Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 19:58
[I 2.0] Szyba ogrzewana jak to się je
Autor Wiadomość
elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-01-2010, 12:29   [I 2.0] Szyba ogrzewana jak to się je

Witam
W zeszłym tygodniu pojawił mi się na przedniej szybie solidny pajączek, średnica 10cm, co ciekawe w warstwie "wewnętrznej" szyby. Przymierzam się do wymiany całej szyby i zastanawiam się czy nie dopłacić trochę do szyby ogrzewanej. Elektrycznie ja bym sobie sam podłączył, ale martwią mnie następujące problemy:

1. Czy szyba ogrzewana, mimo że do tego samego modelu ma taki sam rozmiar i krzywiznę?
2. Co podgrzewa szyba ogrzewana? całą powierzchnię czy tylko okolice wycieraczek?
3. Czy szyba ogrzewana mitsubishi nie tłumi bardzo sygnałów GPS?
4. Jak bardzo szyba ogrzewana w czasie działania ogrzewa się? Czy jest wyraźnie ciepła/gorąca od wewnątrz?

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 03-01-2010, 14:03   

elektryk napisał/a:
Czy szyba ogrzewana mitsubishi nie tłumi bardzo sygnałów GPS?
4. Jak bardzo szyba ogrzewana w czasie działania ogrzewa się? Czy jest wyraźnie ciepła/gorąca od wewnątrz?
na podstawie doświadczeń z Focusa.
2 W focusie jest to cała szyba, w Outkach chyba tylko okolice wycieraczek
3. Nie, GPS przyklejony na szybie działa bezproblemowo
4. Praktycznie nie wyczuwalne - podobnie jak tylna

Trochę denerwujące są te druciki w nocy, załamuje się nieco światło samochodów, W dzień tak nie przeszkadza.

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 03-01-2010, 14:04   

elektryk napisał/a:
1. Czy szyba ogrzewana, mimo że do tego samego modelu ma taki sam rozmiar i krzywiznę?
Nie jestem pewien, ale nie wydaje mi się by firmy, które produkują zamienniki chciały eksperymentować na własny koszt.
http://www.euroglas.com.p...SzybyDoAut.aspx
Np na tym zestawieniu widać, że oznaczenie szyby podgrzewanej różni się tylko nieznacznie od zwykłej szyby, o literę H (hot - ?)
elektryk napisał/a:
2. Co podgrzewa szyba ogrzewana? całą powierzchnię czy tylko okolice wycieraczek?
Całą szybę. No może nie na 100% powierzchni, ale z 80-90 pewno jest. ;)
elektryk napisał/a:
3. Czy szyba ogrzewana mitsubishi nie tłumi bardzo sygnałów GPS?
Nie wydaje mi się, a jeżeli tak jest to chyba w minimalnym stopniu.
elektryk napisał/a:
Raczej nie. Jest ona podgrzewana zaledwie stopień, kilka stopni i to bardzo powoli.
Szybkie i mocne nagrzewanie mogłoby spowodować jej pęknięcie.

P.S. Nie jestem fachowcem i są to moje po części doświadczenia, a po części przypuszczenia. Znawców poproszę o skorygowanie moich wypowiedzi.

sylb 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Wysłany: 03-01-2010, 15:00   

Jako ciekawostkę podam, że w Modeno przednia ogrzewana szyba składała się 2 sekcji po 507 Watów, czyli moc grzewcza ponad 1kW. I nie słyszałem by komuś pękały szyby.

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-01-2010, 15:11   

sylb napisał/a:
Jako ciekawostkę podam, że w Modeno przednia ogrzewana szyba składała się 2 sekcji po 507 Watów, czyli moc grzewcza ponad 1kW.
sylb, wiesz może jak szybko nagrzewa się ta szyba? I +/- do jakiej temperatury?
Nie wydaje mi się by działo się to błyskawicznie i to przykładowo od -5 do +20 stopni.

