|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Moja flota |
Autor |
Wiadomość |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 1297 Skąd: Cisów
|
Wysłany: 27-04-2018, 23:07 Moja flota
|
|
|
Cześć
Postanowiłam wreszcie założyć temat o mojej flocie
Na razie z opisanych jest Czarnuch, czyli Peugeot 307 SW. W tej chwili opiszę Wam mój ostatni nabytek w postaci BMW E91, model 330d Xdrive.
Rok produkcji : 2012
Moc : 245 KM i 520 Nm
Przebieg : 180 560 km
Ta o to wygląda Bunia
Nowe opony całoroczne Goodyear FourSeason :
Co do Buni. Auto kupiłam od sprzedawcy w salonie BMW. On kupił je z salonu w którym pracował. Auto w tam tej chwili miało 11 000 km przebiegu. E91 jeździło jako demonstrator przez rok w salonie.
Czego w samochodzie mi brakuje :
- pakietu M optycznego,
- ksenonów lub LED-ów z przodu,
- łopatek przy kierownicy,
- uchwytu na kubek, bo ten w podłokietniku jest mało poręczny.
Czego w aucie mi nie brakuje :
- trakcji,
- mocy i przyspieszenia,
- napędu na cztery łapy - no, ciut oszukanego,
- fajnego wyglądu.
Do rzeczy. Chce coś w aucie usprawnić. Dokładnie to po włączeniu się świateł postojowych widać tzw. ringi. Fajnie to wygląda ale światła są słabe. Chciałabym włożyć mocniejsze źródło światła, coś w stylu LED-ów. Przeglądam internet i tematów jest masa. Ale najczęściej poruszają sprawę gdzie na pokrętle od świateł jest działanie ich w systemie automatycznym, czyli czujnik deszczu czy zmierzchu wykrywa gorsze oświetlenie i włącza mijania. W Buni tej funkcji w ogóle nie ma - nie przeszkadza mi to. Ale brakuje mi świateł do jazdy dziennej. A je chciałabym zrobić ze świateł postojowych, czyli tzw. ringów. Ktoś wie jak tego dokonać ?
Czy potrzebne jest rozebranie części przodu aby dostać się do klosza i zwykłe ringi jakie mam zamienić na LED-owe i już czy trzeba będzie grzebać w elektronice auta ?
Pomijam że najlepiej byłoby gdybym światła mijania nie miała na żarówce H7 a na ksenonie. Wystarczy zakupić zestaw ksenonowych żarówek czy potrzeba wymieniać całą lampę ?
PS. Proszę połączyć również ten temat pod obecnym tematem : https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84474 |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 28-04-2018, 10:20
|
|
|
Bunia |
|
|
|
 |
vrangsinn
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 V6
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Kwi 2014 Posty: 522 Skąd: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 28-04-2018, 20:10
|
|
|
bleee ale klocek....jak mi te "bunie" już zbrzydły... |
_________________ Jazda samochodem to dla mnie frajda...
Galant to nie tylko samochód to pewien styl bycia... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 28-04-2018, 21:20
|
|
|
Olivia napisał/a: | Dokładnie to po włączeniu się świateł postojowych widać tzw. ringi. Fajnie to wygląda ale światła są słabe. |
uważaj, bo kilka E9* widziałem, w których też chcieli mieć mocniejsze ringi i kończyło się na stopieniu mocowania żarówek od ringów, wtedy jazda bez postojówek albo wymiana reflektora
a kto zgadnie ile kosztuje żarówka do ringu do bmw E9* w serwisie ???? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5357 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 29-04-2018, 23:01
|
|
|
Ostatnio wycinałem gościa z E90. Muszę przyznać że twardy i bezpieczny samochód. Przy tej prędkości którą miał ściął drzewo, wyrwał barierę energochłonną i zawisł z takiego przepustu za koło. Skończyło się na otarciach naskórka i poparzonej lewej ręce (coś tam nie dobrze zadziałało z poduszką powietrzną) ale środek i ogólnie całość to nuda. Nie ma w tym aucie nic pociągającgo, mogłaś chociaż kolorem poszaleć. Srebrny to +1 do nudy i +5 do utrzymania w czystości. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
|
Wysłany: 29-04-2018, 23:02
|
|
|
Nazwę odgapiłam od mojego szefa który miał / ma E91 335d a jeździły nią jego dziewczyny.
Trójek jeździ dużo bo to popularne modele.
Matejko myślę nad wymianą całych reflektorów na ksenony - wersja droższa, lub wymianę halogenowych H7 na LED-y. Fajnie byłoby mieć angels eye’s na LED-ach. Dzięki temu auto dużo świeżej by wyglądało. |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
|
Wysłany: 20-06-2018, 21:12
|
|
|
Kiedyś odbyła się na tym forum rozmowa nt. zanieczyszczenia powietrza które diesle powodują.
Zdjęcie końcówek układu wydechowego, czarnej strzały, czyli mojego Audi A3 8P 2.0TDI, 170 KM z przebiegiem 325 000 km. Auto ma sprawny katalizator i DPF.
Jak widać wielkich zabrudzeń nie widać W miarę możliwości, doślę jeszcze zdjęcia Buni, Meśka i Czarnucha.
