[CJ1A 1.3] Prob;em ze wskazówka paliwa i bakiem |
Autor |
Wiadomość |
Kristover086
Forumowicz

Auto: Colt 1.3 75km
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2014 Posty: 36 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 01-08-2014, 22:40 [CJ1A 1.3] Prob;em ze wskazówka paliwa i bakiem
|
|
|
Witam wszystkich użytkowników, więc mój problem polega na tym że jak są upalne dni czuć opary paliwa w środku,po drugie pod samochodem na baku są plamy czarne ala bitex lecz diagnosta stwierdził ze to wyciek paliwa, lecz nie jestem pewny na 100% choć trosze tam czuć benzyną a jest to z tyłu od strony pasażera,a po 3 jak jest z tą wskazówką paliwa jakoś za szybko mi opada też tak macie,jak jest full bak to jakoś trzyma,potem zaczyna opadać w oczach pozdrawiam i dziękuje za pomoc |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 02-08-2014, 00:05
|
|
|
A co tutaj można Ci pomóc ? Przez net niczego nie idzie ani powąchać, ani zobaczyć
Trzeba wjechać na kanał, i dokładnie sprawdzić bak. Ale z objawów, które opisujesz faktycznie wygląda, że niestety jest gdzieś jakaś nieszczelność. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Kristover086
Forumowicz

|
Wysłany: 02-08-2014, 00:56
|
|
|
ok rozumiem, czyli z tą wskazówką to jest tak ze pokazuje w miarę rzeczywistą ilośc paliwa w baku,nie powinna opadać w szybkim tempie,tylko jest taki problem że jak leci faktycznie z baku to lipa bo nie ma nigdzie baku obdzwoniłem całą Polskę, i lipa,jedynie szroty ale to też takie w ciemno. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 02-08-2014, 01:44
|
|
|
Zawsze masz :
- Szroty
- Allegro
- ASO Mitsubishi - najbliższe w Katowicach i chyba w Gliwicach. Ale jak masz słabe serce to lepiej nawet nie dzwoń, bo ceny mogą przyprawić o zawał
Ale zacznij od wizyty u jakiegoś najlepiej zaprzyjaźnionego mechanika. A jak nie masz u siebie, to pisz na PW - możemy się na poniedziałek umówić i podjechać do mojego mechanika. W Katowicach, ale jest dobry dojazd, bo średnicówką. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 02-08-2014, 05:43
|
|
|
jesli jest w colcie taka mozliwosc to czy probowales dostac sie pod tylna kanape do pompy? moze tam jest nieszczelnosc jakis wezyk moze cieknie czy cos. |
|
 |
ludinho1
Forumowicz ludinho1
Auto: CJ swap 1.8 dohc + CS3W kombi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Lip 2010 Posty: 253 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 02-08-2014, 10:42
|
|
|
Niestety w colcie nie ma możliwości dostać się do pompy paliwa podnosząc kanapę. Musisz dokładnie obadać z każdej strony gdzie ewentualnie może być jakaś nieszczelność. . Jakby co to posiadam wszystkie części do coltów CJ. |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 02-08-2014, 19:07
|
|
|
bez sensu jest takie rozwiazanie ze trzeba wyciagac bak zeby do pompy sie dostac, moze to byc jakas pierdolka a tu szukaj kanalu i wywalaj caly bak aby zlikwidowac potencjalny wyciek... |
|
 |
FTOrek
Forumowicz
Auto: COLT CJ5A
Pomógł: 12 razy Dołączył: 11 Gru 2010 Posty: 668 Skąd: Dolnośląskie
|
Wysłany: 02-08-2014, 19:23
|
|
|
Od strony pasażera z tylu idą rurki paliwowe.Zmurszałe gumowe wężyki na połączeniu pompka- przewody mogą być przyczyna wycieku. |
_________________ 161261 |
|
|
|
 |
Kristover086
Forumowicz

|
Wysłany: 02-08-2014, 21:25
|
|
|
ok więc jak się dostać do tych wężyków,czy lecą one w listwie czy jak,a z tym wskaźnikiem rozumiem ze wam pokazuje precyzyjnie od kreski do kreski tak ? Więc w kolcie są cztery grube kreski i potem czerwona krecha czyli rezerwa, to ja miałem zalane na drugiej grubej kresce zrobiłem 240 km i wskazówka zeszła tak przed czwartą grubą kreskę, no nie wiem jak dla mnie to coś nie tak,a w sobotę i tak będę miał robione podłużnice bo masakra to i tak będą pewnie mi bak ściągać to się okaże jak coś będę pisał o części. |
|
 |
ludinho1
Forumowicz ludinho1
Auto: CJ swap 1.8 dohc + CS3W kombi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Lip 2010 Posty: 253 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 02-08-2014, 22:18
|
|
|
wskazaniem poziomu paliwa to się nie przejmuj bo za pływakami nie trafisz w coltach. one pokazują jak chcą. mi czasami zjeżdza wskazówka ze 3mm poniżej czerwonej kreski pomimo że w baku jest 10litrów wachy. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 03-08-2014, 05:54
|
|
|
ludinho1 napisał/a: | bo za pływakami nie trafisz w coltach. one pokazują jak chcą. |
Wystarczy jeździć płynnie i pokazują prawidłowo .
W baku są przegrody przelewowe, więc "tafla" paliwa nie jest jednolita.
Z obserwacji w wielu Coltach - wskaźnik działa podobnie - o ile nie identycznie.
Po zatankowaniu pod korek wskazówka długo stoi nie ruszając się - potem pomału schodzi ćwiartka.
Potem jest przyspieszenie i kolejna ćwiartaka spada w oczach, by zatrzymać się ma połowie, ale tylko na chwilę, bo potem znów nabiera tempa i spada dalej, aż do "rezerwy", która zapala się w celu ostrzegawczym (gdy w baku jest grubo ponad 10litrów) i gaśnie "na dłużej"(wskazówka już prawie na zerze).
Potem zaczyna się tlić, potem zapala się na stałe gasnąc już tylko przy hamowaniu (w tym momencie już zaczyna przerywać na szybkich lewych - wspomniane przegrody), a gdy zacznie się palic ciągle to mamy jeszcze około 50km (+-15km) |
|
|
|
 |
Kristover086
Forumowicz

|
Wysłany: 04-08-2014, 07:55
|
|
|
rozumiem lecz płynnie jeździć to znaczy jak? znaczy się z moich obserwacji gdy jeździ sie agresywnie lub nawet płynnie przyspieszając to paliwo leci w oczach,a jak jeździ się jak emeryt zmieniając jak najwyżej biegi to jest ok,rozumiem ze colt ma silnik r4 wolnossący przynajmniej ten mój 1.3i 75km. |
|
 |
|