Miałem okazje jeździć Mondeo z ogrzewaną szybą - niestety w porze letniej i ani raz nie użyłem tego dobrodziejstwa. :roll:

tomek.rzepek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander
Wysłany: 03-01-2010, 18:20   

Moje przypuszczenia- z tego co mi wiadomo to Ford opatentował jego system ogrzewania przedniej szyby (cienutkie srebrne druciki w szybie ogrzewają całą jej powierzchnię) i żaden inny samochód nie ma tak podgrzewanej przedniej szyby. natomiast w Outku montowano szyby z odmrażaniem wycieraczek, tam gdzie spoczywają wycieraczki w szybe są wtopione grzałki, tylko nie wiem czy było to montowane seryjnie czy jako opcja. Sprawdź żebyś się nie naciął. Co do podgrzewania wycieraczek i tak uważam że gów.. dają.

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 03-01-2010, 20:38   

sylb napisał/a:
Jako ciekawostkę podam, że w Modeno przednia ogrzewana szyba składała się 2 sekcji po 507 Watów, czyli moc grzewcza ponad 1kW.
To jakaś na prawdę ciekawostka przyrodnicza, bo 500W oznacza że prąd jest rzędu 40A, co oznacza przekrój żyły rzędu 6-10mm2. To mnie się wydaje zbyt dużo jak na samochody. Ale z drugiej strony ktoś mi ostatnio opowiadał że w Fordach to 10 sekund i szyba jest czysta.

Hiszpan napisał/a:
Np na tym zestawieniu widać, że oznaczenie szyby podgrzewanej różni się tylko nieznacznie od zwykłej szyby, o literę H (hot - ?)
A może Heater.

Co do outlandera to instrukcja serwisowa nazywa tę grzałkę "wiper deicer" co by znaczyło że odmraża tylko okolice wycieraczek. Tylko czy chodzi o położenie stałe wycieraczek, czy całą powierzchnię gdzie pracują wycieraczki? Jeden kolega pisze że tak inny że inaczej....

tomek.rzepek 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-01-2010, 20:55   

na pewno tylko tam gdzie wycieraczki znajdują się w stanie spoczynku. Widać to jak spojrzysz na szybę. poprzeczne czarne prążki-grzałki.

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-01-2010, 21:45   

elektryk napisał/a:
Jeden kolega pisze że tak inny że inaczej....
Pisałem "całą" myśląc o Mondeo.
Przypuszczam, że tomek.rzepek ma rację i w przypadku Outlandera szyba będzie podgrzewana tylko na wysokości wycieraczek ( w stanie spoczynku).

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 03-01-2010, 22:03   

tomek.rzepek napisał/a:
Ford opatentował jego system ogrzewania przedniej szyby (cienutkie srebrne druciki w szybie ogrzewają całą jej powierzchnię) i żaden inny samochód nie ma tak podgrzewanej przedniej szyby
Na pewno jest od ok. pół roku w opcjach Golfa, Paska itp. Ale nie sprawdzałem czy tak jak u Forda czy np. folia

tomek.rzepek 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-01-2010, 22:39   

no to może się zmieniło coś, tego nie wiem. Natomiast w Outku nie było czegoś takiego, tzn. mam pełną opcję i nie mam:-]

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 19-01-2010, 12:57   

Jeszcze jedno pytanko, czy przewód do zasilania podgrzewania idzie od strony kokpitu czy podszybia? Na zdjęciach wygląda jakby od kokpitu, ale z dokumentacji technicznej wygląda że od strony podszybia.

tomek.rzepek 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-01-2010, 20:17   

jak podszybia czy kokpitu? od dołu :D sprecyzuj.

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 20-01-2010, 01:46   

tomek.rzepek napisał/a:
jak podszybia czy kokpitu? od dołu :D sprecyzuj.
Chodzi mi o to czy kabel idzie od strony wewnętrznej samochodu czy zewnętrznej?

tomek.rzepek 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-01-2010, 23:32   

och Ty kur.. teraz to mnie zazyłes. jutro moze podpatzre, a nie jest czasem tak ze jest wtopiony w szybe? no wybacz uszczelkie nie wyskrobie żeby spojrzeć. :D

Odpowiedz do tematu