Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 19:58 |
[I 2.0] Szyba ogrzewana jak to się je |
Autor |
Wiadomość |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 03-01-2010, 12:29 [I 2.0] Szyba ogrzewana jak to się je
|
|
|
Witam
W zeszłym tygodniu pojawił mi się na przedniej szybie solidny pajączek, średnica 10cm, co ciekawe w warstwie "wewnętrznej" szyby. Przymierzam się do wymiany całej szyby i zastanawiam się czy nie dopłacić trochę do szyby ogrzewanej. Elektrycznie ja bym sobie sam podłączył, ale martwią mnie następujące problemy:
1. Czy szyba ogrzewana, mimo że do tego samego modelu ma taki sam rozmiar i krzywiznę?
2. Co podgrzewa szyba ogrzewana? całą powierzchnię czy tylko okolice wycieraczek?
3. Czy szyba ogrzewana mitsubishi nie tłumi bardzo sygnałów GPS?
4. Jak bardzo szyba ogrzewana w czasie działania ogrzewa się? Czy jest wyraźnie ciepła/gorąca od wewnątrz? |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 03-01-2010, 14:03
|
|
|
elektryk napisał/a: | Czy szyba ogrzewana mitsubishi nie tłumi bardzo sygnałów GPS?
4. Jak bardzo szyba ogrzewana w czasie działania ogrzewa się? Czy jest wyraźnie ciepła/gorąca od wewnątrz? | na podstawie doświadczeń z Focusa.
2 W focusie jest to cała szyba, w Outkach chyba tylko okolice wycieraczek
3. Nie, GPS przyklejony na szybie działa bezproblemowo
4. Praktycznie nie wyczuwalne - podobnie jak tylna
Trochę denerwujące są te druciki w nocy, załamuje się nieco światło samochodów, W dzień tak nie przeszkadza. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 03-01-2010, 14:04
|
|
|
elektryk napisał/a: | 1. Czy szyba ogrzewana, mimo że do tego samego modelu ma taki sam rozmiar i krzywiznę? | Nie jestem pewien, ale nie wydaje mi się by firmy, które produkują zamienniki chciały eksperymentować na własny koszt.
http://www.euroglas.com.p...SzybyDoAut.aspx
Np na tym zestawieniu widać, że oznaczenie szyby podgrzewanej różni się tylko nieznacznie od zwykłej szyby, o literę H (hot - ?)
elektryk napisał/a: | 2. Co podgrzewa szyba ogrzewana? całą powierzchnię czy tylko okolice wycieraczek? | Całą szybę. No może nie na 100% powierzchni, ale z 80-90 pewno jest. elektryk napisał/a: | 3. Czy szyba ogrzewana mitsubishi nie tłumi bardzo sygnałów GPS? | Nie wydaje mi się, a jeżeli tak jest to chyba w minimalnym stopniu.
elektryk napisał/a: | 4. Jak bardzo szyba ogrzewana w czasie działania ogrzewa się? Czy jest wyraźnie ciepła/gorąca od wewnątrz? | Raczej nie. Jest ona podgrzewana zaledwie stopień, kilka stopni i to bardzo powoli.
Szybkie i mocne nagrzewanie mogłoby spowodować jej pęknięcie.
P.S. Nie jestem fachowcem i są to moje po części doświadczenia, a po części przypuszczenia. Znawców poproszę o skorygowanie moich wypowiedzi. |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 03-01-2010, 15:00
|
|
|
Jako ciekawostkę podam, że w Modeno przednia ogrzewana szyba składała się 2 sekcji po 507 Watów, czyli moc grzewcza ponad 1kW. I nie słyszałem by komuś pękały szyby. |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-01-2010, 15:11
|
|
|
sylb napisał/a: | Jako ciekawostkę podam, że w Modeno przednia ogrzewana szyba składała się 2 sekcji po 507 Watów, czyli moc grzewcza ponad 1kW. | sylb, wiesz może jak szybko nagrzewa się ta szyba? I +/- do jakiej temperatury?
Nie wydaje mi się by działo się to błyskawicznie i to przykładowo od -5 do +20 stopni.
