Carisma "coś" z sprzęgłem? |
Autor |
Wiadomość |
re@l
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-07-2014, 22:49 Carisma "coś" z sprzęgłem?
|
|
|
Proszę o poradę co i jak ? Problem jest przy każdym wciśnięciu sprzęgła, dziwny pisk jakby guma o metal. Wymieniłem na nowy wyprzęglik, gdyż wydawało mi się że to w nim tłoczek jest przyczyną. Niestety nadal piszczy, przy wciskaniu i puszczaniu... Co ją boli i obciera? |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 29-07-2014, 23:20
|
|
|
Łożysko oporowe do wymiany |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
re@l
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-07-2014, 19:22
|
|
|
Bardzo dziękuję za podpowiedź.
Sporo jest do poczytania o tym problemie więc pozostaje mi poszukać. Jednak większość opisuje jako "szumienie" "trajkocze" "charczy"...
U mnie jest to tylko albo aż pisk gumy i to niezależnie czy silnik pracuje czy nie i tylko w czasie wciskania i puszczania sprzęgła. (Biegi wchodzą idealnie i nic nie szarpie.)
Może ktoś ma jakieś inne sugestie? |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 30-07-2014, 20:28
|
|
|
a mozesz zlokalizowac skad dobiega ten pisk? ze srodka skrzyni, pompy sprzegla, pedalu? |
|
 |
re@l
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-07-2014, 20:52
|
|
|
Lokalizacją wg mnie był wysprzęglik i po wymianie na fabrycznie nowy "zgłupiałem" i dlatego szukam pomocy. Nagrałem filmik ale widzę, że chyba tu nie mogę go wrzucić...
Mam taki plan, że ściągnę popychacz z dźwigni co wchodzi do skrzyni (na schemacie dochodzi do sprężyny talerzowej) i nacisnę pedał sprzęgła.
Mam nadzieję że tą próbą nie popsuję czegoś tam w skrzyni.
[ Dodano: 07-08-2014, 22:14 ]
Witam ponownie. Zrobiłem próbę i żadnego pisku, nic przy okazji nie popsuło się. Nie wiem co zrobić, spróbować smaru dać trochę? Przecież nie kupię kolejnego (ten nówka ale z allegro). Mam nadziej, że nie wyskoczy guma, choć gdzieś czytałem że pisk do oznaka że jest coś nie tak i może się wylać.
Proszę o jakąś radę . |
|
|
|
 |
|