Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Awaria lampki podsufitki
Autor Wiadomość
mwitek 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 90KM 1998
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-08-2014, 21:59   Awaria lampki podsufitki

Dziś zauważyłem, że mam zepsuty przełącznik na lampce podsufitki. tej centralnej która zapala się przy otwieraniu drzwi. Sam nie pamiętam, żebym go ostatnio dotykał, żona się nie przyznaje a córka za mała jeszcze żeby tam w ogóle dosięgnąć, więc krasnoludki popsuły :D

No ale do rzeczy, przełącznik nie stawia żadnego oporu, nie wskakuje na swoje wyznaczone pozycje tylko tak luźno lata, jakby coś się wypięło albo urwało. Skutkiem czego nie da sięz lampki korzystać. I tak dobrze, że zepsuło się na pozycji wyłączony.

Jak sądzicie, da się te lampkę jakoś bezboleśnie wyjąć i spróbować to naprawić?

Centosz 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DiD '00r.
Wysłany: 06-08-2014, 22:59   

Ten przełącznik się w środku chyba połamał.Musisz zdemontować lampkę i zobaczyć jak w środku wygląda.Mój przełącznik jak przełączałem to mi w ręku został. :biggrin: Musisz najpierw ściągnąć "klosze" i tu uwaga bo zaczepy są bardzo kruche i lubią się łamać.Jak sie z tym uporasz to pod nimi są 2 wkręty na śrubokręt krzyżakowy.Po odkręceniu o ile pamiętam musisz lekko ją cofnąć do tyłu i powinna wyjąć.Odepnij wtyczkę i powinieneś widzieć co się porobiło.Samego przełącznika raczej nie kupisz.Za całą lampkę krzyczą od 30 nawet do 100zł. :wink:

mwitek 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 90KM 1998
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-08-2014, 23:06   

Dzięki wielkie, jutro spróbuję. Przynajmniej wiem jak to zdemontować, a jak już to mi się uda to będę się martwił co dalej.

[ Dodano: 07-08-2014, 10:21 ]
Rozebrałem. Ułamał się uchwyt sprężynki dociskającej blaszkę odpowiedzialna za zamknięcie obwodu na przycisku. Naprawiłem po partyzancku ale myślę że najlepiej mi będzie wstawić tam 3 stopniowy przełącznik takiego typu jak te od świateł nad głową kierowcy u pasażera

Odpowiedz do tematu