Przesunięty przez: sruba 07-08-2007, 09:34 |
[C5X 88-92] Jak zdjac tylna boczna szybe i zalozyc poloske |
Autor |
Wiadomość |
bb [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2007, 09:45 [C5X 88-92] Jak zdjac tylna boczna szybe i zalozyc poloske
|
|
|
Witam
Wczoraj mi przyszla blacharka do misia, konkretnie do roboty jest bok pod szyba tylna boczna. Tylko jak ja sciagnac? Jest sposob tak zeby ja zdjac bez rozbijania? Gosc od ktorego kupilem cwiartke chyba dal za wygrana bo albo zbil szybe albo ucial gumowka. A te boczne szyby bywaja drogie w samochodach wiec nie chce ryzykowac. Tak bym sobie wspawal caly bok, spawy by bylu ukryte tam za szyba, jak sie nie da zdjac to bedzie trzeba spawac ponizej szyby, a to jest sporo wiecej zabawy, szlifowania, szpachlowania itd.
Druga sprawa jest taka ze mam zamiar wymienic poloske lewa. Na tej ktora do mnei przyszla jest zabezpieczenie, wiec teraz pytanie czy da sie ja zalozyc bez rozbierania skrzyni, czy zdjac to zabezpieczenie i tak zalozyc, ale co potem? |
Ostatnio zmieniony przez josie 10-02-2007, 23:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pawcio777 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2007, 10:40
|
|
|
Co do szyby to Ci powiem tak pewnosci ze ona sie nie rozbije nigdy nie ma ale jest 95% szans ze wyciagniesz ja i nie peknie, jezeli tego nigdy sam nie robiles to podjedz tam gdzie sprzedaja szyby samochodowe to oni ci ja wytna tylko jak znam zycie gwarancji na to ze sie nie rozbije Ci nie dadza ! I jak nie widziales jak to sie robi odradzam Ci zebys samemu ja wycinal ! Co do poloski to tak da sie ja wymienic bez rozbierania skrzyni ! |
|
|
|
 |
bb [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2007, 11:14
|
|
|
Tzn szyby nie chce wycinac tylko wyjac zeby ladnie sobie wspawac bok, ew. podciagnac slupek pol centymetra na zewnatrz, chociaz ten slupek nie koniecznie trzeba podciagac bo dolem tylko poszedl, gora nic lub prawie nic, na tyle ze szyba nie pekla przy uderzeniu.
A boje sie o szybe podczas robienia boku i dolu slupka, zreszta glownie rozchodzi sie o to ze spawy bym sobie ukryl pod/za 'futryna', nie wiem czy rozumiesz, nie umiem teog wytlumaczyc.
[ Dodano: 06-02-2007, 11:16 ]
Ogolnie pytanie brzmi chyba czy szyba jest klejona i wstawiana jako jednorazowa jak szyby przednie czy mozna ja wyciagac i wkladac bez strat dla owej szyby Bo szczerze mowiac nie mam koncepcji jak sie zabrac do jej wyjecia. To nie to co stary samochod gdzie wystarczylo wyjac klina z uszczelki, scisnac i szyba sama wyskakiwala |
|
|
|
 |
pawcio777 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2007, 11:36
|
|
|
Ja mam colta CA0 a ty chyba c5 ale raczej tak szybe tylnia boczna masz klejona tak jak przednia ale to wcale nie jest "jednorazowe" bo wycinanie szyby polega na przecieciu kleju, a pozniej ja przyklejasz nowym klejem do szyb, czyli to wyciecie o ktorym Ci pisze to jest poprostu jej wyciagniecie ! |
|
|
|
 |
bb [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2007, 11:53
|
|
|
Aha, rozumiem, ale zeby to zrobic to bede musial pojechac do fachowca jeszcze przed cieciem blacharki w takim razie.
A co z ta poloska? Jak ja wsadzic z tym zabezpieczeniem? |
|
|
|
 |
pawcio777 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2007, 13:10
|
|
|
Z półośką hmm nie umiem ci tego opisać jak to się robi po kolei ale dobierasz sie do niej od strony kola czyli zdjemujesz kolo i pozniej po kolej odkrecasz wszytsko co Ci przeszkadza w jej wyciągnięciu, w skrzyni ona nie jest niczym przymocowana |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 06-02-2007, 21:04
|
|
|
bb napisał/a: | Tylko jak ja sciagnac? Jest sposob tak zeby ja zdjac bez rozbijania? |
najpierwrw odkręć te osłony czarne słupków, a potem zobacz co dalej. |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 06-02-2007, 21:31
|
|
|
Półośka:
-auto do góry, zdjąć koło
-wyciągnąć zawleczkę w śrubie przy piaście (na środu między szpilkami do kół)
-zluzować tą nakrętkę
dalej opcja 1:
-odkręcić zwrotnicę od amortyzatora
-skręcić koła, odkręcić nakrętkę wyjąć przegub z piasty
(trochę trudno wyjąć, łatwo nasypać piachu do piasty)
lub opcja 2:
-odkręcić nakrętkę sworznia i wybić sworzeń
-odkręcić nakrętkę końcówki drążka i wybić końcówkę.
-uwonić półoś z piasty odciągając kolumnę McPhersona.
i dalej ze skrzyni wybija się wsadzając wielki wkrętak lub przecinak między przegub a skrzynię i pukająć (tutaj właśnie działa zabezpieczenie i pukając pierścień chowa się w rowek i półoś wychodzi). Zabezpieczenie cały czas jest na półosi i ma tam pozostać. Wkładając półoś trzeba ją puknąć albo energicznym ruchem popchnąć i zaberpieczenie wskoczy. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 07-02-2007, 09:55
|
|
|
josie - opcja nr 1 lepsza - sam pamietasz ile trzeba sie narypac, zeby sworzen wahacza od zwrotnicy odpiac.... - lepiej odlaczyc amortyzator |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 07-02-2007, 12:18
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | josie - opcja nr 1 lepsza - sam pamietasz ile trzeba sie narypac, zeby sworzen wahacza od zwrotnicy odpiac.... - lepiej odlaczyc amortyzator |
Jak się ma jeszcze oryginalne sworznie zakręcone w Japonii to faktycznie
Ale i na takie sworznie jest metoda - więcej Newton'ów |
|
|
|
 |
kostuch [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2007, 22:45
|
|
|
Co do półoski to opcja 1. A jeśli chodzi o szybę to nic prostrzego nie ma nie trzeba jechać do żadnego warsztatu, kupujesz w sklepie motoryzacyjnym linke do wycinania szyb.
1. odkręcasz boczki z tyłu auta
2. jeśli to C5 to zdejmujesz plastick ten na zewnątrz auta
3. organizujesz sobie osobę do pomocy
4. przebijasz klej linką
5. zawijasz na obu końcach linki śrubokręt lub długopis, ołówek
6. podkładasz pod linkę kawałek tektury żeby nie porysować lakieru
7. tniesz jak piłą raz jeden ciągnie raz drugi tylko trzeba uważać żeby nie wciąć się w szybę.
I to wszystko. |
|
|
|
 |
bb [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2007, 13:39
|
|
|
Dzieki, bede walczyl jak wezme pare dni wolnego |