Cytat: | a kto zgadnie ile kosztuje żarówka do ringu do bmw E9* w serwisie ???? |
Sama żarówkę do ringu kupuję u mnie w kraju za ok. 12 zł. Jedyny producent u mnie na rynku to Phillips. Jest z tym grzebania ponieważ producent, czyli Valeo czy ZKW, nie przewiduje wymiany samej żarówki H10W a razem z odbłyśnikiem. Wtedy koszt rośnie na stronę do 120 zł na stronę. Trzeba zdjąć koło, dwa nadkola i dopiero dostajemy się do tyłu reflektora. Jak dla mnie poroniony pomysł |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24269 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 21-06-2018, 08:13
|
|
|
Kiedyś kupiłem te H10W i zamontowałem w miejsce postojówek T4W by stosować je jako światła do jazdy dzienniej. Niestety momentalnie się rozpadły, może dlatego że to była firma Bosma...
Pomysł był, ale wykonanie niestety padło... |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 22-06-2018, 05:49
|
|
|
Olivia napisał/a: |
Zdjęcie końcówek układu wydechowego, czarnej strzały, czyli mojego Audi A3 8P 2.0TDI, 170 KM z przebiegiem 325 000 km. |
I o czym to świadczy? Że Ci się sadza z tlenkami pomyliła? To co "widać" w dieslu jest mniej szkodliwe niż to czego "nie widać" |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
|
Wysłany: 22-06-2018, 18:35
|
|
|
Cytat: | I o czym to świadczy? |
O tym że w pewnym wątku na tym forum, pare osób twierdziło że każdy diesel dymi. Co jest oczywiście kompletną bzdurą. Zresztą taką samą jak twierdzenie że instalacja gazowa nie wpływa na pogorszenie stanu jednostki napędowej. Ale nikt nawet nie próbuje udowodnić swoich twierdzeń rzetelnymi badaniami owych instalacji w porównaniu do konwencjonalnego zasilania i dokładności jaka występuje między zasilaniem LPG a Pb. Ale z takimi ludźmi ciężko dyskutować bo to poziom antyszczepionkowców, chemitrails, raw water czy ostatnio zyskującej na popularności wielkiej Lechii
Co do żarówek to się nie wypowiem. Przed zakupem E91 nie wiedziałam że taka żarówka istnieje. Dopiero jak zajrzałam do podręcznika od Buni rozglądałam się za taką gdyby moja się spaliła. |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24269 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 23-06-2018, 11:53
|
|
|
Kolega wyżej miał na myśli, że skoro nie dymi, to nie znaczy, że nie szkodzi. |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
|
Wysłany: 02-07-2018, 13:14
|
|
|
Końcówka wydechu Buni przy przebiegu 191 562 km :
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 03-07-2018, 11:06
|
|
|
bardzo ładna |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
|
Wysłany: 11-07-2018, 10:11
|
|
|
Czas na pokazanie Mercedesa A220d 4Matic
Kupiłam go w tym roku, dokładnie w styczniu po 3 miesiącach wybierania co w ogóle chce. To moje pierwsze nowe auto. Wcześniej kupowałam używane. Nie ukrywam że na początku po poszukiwaniach używango Evo lub STI skierowałam się do salonu Subaru aby kupić nową Imprezę STI. Ale szybko wycofałam się z tej myśli. Powodem tej decyzji niestety były względy czysto praktyczne. Szkoda mi czasu na ciągłe wizyty w serwisie. Niestety nie stać mnie na kupno dwóch nowych aut tej klasy. Więc wybór padł na rozsądnego ale mocniejszego diesla w małym aucie z napędem na prawie obie osie
Auto w chwili obecnej ma prawie 32 tyś. km.
Moc : 177 KM.
Skrzynia biegów automatyczna 7-mio biegowa.
Pakiet AMG z adaptacyjnym zawieszeniem. Pakiet jest "niepełny". Nie chciałam z mojego auta robić wyścigówki. Więc zależało mi jedynie na kilku detalach, typu zawieszenie, hamulce, kilka smaczków w środku, tj. nakładki na pedały, kierownica, szersze opony, wyświetlacz HUD etc.
W miarę możliwości dodam więcej zdjęć, tj. lepszej jakości.
Bałam się białego lakieru. Ale wbrew pozorom jest łatwy do utrzymania w czystości - mocno mnie to zdziwiło. Jedynie trzeba dobrze autko umyć w zakamarkach ponieważ po czasie i niechlujnym myciu robią się zacieki. A tak auto prezentuje się na codzień

Jak do tej pory auto spisuje się bardzo fajnie. Na początku nie byłam przekonana do tempomatu z możliwością wyboru odległości. Ale ten pomysł dość dobrze się sprawdza. Szkoda że na drogach o małym natężeniu, typu S8 czy A14. Po wyłączeniu TC autem można tylko ciut poszaleć w zakrętach. No w sumie to nie szaleństwo a po prostu próba dobrej zabawy
Prędkość maksymalną jaką udało mi się uzyskać to 218 km/h. Ale już od prędkości 180 km/h daje o sobie znać "pudełkowość" tego auta i mała waga. Do 150-170 km/h szum powietrza i silnika jest spokojnie do zniesienia na długich dystansach.
To na razie tyle Jakby coś, pytajcie. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 11-07-2018, 12:30
|
|
|
Olivia napisał/a: | Jakby coś, pytajcie. | kiedy będziesz w Gdański, żeby zrobić jazdę próbną? |
|
|
|
 |
|
|