|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wynajem mieszkania dla studentki |
Autor |
Wiadomość |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-07-2014, 15:24 Wynajem mieszkania dla studentki
|
|
|
Kochani, ponieważ nikt tak dobrze nie orientuje się w temacie, jak rodowity Krakus, proszę o pomoc.
Córka mojego przyjaciela dostała się na studia i poszukuje kwatery/mieszkania najlepiej w okolicy AGH. Aby oszczędzić, szuka wspólnego lokum dla kilku studentek. Niestety nie zna nikogo.
Gdyby ktoś znał kogoś, kolegę kolegi, znajomego brata/siostry ( ) i słyszał, że ktoś potrzebuje dokoptować do pokoju/kwatery, to będę wdzięczny. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
|
Wysłany: 18-07-2014, 16:13
|
|
|
A ja bym też polecił zastanowić się nad alternatywą w postaci dojeżdżania.
Artykuł z wczoraj, dlatego o nim pamiętałem
http://wiadomosci.onet.pl...-katowice/t9dw3 |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 18-07-2014, 19:01
|
|
|
apg2312 napisał/a: | A ja bym też polecił zastanowić się nad alternatywą w postaci dojeżdżania. |
Niestety oni nie są z Katowic. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
|
Wysłany: 18-07-2014, 20:10
|
|
|
Ale dużo łatwiej i co ważniejsze taniej jest wynająć mieszkanie nie w samym Krakowie, głównie o to mi chodziło. Od Katowic po Tarnów, czyli tam, gdzie nie byłoby większych problemów z dojazdem - PKP, przewozy, prywatne auto...możliwości jest sporo.
Bo jest różnica płacić 1000-1200 zł miesięcznie, a 500-600 za mieszkanie. I to nawet, jeśli koszt wynajmu rozłoży się na kilka osób.
No nie wiem, trzeba poczekać, aż jakiś Mitsumaniak z Krakowa się odezwie |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 18-07-2014, 20:31
|
|
|
apg2312 napisał/a: | trzeba poczekać, aż jakiś Mitsumaniak z Krakowa się odezwie |
Na to liczę. |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
Wysłany: 18-07-2014, 21:14
|
|
|
bzdura, której nie chce się czytać już po pierwszy akapicie:
Cytat: | Największą "sypialnią" Krakowa są... Katowice
270 tysięcy - tyle osób każdego dnia przyjeżdża do pracy lub na uczelnie do Krakowa. Z tego ok. 120 tysięcy autobusami, a ok. 150 tysięcy - samochodem. Liczba dojeżdżających na co dzień do stolicy Małopolski wzrosła w ostatnich dwóch latach o ok. 19 procent - tak wynika z badań ruchu na krakowskim dworcu autobusowym - informuje "Radio Kraków" |
120 tyś osób autobusami codziennie??
wychodzi 2400 autobusów na dzień
a wiadomo, że ludzie jadą rano do pracy, czyli powiedzmy 6-7-8-9 godzina
wychodzi jedyne 600 autobusów na godzinę
z czego 180 (na godzinę) ze Śląska, a później piszą, że z Katowic jedzie 1 autobus na 10 minut
poza tym powiedzieć "Katowice sypialnią Krakowa" miałoby sens, gdyby ludzie pracujący w Krakowie masowo szukali mieszkań w Katowicach i się tam przeprowadzali, a nie ma to miejsca
faktem jest jednak to, że dużo ludzi pochodzących ze Śląska i mieszkających na Śląsku szuka pracy w Krakowie, bo rynek pracy jest lepszy (u mnie w firmie na ~70 osób ze Śląska dojeżdża 4 osoby, a z Wrocławia też kilka - tyle, że nie codziennie, a kilka się przeprowadziło, a jeden dojeżdża codziennie z Bielska - autobusem (sic!))
no, ale to tak tylko przy okazji
niemniej jednak wracając do tematu, to najłatwiej byłoby - gdyby chcieć wynająć mieszkanie - znaleźć 2-3 osoby znajome
można też szukać pokoju do wynajęcia lub miejsca w pokoju, tutaj przoduje gumtree.pl
ale z nieznajomymi to wiadomo jak jest - można trafić dobrze, albo źle[/i]
[ Dodano: 18-07-2014, 21:25 ]
apg2312 napisał/a: | Bo jest różnica płacić 1000-1200 zł miesięcznie, a 500-600 za mieszkanie. I to nawet, jeśli koszt wynajmu rozłoży się na kilka osób.
No nie wiem, trzeba poczekać, aż jakiś Mitsumaniak z Krakowa się odezwie |
wynajmując 2 pokojowe mieszkanie w KRK w 4 osoby, niech kosztuje nawet 2000 zł
wychodzi 500 zł na głowę, czyli niewiele więcej jak akademik (a można i taniej, o standardzie nie mówię)
dojeżdżanie jest uciążliwe na dłuższą metę i czasochłonne
a jak się ma na studiach zajęcia rano, potem przerwę 4-6 godzin i znowu zajęcia na uczelni, to można sobie wrócić do domu, co raczej nie ma sensu przy dojeżdżaniu z daleka
itp, itp |
_________________ 02132/KMM
Obecnie w mojej stajence:
Infiniti Q50S Red Sport (09.2023 - ?)
