie jest to profesjonalna metoda sprawdzenia ale u mnie poszło dobrze a pomiar kompresji by wszystko powiedział od razu. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
|
|