Miałem okazje jeździć Mondeo z ogrzewaną szybą - niestety w porze letniej i ani raz nie użyłem tego dobrodziejstwa. |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
tomek.rzepek
Mitsumaniak

Auto: Outlander
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Mar 2007 Posty: 239 Skąd: polska
|
Wysłany: 03-01-2010, 18:20
|
|
|
Moje przypuszczenia- z tego co mi wiadomo to Ford opatentował jego system ogrzewania przedniej szyby (cienutkie srebrne druciki w szybie ogrzewają całą jej powierzchnię) i żaden inny samochód nie ma tak podgrzewanej przedniej szyby. natomiast w Outku montowano szyby z odmrażaniem wycieraczek, tam gdzie spoczywają wycieraczki w szybe są wtopione grzałki, tylko nie wiem czy było to montowane seryjnie czy jako opcja. Sprawdź żebyś się nie naciął. Co do podgrzewania wycieraczek i tak uważam że gów.. dają. |
_________________ Mitsubishi Outlander 2.0 4WD 136KM
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 03-01-2010, 20:38
|
|
|
sylb napisał/a: | Jako ciekawostkę podam, że w Modeno przednia ogrzewana szyba składała się 2 sekcji po 507 Watów, czyli moc grzewcza ponad 1kW. | To jakaś na prawdę ciekawostka przyrodnicza, bo 500W oznacza że prąd jest rzędu 40A, co oznacza przekrój żyły rzędu 6-10mm2. To mnie się wydaje zbyt dużo jak na samochody. Ale z drugiej strony ktoś mi ostatnio opowiadał że w Fordach to 10 sekund i szyba jest czysta.
Hiszpan napisał/a: | Np na tym zestawieniu widać, że oznaczenie szyby podgrzewanej różni się tylko nieznacznie od zwykłej szyby, o literę H (hot - ?) | A może Heater.
Co do outlandera to instrukcja serwisowa nazywa tę grzałkę "wiper deicer" co by znaczyło że odmraża tylko okolice wycieraczek. Tylko czy chodzi o położenie stałe wycieraczek, czy całą powierzchnię gdzie pracują wycieraczki? Jeden kolega pisze że tak inny że inaczej.... |
|
|
|
 |
tomek.rzepek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-01-2010, 20:55
|
|
|
na pewno tylko tam gdzie wycieraczki znajdują się w stanie spoczynku. Widać to jak spojrzysz na szybę. poprzeczne czarne prążki-grzałki. |
 |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-01-2010, 21:45
|
|
|
elektryk napisał/a: | Jeden kolega pisze że tak inny że inaczej.... | Pisałem "całą" myśląc o Mondeo.
Przypuszczam, że tomek.rzepek ma rację i w przypadku Outlandera szyba będzie podgrzewana tylko na wysokości wycieraczek ( w stanie spoczynku). |
 |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 03-01-2010, 22:03
|
|
|
tomek.rzepek napisał/a: | Ford opatentował jego system ogrzewania przedniej szyby (cienutkie srebrne druciki w szybie ogrzewają całą jej powierzchnię) i żaden inny samochód nie ma tak podgrzewanej przedniej szyby | Na pewno jest od ok. pół roku w opcjach Golfa, Paska itp. Ale nie sprawdzałem czy tak jak u Forda czy np. folia |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
tomek.rzepek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-01-2010, 22:39
|
|
|
no to może się zmieniło coś, tego nie wiem. Natomiast w Outku nie było czegoś takiego, tzn. mam pełną opcję i nie mam:-] |
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2010, 12:57
|
|
|
Jeszcze jedno pytanko, czy przewód do zasilania podgrzewania idzie od strony kokpitu czy podszybia? Na zdjęciach wygląda jakby od kokpitu, ale z dokumentacji technicznej wygląda że od strony podszybia. |
|
|
|
 |
tomek.rzepek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-01-2010, 20:17
|
|
|
jak podszybia czy kokpitu? od dołu sprecyzuj. |
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 20-01-2010, 01:46
|
|
|
tomek.rzepek napisał/a: | jak podszybia czy kokpitu? od dołu sprecyzuj. | Chodzi mi o to czy kabel idzie od strony wewnętrznej samochodu czy zewnętrznej? |
|
|
|
 |
tomek.rzepek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-01-2010, 23:32
|
|
|
och Ty kur.. teraz to mnie zazyłes. jutro moze podpatzre, a nie jest czasem tak ze jest wtopiony w szybe? no wybacz uszczelkie nie wyskrobie żeby spojrzeć. |
 |
|
|
|
 |
|