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )
Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)
|
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 19-07-2014, 08:41
|
|
|
tomek84 napisał/a: | niemniej jednak wracając do tematu, to najłatwiej byłoby - gdyby chcieć wynająć mieszkanie - znaleźć 2-3 osoby znajome
można też szukać pokoju do wynajęcia lub miejsca w pokoju, tutaj przoduje gumtree.pl
ale z nieznajomymi to wiadomo jak jest - można trafić dobrze, albo źle[/i] |
No własnie nie zna nikogo... Dopiero dostała sie na studia...
tomek84 napisał/a: | wynajmując 2 pokojowe mieszkanie w KRK w 4 osoby, niech kosztuje nawet 2000 zł
wychodzi 500 zł na głowę, czyli niewiele więcej jak akademik (a można i taniej, o standardzie nie mówię)
dojeżdżanie jest uciążliwe na dłuższą metę i czasochłonne |
Aż takie są ceny???
Może ktoś jednak będzie słyszał, że jest wolne miejsce w rozsądnych pieniądzach? |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 19-07-2014, 13:18
|
|
|
gulgulq napisał/a: |
raczej to standard.. średnia cena 400-700 zł za łebka, przy większych mieszkaniach taniej |
Bardziej optuję za 400
Dzięki za linka |
|
|
|
 |
Thunderbolt
Mitsumaniak
Auto: Elegance 2.5 v6
|
Wysłany: 20-07-2014, 18:14
|
|
|
olx, gumtree, facebook- niech wykaże się zaradnością jeśli chce przeżyc w miejskiej dżungli- z pewnosciąnie jest jedyną, która wbija tu sama i nikogo nie zna. |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 20-07-2014, 22:53
|
|
|
Thunderbolt napisał/a: | olx, gumtree, facebook |
Nie wpadłbym na to....
Thunderbolt napisał/a: | niech wykaże się zaradnością jeśli chce przeżyc w miejskiej dżungli |
....a ona biedna gąska ze wsi dechami zabitej.... |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
|
Wysłany: 20-07-2014, 23:20
|
|
|
mjsystem, czasem tez warto wywiesić ogłoszenie na uczelni |
|
|
|
 |
Thunderbolt
Mitsumaniak
Auto: Elegance 2.5 v6
|
Wysłany: 20-07-2014, 23:45
|
|
|
Pytałeś- odpowiedziałem. Chyba sam znasz realia. Często jest tak, że nawet na początku roku osoby dobierają się do mieszkań a po 1 semestrze zmieniają te mieszkania, bo temperamentami się nie zgrali:D |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
Wysłany: 21-07-2014, 07:42
|
|
|
Thunderbolt napisał/a: | Pytałeś- odpowiedziałem. Chyba sam znasz realia. Często jest tak, że nawet na początku roku osoby dobierają się do mieszkań a po 1 semestrze zmieniają te mieszkania, bo temperamentami się nie zgrali:D |
jest w tym sporo ludowej mądrości
ja z kumplem gdy zaczynaliśmy przygodę zwaną studiami to przeszliśmy typową ścieżkę zielonych szczypiorów przy szukaniu mieszkania:
- wizyta na uczelni i info o braku akademika
- szukanie mieszkania po ogłoszeniach
- wizyta w jakimś biurze = mieszkanko z babcią + zapłacenie niezłej prowizji
- po miesiącu gdy człowiek już troszkę się otrzaskał wyprowadzka od babci i zamieszkanie w akademikach na Złotej Jesieni
- w następnym roku już miałem pokój w domku (z polecenia i po znajomości)
najlepiej przytulic się gdzieś na pierwsze 2-3 miesiące a później jak się pozna ekipę to wtedy można szukać - będzie i taniej i z kimś znajomym
np. akademiki na złotej jesieni - nie wiem jaki teraz tam jest standard - za moich czasów to był wczesny gierek, wiecznie zapchane kible i syf w kuchni, no i własny patent na uszczelnianie okien ale dało się wyżyć i nawet nauka szła a że pokój był wielki to ekipa kujonów zjeżdżała do mnie na weekend , sąsiedzi z pokojów obok też interesujący %-) %-D , melina dwa pokoje dalej itp., przekrojowo jedno piętro to przedstawiciele wszystkich uczelni krakowskie pomieszkiwali - wrażenia bezcenne do dziś i po miesiącu już było wiadomo gdzie są ciężkie studia (cisza) a gdzie lajcik (wieczna impreza) |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 21-07-2014, 09:12
|
|
|
Panowie, dzięki za podpowiedzi, ale
1. Szukamy kwatery - nie akademika (nie kwalifikuje się)
2. Tablice ogłoszeniowe są już śledzone
3. Wynajmujący chcę podpisania umów na rok z góry
4. Z kim będzie mieszkała to tak na prawdę wielka loteria
5. Bardziej zależy mi ta pomocy merytorycznej:
Cytat: | Gdyby ktoś znał kogoś, kolegę kolegi, znajomego brata/siostry ( ) i słyszał, że ktoś potrzebuje dokoptować do pokoju/kwatery, to będę wdzięczny. |
|
|
|
|
 |
|
|